Τα Ίμια ΙΙ και οι λεονταρισμοί της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προειδοποιούν τον ελληνισμό: Συνεγερθείτε για την διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις ειδικών, δημοσιεύματα έγκυρων εντύπων, δηλώσεις πολιτικών εντός και εκτός της χώρας οι σχέσεις της Ελλάδας και Τουρκίας, αν δεν επιδεινωθούν δραματικά από ‘’θερμό’’ επεισόδιο, πάντως θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα διαταραγμένες και ‘’επί ξηρού ακμής’’ για τα χειρότερα.

Στην πρώτη εκδοχή, συμπλοκής, δεν χρειάζεται κανείς να μπει σε βάθος ανάλυση για να φανταστεί τις εξελίξεις και τις συνέπειες.

Η δεύτερη και πιο πιθανή εκδοχή, αν και φαντάζει λιγότερο βλαπτική, εν τούτοις και αυτή οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις ιδιαίτερα για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Του Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη*

Πιστεύω ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει η Τουρκία, για πολλούς λόγους δεν θα της βγει. Είναι ισχυρή χώρα και σε καλή θέση αλλά δεν μπορεί να αναχθεί, όπως φαντασιώνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, σε υπερδύναμη.

Επιπρόσθετα ας μην παραβλέπεται ότι μεγάλο τμήμα στο εσωτερικό της Τουρκίας τον θεωρεί δικτάτορα και με συνείδηση ότι μακροπρόθεσμα υπονομεύει αντί να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας του. Οι χιλιάδες δραπετεύσεις πολιτών υψηλού κοινωνικού status το μαρτυρούν.

Η στρατηγική που έχει επιλέξει με εισβολές και απειλές πολέμου σε γειτονικές της χώρες, απαιτεί πέραν της πολύπλευρης ισχύος, η οποία δεν μπορεί να είναι μόνο στρατιωτική, ισχυρή και διεθνώς αιτιολογημένη βάση.

Η ιμπεριαλιστική και καιροσκοπική συμπεριφορά της προς το παρόν αντιμετωπίζεται με την δέουσα ψυχραιμία από τους πράγματι μεγάλους, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Ψυχραιμία που επιβάλλεται να επιδειχθεί περισσότερο και από τη πλευρά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσει προς το Αιγαίο μετά την εξαναγκαστική αποκλιμάκωση των λεονταρισμών της Τουρκίας στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ή στα μέτωπα στο υπογάστριό της.

Τούτων δοθέντων και όσον αφορά τα της περιοχής μας, τα νησιά μας, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Κανείς πολιτικός ή κάτοικος της ηπειρωτικής χώρας δεν μπορεί να αισθανθεί και να κατανοήσει όλη την διάσταση των προβλημάτων μας από την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, αλλά και ότι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον ένεκα του τουρκικού ‘’εκνευρισμού’’.

Κανείς, προς το παρόν, δεν αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εθνική ασφάλεια της Χώρας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των νησιών μας από τα απόνερα μιας διαρκούς έντασης στην περιοχή.

Κινδύνους που δεν αφορούν τόσο την εδαφική ακεραιότητα, την οποία εμείς και οι ένοπλες δυνάμεις θα διαφυλάξουμε λυσσαλέα με αυταπάρνηση και επιτυχία, αλλά από τον μαρασμό της όποιας οικονομικής δραστηριότητας έχει απομείνει στα νησάκια μας.

Δεν με εντυπωσιάζει η αδιαφορία της κεντρικής πολιτικής σκηνής για το μείζον εθνικό θέμα, αυτό της ενίσχυσης του ισχυρότερου πυλώνα της πρώτης γραμμής στο ΒΑ Αιγαίο, τους κατοίκους του οι οποίοι σταθερά λιγοστεύουν.

Με εντυπωσιάζει που εμείς οι ίδιοι έχουμε παραδοθεί αμαχητί στην κραυγαλέα αδιαφορία τους. Με θλίβει ότι δεν περνά ούτε σαν κινηματογραφικό καρέ από το μυαλό μας τι ακολουθεί από το ενδεχόμενο επιδείνωσης των σχέσεών μας με την γείτονα χώρα.

Με ανησυχεί η έλλειψη ανησυχίας, προνοητικότητας και διορατικότητας. Με μελαγχολεί ότι οι προτεραιότητές μας είναι φωτοβολίδες ‘’κρότου-λάμψης’’.

Τώρα είναι η ευκαιρία να ενημερωθεί η κινητήριος δύναμη της πολιτικής η κοινή γνώμη της ηπειρωτικής Ελλάδας για τα διαχρονικά προβλήματα των νησιών της περιοχής μας. Τώρα είναι η ώρα με αποφασιστικότητα να απαιτηθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των νησιών μας.

Θα αναφερθώ άλλη μια φορά στους εντεταλμένους μας, χαράξετε από κοινού στρατηγικές κινητοποίησης για την διεκδίκηση αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας του νησιού μας.

Είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής κάθε κινδύνου.

Δεν θα δεχθούμε να είμαστε ‘’έτσι χαμένοι και έτσι χαμένοι’’.

*Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ.