Νέο ελεγκτικό μηχανισμό που θα τελεί υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων και ο οποίος θα χειρίζεται κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής και διαφθοράς με ποινική διάσταση εξετάζουν κυβέρνηση και δανειστές. Το νέο σώμα δεν θα υποκαταστήσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά θα συνεργάζεται στενά μαζί της.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επίμονα αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των φορολογικών ελέγχων, αλλά οι υφιστάμενες ελεγκτικές υπηρεσίες δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο όγκο εκκρεμών υποθέσεων, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με άμεση παραγραφή.

Ενδεικτικά 2.600 εισαγγελικές παραγγελίες φορολογικών ελέγχων οι οποίες αφορούν περισσότερα από 8.000 ΑΦΜ βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μόνο για τη λίστα Μπόργιανς των 10.800 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες έχουν εκδοθεί περίπου 1.000 εισαγγελικές παραγγελίες αλλά ο έλεγχος των πρώτων 55 υποθέσεων ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κανένας.

Επιδίωξη είναι με ένα νέο ελεγκτικό φορέα, τη Δικαστική Οικονομική Αστυνομία, τα προβλήματα να ξεπερασθούν. Το σχήμα πάνω στο οποίο στήνεται ο νέος μηχανισμός βασίζεται σύμφωνα με τα ΝΕΑ σε αντίστοιχα ελεγκτικά μοντέλα της Γαλλίας και της Βρετανίας και προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ελεγκτικού σώματος υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων με προανακριτικές αρμοδιότητες το οποίο θα χειρίζεται κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής και διαφθοράς με ποινική διάσταση.

Η ΓΓΔΕ που θα μετατραπεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα συνεχίσει να κάνει τους δικούς της ελέγχους με στόχευση κυρίως στις παραβάσεις που επισύρουν διοικητικές ποινές, ενώ το ποινικό μέρος της διαδικασίας θα αποτελεί αποκλειστικό πεδίο ελέγχου της Δικαστικής Οικονομικής Αστυνομίας.

Ο νέος φορέας προβλέπεται να απορροφήσει μεγάλο μέρος ελεγκτών του παλαιού ΣΔΟΕ με μεγάλη εμπειρία στις βαριές υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς.