Πέμπτη
10 Οκτωβρίου 2024

Έρχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας

Ελλάδα

Σύσκεψη έγινε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λειτουργία 1.000 καμερών ελέγχου της κυκλοφορίας, αλλά και για τον νέο ΚΟΚ, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες. Ο σχεδιασμός για τις κάμερες στους δρόμους στοχεύει στην επιτήρηση της κυκλοφορίας στην Αθήνα. Στόχος είναι μπουν σε λειτουργία το πολύ ως το πρώτο δίμηνο του 2025.

Υπενθυμίζεται πως οι κάμερες που συνδέονται με τη βεβαίωση προστίμων ξεκίνησαν να τοποθετούνται πιλοτικά σε συγκεκριμένα σημεία στην Αττική και πρόκειται να τοποθετηθούν άλλες περίπου 200 μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, με τις κάμερες που τοποθετούνται στους δρόμους της Αθήνας, οι παραβάσεις των οδηγών θα μετατρέπονται σε κλήσεις σε πραγματικό χρόνο και θα αποστέλλονται στα κινητά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κλήση σε πραγματικό χρόνο θα καταστεί δυνατή χάρη σε ένα νέο «έξυπνο» πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο έτος.

Για την τοποθέτηση των 1.000 καμερών μίλησε το πρωί της Πέμπτης στα "Παραπολιτικά 90,1" και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός ανέφερε: «Το πότε θα τοποθετηθούν και τις διαδικασίες θα σας τις πει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο θα καθορίσει τις διαδικασίες. Η Αστυνομία έχει κάνει μια εισήγηση για 1.000 και πλέον κάμερες, αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα τοποθετηθούν σε εκείνα τα σημεία που είναι κρίσιμα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας καθώς και σε σημεία που χρειάζεται για να υπάρχει εικόνα σε περίπτωση που έχουμε εγκληματικές πράξεις ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται δικαστική διερεύνηση. Η Αστυνομία, από την πλευρά της, είναι έτοιμη εφόσον της ζητηθούν στοιχεία και τοποθεσίες. Οι κάμερες αυτές αφορούν την επιτήρηση, οι κάμερες οι οποίες σχετίζονται με τη βεβαίωση παραβάσεων αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής η οποία προτίθεται να βάλει περίπου 800 κάμερες σε κρίσιμα σημεία, διασταυρώσεις, φανάρια έτσι ώστε σε περίπτωση παράβασης αυτή να βεβαιώνεται αμέσως και να αποστέλλεται η παράβαση ηλεκτρονικά στον παραβάτη».

Με τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας, θα συνδεθούν στο σύστημα ελέγχου και 12 κάμερες που αφορούν τον ΟΑΣΑ και παραβιάσεις στις λεωφορειογραμμές, αλλά και 17 κάμερες στην Αττική Οδό.

Η κλήση που ενδέχεται να λάβει κάποιος οδηγός θα μπορεί σε πρώτη φάση να αμφισβητηθεί μέσω σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας. Επίσης, οι κάμερες θα μπορούν να τραβήξουν φωτογραφία τη στιγμή της παράβασης από τον εκάστοτε οδηγό, ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο αυτό αντιβαίνει στους κανόνες των προσωπικών δεδομένων.

Κλήσεις μέσω SMS πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα αποστολής κλήσεων μέσω SMS εφαρμόζεται ήδη, σε πιλοτικό επίπεδο, στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά αφορά στη βεβαίωση παραβάσεων από αστυνομικούς που φέρουν ειδικές συσκευές και όχι από κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δολοφονία στην Κυψέλη: Τι είπαν στους αστυνομικούς τα αδέλφια που σκότωσαν τον 28χρονο

Για σεξουαλική κακοποίηση κατηγορούν τον 28χρονο ξάδελφό τους που μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου το βράδυ της Δευτέρας στην Κυψέλη, τα δύο αδέλφια, ηλικίας 17 και 19 ετών. Ο 17χρονος και...

Μισθός 609 ευρώ για τους σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών - Πρόσβαση από 3 Πεδία

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της μείωσης εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων ...

Φόρτωση άρθρων...