Νέα παρτίδα με 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και 20.000 επιπλέον αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο.
Η παρτίδα των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει διατεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ευπαθών ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μετά την εμφάνιση της νόσου covid-19, είναι η πρώτη που παραλήφθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η προμήθεια επιπλέον 20.000 αντιικών χαπιών της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του νέου έτους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με τους εκπροσώπους της Pfizer για σημαντική προμήθεια επίσης αντιικών χαπιών τον ερχόμενο Μάρτιο.
Τα αντιικά χάπια της Merck αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδείκνυνται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας λοίμωξης Covid-19 σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου ή/και νοσηλείας λόγω υποκείμενων παθήσεων, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις κ.α.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κλινικών μελετών, όταν η μολνουπιραβίρη (800 mg), δηλαδή η δραστική τους ουσία, χορηγηθεί εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και για πέντε διαδοχικές ημέρες, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενδείκνυνται για παιδιατρική χρήση και για γυναίκες σε κατάσταση κύησης, καθώς προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί η χορήγηση σε αυτούς τους πληθυσμούς.
Για την Ελλάδα, η χορήγηση των αντιικών χαπιών στους ασθενείς αναμένεται να γίνεται στο ίδιο πλαίσιο που ισχύει και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και από τα νοσοκομεία. Ο ασθενής με θετικό PCR τεστ θα αξιολογείται από τον γιατρό, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, ως προς τον κίνδυνο που διατρέχει να νοσήσει σοβαρά.
Εφόσον ο γιατρός εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη αντιικής θεραπείας θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα και μέσα σε ένα 24ωρο θα λαμβάνει την απάντηση. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση, ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα λαμβάνει από το νοσοκομείο που έχει οριστεί τον αριθμό των δισκίων που αναλογεί στην πενθήμερη κατ' οίκον φαρμακευτική αγωγή κατά της λοίμωξης covid-19. Σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα τα αντιικά χάπια λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αξιολογείται εκ νέου από τους γιατρούς.
Σημαντική τεχνογνωσία για τη διάθεση των αντιικών χαπιών αναμένεται ότι θα αποκτηθεί μέσα από την πρώτη φάση χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Από την περασμένη Παρασκευή δέκα νοσοκομεία (Σισμανόγλειο, Σωτηρία, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας καθώς και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Πατρών, Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων) χορηγούν το φάρμακο με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς covid-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης σκευασμάτων. Η χορήγηση είναι διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά.
Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Η πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή, που συστάθηκε για αυτό, έχει εξετάσει αιτήσεις που έχουν υποβάλλει ιατροί για τους ασθενείς τους. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.
Επιπλέον, πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: α) να είναι ηλικίας 12 ετών και άνω, β) να έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, γ) το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.