Μια γιαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης γέννησε τον εγγονό της. Πρόκεται για μια 55χρονη γυναίκα, η οποία έφερε στον κόσμο το μωρό πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον γυναικολόγο – μαιευτήρα της «παρένθετης γιαγιάς», Αλέξανδρο Ζερβάκη, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στα social media.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Η ανάρτηση αναφέρει πως μετά από «παραπομπή από συνάδελφο άλλης ειδικότητας, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν στην Αθήνα, «η γιαγιά αποφασισμένη, με στόχο ζωής να βοηθήσει την κόρη της που γεννήθηκε με σύνδρομο MAYER-ROKITASKY-KUSTER-HAUSER τύπου 1, κατάσταση στην οποία υπάρχει συγγενής αγενεσία μήτρας ενώ υπάρχουν οι ωοθηκες για παραγωγή ωαριων ! Πιθανότητα συνδρόμου: 1/5000 περίπου γεννήσεις ζώντων κοριτσιών, 2-3 περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα».

Η κόρη ζει στην Αθήνα, η μητέρα στην Κρήτη, σύμφωνα με τον γιατρό, ο οποίος συνεχίζει: «Απογοητευμένες και διστακτικές με συνάντησαν μετά από το ταξίδι. Είχαν ήδη προσπαθήσει και δεν τα είχαν καταφέρει και ο χρόνος πίεζε».

Ακολούθησε κατάστρωση πλάνου διότι η «γιαγιά-παρένθετη» «χρειαζόταν αρκετές διορθωτικές παρεμβάσεις -κατά τη γνώμη μου- για να είναι ικανή να κυοφορήσει. Έξτρα δυσκολίες: η προϋπάρχουσα υπέρτασή της, η ηλικία και τα αυστηρά νομικά πλαίσια».

Δύο χρόνια πήρε η προετοιμασία, «επεμβάσεις, εξετάσεις, επιτροπές για εγκρίσεις από την Εθνική Αρχή Υπογονιμότητας, απογοητεύσεις. Τα γονιμοποιημένα ωάρια από την κόρη και τον γαμπρό περίμεναν υπομονετικά, μετά που τα φτιάξαμε».

Η πρώτη απόπειρα για εμβρυομεταφορά, όπως αναφέρει ο μαιευτήρας, απέτυχε. «Ήταν πολύ δύσκολα αλλά στο τέλος καταφέραμε να σηκωθούμε», εξηγεί ο κ. Ζερβάκης και συνεχίζει: «Η δεύτερη εμβρυομεταφορά ήταν επιτυχής. Η κύηση ήταν υψηλού κινδύνου, η θέληση όμως υψηλότερη και η υπομονή ιώβεια. Η παρένθετη γιαγιά ήταν θηλυκός στρατιώτης. Τηρούσε κατά γράμμα αυτά που λέγαμε και τελικά πήγαμε να γεννήσουμε. Γεννήθηκε ένα παίδαρος 3.500 γραμμαρίων, στρουμπουλός και αφράτος».

«30 χρόνια περίμενα και φοβόμουν αυτή τη στιγμή», είπε μετά τη γέννα η γυναίκα.