Μάχη για να περιορίσουν την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η πυρκαγιά σε Έβρο και Ροδόπη, που συνεχίζει να καίει για 12η μέρα, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.
Εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες, καθώς οι άνεμοι δημιουργούν νέα δεδομένα στο πύρινο μέτωπο. Η αλλαγή των ανέμων σε νότιους, είχε ως αποτέλεσμα να δυναμώσει το μέτωπο, προκαλώντας παράλληλα δεκάδες αναζωπυρώσεις σε περιοχές που είχε περάσει νωρίτερα η φωτιά.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, έχει ως αποτέλεσμα το παρθένο δάσος να μετατραπεί σε ξηρή καύσιμη ύλη, γεγονός που κάνει τη φωτιά πολλές φορές ανεξέλεγκτη.
Όπως αναφέρουν πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο οι πυροσβεστικές δυνάμεις να «κυκλώνονται» από τη φωτιά που αλλάζει κατεύθυνση λόγω των ανέμων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια mega πυρκαγιά και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» σημείωσε μιλώντας στο in ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
Παράλληλα, το υψηλό θερμικό φορτίο που επικρατεί στην περιοχή της φωτιάς, καθιστά αδύνατο να πλησιάσουν και να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες στο μέτωπο. Επίσης, οι χαράδρες που υπάρχουν στην περιοχή, δίνουν την ευκαιρία στη φωτιά να δημιούργησει το «δικό της καιρό» κάνοντας δυσκολότερο το έργο της κατάσβεσης.
Τα μέτωπα της φωτιάς
Η πυρκαγιά στις περιοχές του Έβρου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν τη μάχη στην περιοχή Κοτρωνιά.
Ενεργώντας συστηματικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν το μέτωπο στην περιοχή Σιδηρώ και επικέντρωνουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή Γιαννούλη.
Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί στις δύο αυτές περιοχές –με τους κατοίκους να απομακρύνονται από Σιδηρώ προς Σουφλί και από Γιαννούλη προς Μέγα Δέρειο αντίστοιχα, καθώς υπήρχαν κίνδυνοι από τους καπνούς που δημιουργούσε η πυρκαγιά.
Όπως σημειώνουν πηγές της Πυροσβεστικής, προς το παρόν δεν απειλείται κάποιος οικισμός, με τους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί προληπτικά.
Βοήθεια από ΕΕ και άλλες χώρες
Στη μάχη με τη φωτιά βρίσκονται συνολικά 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.
Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Ισπανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου), Κύπρο (30 πυροσβέστες που επιχειρούν στις Τρείς Βρύσες Έβρου), Ρουμανία (52 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Τσεχία (35 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Λεπτοκαρυά Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Λύρα Έβρου), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου) και από Σερβία (30 άτομα πεζοπόρο τμήμα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής).
Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.