Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Γιατρός στη δίκη Πισπιρίγκου: «Είχαμε υποψιαστεί τη μητέρα για τα επεισόδια της Τζωρτζίνας»

Ελλάδα

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια. Οι τρεις υγειονομικοί αναφέρθηκαν στα επεισόδια που παρουσίαζε η μικρή Τζωρτζίνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αλλά και στη προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ο παιδίατρος του Νοσοκομείου του Ρίου, Άρης Μπερτζουάνης, τον οποίο κάλεσε για κατάθεση το δικαστήριο, ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επειδή δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τα επεισόδια που εμφάνιζε το κοριτσάκι, σκέφτηκαν ότι αυτά μπορεί να τα προκαλεί η μητέρα του.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στάθηκε στο επεισόδιο που παρουσίασε το κοριτσάκι στις 25/01/2022. «Μας φώναξε η νοσηλεύτρια ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί. Ήταν ένα επεισόδιο, το οποίο αποδώσαμε σε σπασμούς της προηγούμενης ημέρας, ήταν μικρής διάρκειας. Παρέμεινα στο θάλαμο μέχρι την ολοκλήρωση του και είπα στη μητέρα ότι το διερευνούμε. Μπήκα ξανά στο θάλαμο μετά από πέντε-δέκα λεπτά. Η μητέρα ήταν μόνη στο δωμάτιο του παιδιού και μας είπε πως κάνει πάλι επεισόδιο η Τζωρτζίνα. Ήταν το πιο σοβαρό επεισόδιο μέχρι τότε. Φώναξα συνάδελφο μου να φέρει εργαλεία για ανάνηψη, κάναμε αμπού και αερισμό για ένα λεπτό και το παιδί επανήλθε» περιέγραψε στην κατάθεσή του ο κ. Μπερτζουάνης, σημειώνοντας πως τα επεισόδια αυτά προβλημάτιζαν τους γιατρούς.

«Αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως επεισόδια σπασμών. Είχαμε κάποιους ενδοιασμούς, δεν μας ταίριαζαν κάποια πράγματα. Δεν ήταν όλα ίδια, αυτό δεν μας ταίριαζε. Τα επεισόδια αυτά είχαν διαφορετική διάρκεια, είχαν διαφορετικές μορφές. Δεν είμαι ειδικός σε αυτά περιστατικά. Ένα άλλο που δεν μας ταίριαζε ήταν πως δεν είχαμε δει από αρχή κάποιο επεισόδιο.

Επίσης το παιδί δεν έκανε επεισόδια στη ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ο οποίος κλήθηκε στη συνέχεια από την πρόεδρο να απαντήσει αν είχε συζητήσει με συναδέλφους του στη Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου, τα αίτια που προκαλούν αυτά τα επεισόδια. Απαντώντας ο μάρτυρας κατέθεσε: «Το συζητήσαμε. Η υποψία μας ήταν πως θα μπορούσε να είναι προκλητικά από την μητέρα. Η υποψία εδραζόταν στο ότι τα επεισόδια γινόταν χωρίς παρουσία άλλου, μόνο της μητέρας και στο ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια άλλη εξήγηση».

Εισαγγελέας: Η μητέρα το είχε καταλάβει ότι δεν μπορείτε να αιτιολογήσετε τα επεισόδια; Ότι δεν μπορείτε να βρείτε αιτία. Είχε αγωνία;

Μάρτυρας: Ναι, είχε αγωνία. Ρωτούσε γιατί δεν βρίσκουμε τι συμβαίνει.

Εισαγγελέας: Σας έριξε ευθύνες για αυτά τα επεισόδια; Το παιδί ήρθε σε μία παιδιατρική κλινική και ξαφνικά άρχισε να εμφανίζει επεισόδια τα οποία δεν εμφάνιζε σπίτι. Την είδατε να αγανακτεί;

Μάρτυρας: Όχι δεν την είδα να αγανακτεί. Ήταν πολύ συνεργάσιμη.

Εισαγγελέας: Υπήρχε μομφή από μητέρα ότι δεν κάνετε τίποτα να βοηθήσετε το παιδί;

Μάρτυρας: Σε μένα από μητέρα όχι. Ο πατέρας ήταν λίγο θυμωμένος και ζητούσε επιτακτικά να βρεθεί μία λύση.

«Είδα ένα παιδί νεκρό»

Στις τραγικές στιγμές της ανάνηψης που έγινε στηn Τζωρτζίνα στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, αναφέρθηκε στη δική του κατάθεση στο δικαστήριο ο παιδίατρος στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» Ευ. Μπουρούσης. Όπως κατέθεσε ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ακούγοντας μια νοσηλεύτρια να ειδοποιεί για ανακοπή πήγε στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας για να βοηθήσει. Εκεί όμως, όπως είπε, είδε «ένα παιδί νεκρό», το οποίο οι γιατροί με επικεφαλής τον κ. Τζιούβα προσπαθούσαν να επαναφέρουν στη ζωή κάνοντας του ΚΑΡΠΑ.

Πρόεδρος: Θυμάστε κάτι από τη διαδικασία ανάνηψης;

Μάρτυρας: Κάτι συγκεκριμένο όχι. Θυμάμαι ότι όλα λειτουργούσαν ρολόι.

Πρόεδρος: Ήσασταν μπροστά στη διαδικασία διασωλήνωση;

Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι ανέλαβε η κυρία Θεοτοκάτου. Χορηγήθηκε ροκουρόνιο, θυμάμαι ότι το παιδί διασωληνώθηκε με τη δεύτερη φορά.

Πρόεδρος: Θυμάστε εάν χρησιμοποιήθηκε κάποιο άλλο σκεύασμα;

Μάρτυρας: Όχι, μόνο αδρεναλίνη.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο συνάδελφός του κ. Τζιούβας είχε βγει έξω από το δωμάτιο της Τζωρτζίνας και είπε στην μητέρα της ότι η κόρη της δεν επανέρχεται. Εκείνη, σύμφωνα με το μάρτυρα, είπε στον κ. Τζιούβα πως η ανάνηψη που είχε γίνει στο παιδί στην Πάτρα διήρκεσε περίπου 55 λεπτά του ζήτησε να συνεχίσουμε. «Εμείς συνεχίσαμε την ανάνηψη» τόνισε ο κ. Μπουρούσης.

Πρόεδρος: Μετά τις 15:50 που είχαμε και ώρα θανάτου, είχατε επαφή με την κατηγορουμένη;

Μάρτυρας: Αν θυμάμαι κ. Τζιούβας είχε ενημερώσει τη μητέρα πως παιδί κατέληξε. Η μητέρα μας ευχαρίστησε για την προσπάθεια, ήταν ψυχρή, δεν έκλαψε και κατευθύνθηκε στο δωμάτιο.

Πρόεδρος: Μήπως αντιληφθήκατε κάποια συντριβή;

Μάρτυρας: Όχι ήταν αρκετά ψύχραιμη.

Μετά τον θάνατο του παιδιού όπως κατέθεσε ο κ. Μπουρούσης η Ρούλα Πισπιρίγκου ρώτησε δύο φορές εάν θα μπορούσε να γίνει η ιατροδικαστική στην Πάτρα. «Αυτό μας έκανε εντύπωση, δεν μου είχε τύχει ξανά γονιός να πάρει τηλέφωνο ιατροδικαστή. Μας είπε πως δεν ήθελε να μπλέξει με την Αθήνα» τόνισε ο μάρτυρας.

«Σαν να περίμενε να τη ρωτήσουμε εμείς»

Με την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, κατάθεση έδωσε στο ακροατήριο και η νοσηλεύτρια στο «Αγλαΐα Κυριακού», Ελισάβετ Παπασημακοπούλου. Όπως ανέφερε η μάρτυρας, την ημέρα που υπέστη την ανακοπή η Τζωρτζίνα η ίδια βρίσκονταν στη στάση νοσηλευτών.

«Γύρω στις 2:30 ήμασταν με τη συνάδελφο στη στάση νοσηλευτών και ήρθε η μητέρα. Δεν μπορούσα να προσδιορίσω εάν μας λέει κάτι. Η συνάδελφος ρώτησε «είναι καλά το παιδί; κάνει σπασμούς;». Κατόπιν κατάλαβα πως κάτι συνέβαινε» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, αναφέροντας πως η μητέρα συνέδεσε την αμπού και την έδωσε στους γιατρούς.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για την Ρούλα Πισπιρίγκου όταν βγήκε στο διάδρομο να ειδοποιήσει και απαντώντας ανέφερε πως είδε την κατηγορούμενη να στέκεται.

«Δεν είδα κάτι, σαν να περίμενε να την ρωτήσουμε εμείς. Δεν είδα τα χείλη να κινούνται. Δεν φορούσε μάσκα», είπε η κ. Παπασημακοπούλου, η οποία όπως τόνισε κατά τη διαδικασίας ανάνηψης του παιδιού βρισκόταν την περισσότερη ώρα εκτός του θαλάμου του. Εκεί έβλεπε, όπως είπε, τη Ρούλα Πισπιρίγκου, να μιλάει στο τηλέφωνο. «Θυμάμαι ότι μιλούσε στο τηλέφωνο με γιατρό που είχε βάλει απιδινωτή στη Τζωρτζίνα. Θυμάμαι πως είπε να δώσουμε το τηλέφωνο στον κ. Τζιούβα και πως το είχαμε βάλει σε ανοικτή ακρόαση», ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, γιορτάζουν οι: Βαλέρια, Βαλεριάνα, Βάλια, Βαλέριος, Βαλεριανός, Βάλιος Σεσίλια, Κεκίλια, Κικίλια Φιλήμων, Φιλήμονας, Φιλημονή, Φιλημόν...

Σαν σήμερα - 22 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης μετά τον χαμένο άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να καταβάλ...

Φόρτωση άρθρων...