Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στα Χανιά και  από την τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της έπειτα από πτώση βράχου.

Σε βίντεο ντοκουμέντο του Creta24 από το σημείο της τραγωδίας φαίνεται η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή και προκάλεσε τη μοιραία πτώση βράχου.

Η 35χρονη τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν ο βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε πάνω στο πόδι της. Η γυναίκα τραυματίστηκε βαρύτατα και παρά τις προσπάθειες γιατρού δεν κατάφερε να σωθεί.  Λίγο αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία.

Η σορός της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων από ελικόπτερο που έφτασε από το Ηράκλειο.

«Μια γυναίκα ήταν αναίσθητη, προσπάθησαν να την επαναφέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν»

«Είδα το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Ήταν καταιγίδα. Μια καταιγίδα κατέστρεψε μια γέφυρα κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τραυματίστηκε θανάσιμα μια νέα γυναίκα», δήλωσε ένας άνδρας στο τοπικό μέσο creta24.gr.

Όπως επισημαίνουν, όσοι βρίσκονταν εκεί προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια να επαναφέρουν τη γυναίκα, ωστόσο δεν τα καταφέραν.

«Μια γυναίκα ήταν αναίσθητη, προσπάθησαν να την επαναφέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είχε σπάσει το πόδι της, ήταν χωρίς αισθήσεις, δυστυχώς. Η διασωστική ομάδα ήρθε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε», ανέφερε ένας περιπατητής.

«Πρέπει να ήταν εκεί για αρκετή ώρα. Πάνω από δέκα λεπτά. Δεν ξέρω ποιος ήταν μαζί της, εγώ ήμουν με την οικογένειά μου και περνούσαμε από το σημείο, είδαμε τους νοσηλευτές να είναι εκεί», τόνισε ένας άλλος.

«Δύο φορές ακούσαμε μεγάλο μπαμ. Την είδαμε την γυναίκα, όταν ήταν όλοι τριγύρω και προσπαθούσαν να την επαναφέρουν. Δεν είχε τις αισθήσεις της. Όταν μπήκαμε στο Φαράγγι είχε καλό καιρό», δήλωσε μια περιπατήτρια.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ προκειμένου να μεταφέρουν τους δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο φαράγγι, για να μην εγκλωβιστούν.

Οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το φαράγγι, κάποιοι από την έξοδο προς Αγία Ρουμέλη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με καράβι στα Σφακιά και άλλοι προς τον Ομαλό.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση για κακές καιρικές συνθήκες καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους η ισχυρή βροχόπτωση.

Χθες έκλεισε το φαράγγι λόγω των κατολισθήσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας. Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, «μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς. Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.

Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».