Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Συνολικά, για την κατάσβεση της φωτιάς σε Έβρο και Ροδόπη επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά και Κίρκης.
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας έστησαν μία μεγάλη επιχείρηση στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά, δημιουργώντας μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς.
«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς», ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Σχετικά με τα υπόλοιπα μέτωπα ο κ. Αρτοποιός εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά σιγά τα μέτωπα και της Βοιωτίας και της Αττικής. «Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», υπογράμμισε.
Όπως είπε, υπήρξαν νέες εστίες πυρκαγιάς το Σάββατο στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στη βόρεια Άνδρο, που δημιουργήθηκαν δύο εστίες μεγάλων πυρκαγιών στις περιοχές Ζωοδόχου Πηγής και στο Βιτάλι, μέτωπο το οποίο έχει πλέον ελεγχθεί.
Σημειώνεται ότι για σήμερα Δευτέρα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Στην Αλεξανδρούπολη το κυβερνητικό κλιμάκιο
Νωρίτερα σήμερα έφτασε το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη στον Έβρο.
Τον κ. Βορίδη συνοδεύουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.
Το πολυάριθμο υπουργικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στις πυρόπληκτές περιοχές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συσκέψεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους πυρόπληκτους δήμους, αλλά και όλους τους φορείς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση και διαχείριση των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί η Ροδόπη και ο Έβρος.
Οι υπουργοί θα μιλήσουν με κατοίκους και παράγοντες της περιοχής προκειμένου να ξεκινήσει πολύ γρήγορα η αποκατάσταση της καταστροφής, αλλά και να διερευνηθούν τα αίτια.
Στη Δαδιά όλο το βάρος
«Η πυρκαγιά που ξεκινά νοτίως του δάσους της Δαδιάς γιγαντώνεται, καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για να υπάρχει μια καλή εικόνα», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Λευκίμμη δεν κινδυνεύει.
Οι προβλέψεις για την πυρκαγιά είναι δυσοιωνες καθώς σύμφωνα με αυτές, θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων, σε νότιους κάτι που μπορεί να στρέψει τις εστίες προς τη Δαδιά και σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.
Η μάχη δίνεται στις περιοχές: Μάκρη, Κασσιτερά, Βικέλα και Μεσημβρία ενώ στα σημεία επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα, 85 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.
Περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Έβρο και Ροδόπη αναμένεται σήμερα Δευτέρα.
Αλεξανδρούπολη: Κάηκαν πάνω από 4.000 ζώα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα έχουν καεί και 50 ποιμνιοστάσια στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας, που μαίνεται για δέκατη ημέρα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ έχουν καεί και αποθήκες με ζωοτροφές, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση.
«Καταστραφήκαμε, ήδη μετράμε πάνω από 4.000 καμένα αιγοπρόβατα, ενώ αγνοούνται πάρα πολλά… Έχει καεί όλος ο βοσκότοπος, έχει καεί ολόκληρη η περιοχή και δεν έχουν πού να τα βοσκήσουν… Όλο αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κόστος στους κτηνοτρόφους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Δουνάκης, ,υπογραμμίζοντας πως «οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα .»
Μιλώντας γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν μετά την φωτιά, ο κ. Δουνάκης εξέφρασε τους φόβους του για πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα, θέμα, το οποίο θα θέσει υπόψη στην σημερινή συνάντηση, που θα έχει με το κυβερνητικό κλιμάκιο.
«Το πρόβλημα δεν είναι να αποζημιώσουμε τώρα το ζωικό κεφάλαιο η να καλύψουμε ένα μήνα τις ζωοτροφές. Το πρόβλημα έρχεται από εδώ και πέρα, γιατί με αυτήν την μεγάλη πυρκαγιά, που καίγεται στον ορεινό όγκο, θα καταλήξει τον χειμώνα να έχουμε πλημμύρες, πλημμύρες, οι οποίες θα καταλήγουν στον ποταμό της Μάνθιας στον ποταμό του Λουτρού θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, από την στιγμή που δεν θα υπάρχει δάσος στα ορεινά και οι βροχές θα κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα», είπε ο κ. Δουνάκης και κατέληξε «Η πρότασή μας στην συνάντηση, που θα έχουμε σήμερα με το κυβερνητικό κλιμάκιο θα είναι, να δοθεί λύση στο κομμάτι με τα πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί σε αγροτικές καλλιέργειες σε ποιμνιοστάσια, που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στον κάμπο τον χειμώνα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».
Ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες στη Λέσβο - Σώθηκαν 19 άτομα από το Λιμενικό
Κτηματολόγιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για ηλεκτρονική έκδοση αριθμού προτεραιότητας
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις