Παρασκευή
25 Οκτωβρίου 2024

Ευλογιά των προβάτων: Συναγερμός για τη εξάπλωση των κρουσμάτων - Περισσότερα από 17.000 ζώα θανατώθηκαν

Ελλάδα

Αναστάτωση σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες από τον Έβρο μέχρι την Κορινθία, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρίσκεται σε συναγερμό.
Στην αρχή η ευλογιά των προβάτων εμφανίστηκε στα μέσα Αυγούστου στον Έβρο, στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Μαγνησία και τις τελευταίες ημέρες σε Κόρινθο και Μεσσηνία.

Ευλογιά των προβάτων: Συναγερμός για τη εξάπλωση των κρουσμάτων

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 104 εστίες από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο, ενώ θανατώθηκαν περισσότερα από 17.000 ζώα. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε με τομεάρχες του πρωτογενούς τομέα, να κλείσουν τα σφαγεία για τουλάχιστον 10 μέρες, καθώς και να απαγορευθεί η μετακίνηση των προβάτων για βοσκή και αναπαραγωγή.

Η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική ανάμεσα στα ζώα.

Η κτηνοτρόφος Ιωάννα Καρρά μίλησε στο MEGA για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αναφέροντας αρχικά: «Αναφορικά με τον Daniel η βοήθεια της κυβέρνησης ήταν μηδαμινή. Ό,τι καταφέραμε να κάνουμε ήταν με δίκες μας δυνάμεις και δανεισμούς. Είναι πολύ δύσκολα και μέχρι στιγμής ό,τι εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν έχουμε πάρει τίποτα. έχουμε πάρει μόλις 60 ευρώ ανά ζώο προκαταβολή. Είχαμε 800 ζώα και καταφέραμε να σώσουμε μόνο 50. Η εμπορική αξία μίας αρνάδας είναι 350 ευρώ, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».

Συνέχισε λέγοντας για την ευλογιά των προβάτων: «για όλη την επικράτεια ισχύει ότι το υπουργείο αποφάσισε να κλειστούν τα ζώα μέσα, χωρίς να πει τίποτα για το πώς θα ταϊστούν αυτά τα ζώα. Είναι και τα σφαγεία κλειστά. Δεν υπάρχει ελληνικό κρέας αιγοπροβάτων αυτή την στιγμή. Όταν μαζεύτηκαν για την ευλογιά στην Κρήτη, τους κτηνοτρόφους δεν μας κάλεσαν».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Στο «κάδρο» των ερευνών και 6ο μωρό - Πού εστιάζουν οι Αρχές

Την ύπαρξη έκτου μωρού που σχετίζεται με την υπόθεση της Αμαλιάδας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Γνώμη», επικαλούμενη στοιχεία της Εισαγγελίας Πατρών. Όπως αναφέ...

Φόρτωση άρθρων...