Τετάρτη
23 Οκτωβρίου 2024

Ευλογιά των προβάτων: Πώς ο ιός έφτασε στην Κόρινθο από τον Έβρο – Τι συμβαίνει με το γάλα

Ελλάδα

Ανήσυχοι είναι οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας, καθώς λόγω της ευλογιάς των προβάτων βλέπουν για ακόμα μία φορά τα ζώα τους να απειλούνται. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν θανατωθεί σχεδόν 17.500 πρόβατα. 

Την Τρίτη αποφασίστηκε η αναβάθμιση των μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων, μιας και τα πρώτα είχαν εντοπιστεί στον Έβρο και πλέον έχουν φτάσει σε Μαγνησία και Κορινθία. 

Από τον Αύγουστο, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, μέχρι και τη δεδομένη στιγμή έχουν καταγραφεί στη χώρα μας πάνω από 100 εστίες μόλυνσης, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Οι 81 βρίσκονται στον Έβρο και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής, σε εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενώσεις, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα».

Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με το πως ο ιός ξέφυγε και από τον Έβρο έφτασε τελικά μέχρι την Κόρινθο, παρά το γεγονός ότι είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποφασίστηκε πως από σήμερα απαγορεύεται η μετακίνηση των προβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή σε ολόκληρη την Ελλάδα για δέκα ημέρες.

Ο ιός της ευλογιάς των προβάτων μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών εξαπλώθηκε από την Κόρινθο και τη Μεσσηνία, με το αρμόδιο υπουργείο να οδηγείται στη λήψη μέτρων και να αποφασίζει το κλείσιμο των σφαγείων αιγοπρόβειου κρέατος σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες.

Πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των προβάτων είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια, η οποία οφείλεται σε ιό και μπορεί να προσβάλει και τα κατσίκια.

Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έρθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά και έπειτα από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα ζώο μπορεί να κολλήσει τον ιό έως και έξι μήνες μετά, αν τότε έρθει σε επαφή με το μολυσμένο αντικείμενο, σε αντίθεση με την πανώλη, που μπορούσε να μολυνθεί μόλις τις πρώτες 72 ώρες.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα ζώα είναι αρχικά αδιαθεσία, ανορεξία, πυρετός, βλέννες και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις στο κεφάλι, το πρόσωπο, τις μασχάλες, την κοιλιά και αλλού, ενώ με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται και ανοιχτά έλκη. Η ευλογιά δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τι συμβαίνει με το γάλα

Το γάλα των ζώων μπορεί να διατεθεί κανονικά, καθώς μετά τη σωστή επεξεργασία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: «Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πέραμα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο - Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Τήνου, στο Πέραμα Αττικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10.36, σε οικο...

Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ

Πώς οι νέοι θα μένουν για δουλειά στον τόπο τους και θα ψηφιοποιηθούν τα στοιχεία τους - Οι αλλαγές με παραδείγματα.

Φόρτωση άρθρων...