Αυξητική τάση παρουσιάζουν ξανά οι ροές προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται στα όρια τους λόγω του μεγάλου συνωστισμού χιλιάδων ανθρώπων.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 462 νέες αφίξεις, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε εισόδους μιας εβδομάδας.

Συνολικά στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι 12.120 πρόσφυγες, αριθμός που προκαλεί «έμφραγμα» στις τοπικές κοινωνίες.

Από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης περισυλλέγησαν 90 πρόσφυγες. Παράλληλα, 68 άτομα εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή Πρασονησίου, στο νότιο άκρο της Ρόδου. Επίσης, τη Δευτέρα έφθασαν στη Λέσβο με τρεις βάρκες συνολικά 175 άτομα, στην Κω 128 και στην Χίο 89.

Στο hot spot της Λέσβου επικρατεί το αδιαχώρητο, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες. Στα κέντρα της Μόριας και του Καρά Τεπέ παραμένουν περί τους 5.000 πρόσφυγες.

Οι αυξημένες ροές προσφύγων προκάλεσαν «μπλακ άουτ» στις καταγραφές στο κέντρο της Μόριας, με αποτέλεσμα οι νεοαφιχθέντες στο πολύπαθο νησί να παραμείνουν επί ώρες πίσω από το παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπό αστυνομική επιτήρηση και έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής.

Το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την οργή του λιμενάρχη Μυτιλήνης, πλοιάρχου Νικόλαου Πασσάδη, ο οποίος με έγγραφό του στον υπουργό Ναυτιλίας -το οποίο κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης- κατήγγειλε την παρουσία των προσφύγων στο λιμάνι. «Δεν έχω πού να τους πάω» φέρεται να αναφέρει στην αγωνιώδη επιστολή του ο λιμενάρχης.

Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Σε 59.160 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Στη βόρεια Ελλάδα διαμένουν 16.967 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.406, στη νότια Ελλάδα 245 και στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πανελλαδικά 7.786.

Στις οργανωμένες δομές της Αττικής φιλοξενούνται 8.825 άτομα και στους χώρους του Ελληνικού 2.611. Οι εθελούσιες επιστροφές του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά δύο και ανέρχονται συνολικά σε 40.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν οι συνεχόμενες απειλές της Τουρκίας περί ακύρωσης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό σε περίπτωση κατά την οποία δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.