Τραγική εξέλιξη παίρνει η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από την Κυριακή σε περιοχή του δήμου Ξυλόκαστρου Κορινθίας καθώς σήμερα τα ξημερώματα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εντόπισαν δύο απανθρακωμένες σοροί κοντά στο χωριό Ελληνικό

Oι σοροί που εντοπίστηκαν απανθρακωμένες το πρωί της Δευτέρας ανήκουν στους δύο αγνοούμενους άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Ανάστασιος Γκιόλης.

Όπως εξήγησε οι δύο άνδρες «δεν ήταν εγγεγραμμένοι εθελοντές, ήταν κάτοικοι των χωριών που δεν άκουσαν το 112 και πήγαν να βοηθήσουν».

Τις σορούς εντόπισαν σήμερα τα ξημερώματα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ κοντά στο χωριό Ελληνικό στην περιοχή όπου κινούνταν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 35χρονος και ο 40χρονος πήραν τα μηχανάκια τους το βράδυ της Κυριακής και κινήθηκαν προς το μαντρί γνωστού τους για να τον βοηθήσουν στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας. Αν και στον δρόμο τους συνάντησαν πυροσβέστες και τους παρότρυναν να απομακρυνθούν, καθώς βρισκόταν πυρκαγιά σε εξέλιξη, οι δύο άνδρες συνέχισαν την πορεία τους με την τραγική αυτή κατάληξη.

Στο μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια στο Ελληνικό Κορινθίας

Σε διάσπαρτες εστίες η μάχη των πυροσβεστών

Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Ροζενά Κορινθίας, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς αλλά αρκετές ενεργές εστίες.

Το τελευταίο μήνυμα του 112 στις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας καλούσε τους κατοίκους της περιοχής στον Πύργο Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Ζάχολη.

Σύμφωνα με αναφορές, αργά χθες το βράδυ οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό Ελληνικό και υπάρχουν πληροφορίες ότι κάηκαν σπίτια, ενώ λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων ο πυκνός καπνός από την πύρινη κόλαση έχει φτάσει μέχρι την Κόρινθο.

Ακόμα, ανακοινώθηκε από τον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης πως σήμερα τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν κλειστά.

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το έργο της κατάσβεσης είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή. Το βράδυ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και στο σημείο επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα ,ενώ περιοδικά επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο για συντονισμό των εναέριων μέσων. Επίσης, συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και δυο μηχανήματα έργου του υπουργείου Άμυνας.

Λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας ηχήσε πάλι το «112» αυτή τη φορά καλώντας τους κατοίκους της περιοχής στον Πύργο Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Ζάχολη. Ουσιαστικά ήταν η ίδια προειδοποίηση με αυτή στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, ωστόσο ο άνεμος γύρισε τη φωτιά πάλι προς τον Πύργο Κορινθίας γι’ αυτό βγήκε ξανά ανακοίνωση.


Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εστάλη μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της Κορφιώτισσας Κορινθίας, να απομακρυνθούν προς Ξανθοχώρι και Βρυσσούλες. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, οι κάτοικοι κλήθηκαν από το Άνω Λουτρό Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Κάτω Λουτρό.

Το έργο της πυροσβεστικής είναι δύσκολο, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο, κοντά σε φαράγγια. Παράλληλα, οι άνεμοι είναι ισχυροί και δυσχαιρένουν την κατάσβεση. 

Ακόμα, αναφέρθηκε πως έχουν προκληθεί ζημιές από τη φωτιά στην καμπίνα ενός πυροσβεστικού οχήματος. 

 

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση»

«Δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της φωτιάς, στην περιοχή των Ροζενών Ξυλοκάστρου και των γειτονικών κοινοτήτων», ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής.

«Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή». Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Γκιολή, «η φωτιά, θέτει σε κίνδυνο, τόσο τις περιουσίες, όσο και το φυσικό περιβάλλον, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι εδώ και επιχειρούν συνεχώς για την κατάσβεσή της. Παράλληλα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων, αλλά και οι εθελοντές δίνουν και αυτοί την δική τους μάχη μαζί με τους πυροσβέστες», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο αθηναϊκό πρακτορείο ότι «ζητούμε από τους κατοίκους να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των αρχών και να παραμένουν σε ασφαλή μέρη».

Πάντα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για σπίτια που μπορεί να έχουν καεί από την φωτιά».

Μηνύματα 112 απεστάλησαν στους κατοίκους

Τρίτο μήνυμα «112» ήχησε προειδοποιώντας τους κατοίκους του Ελληνικού να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Κάτω Πιτσά. Το δεύτερο μήνυμα «112» εστάλη, λίγο πριν τις 18:00, στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ζάχολη λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Ζάχολη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του «112» εστάλη, λίγο νωρίτερα, σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ροζενών Κορινθίας προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Ροζενών Κορινθίας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Μάχη με τις φλόγες στα Ροζενά

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:51 της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενική επιφυλακή τέθηκε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την πυρκαγιά στην Κορινθία.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων του ΕKAB καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.