Με νέο του δημοσίευμα ο Guardian αναφέρεται στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και στις συζητήσεις για επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι εικασίες εντείνονται τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αρπαγή τους από τον Λόρδο Έλγιν.

Ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Την Τετάρτη, η Telegraph μετέδωσε ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή ορισμένων στοιχείων με την μορφή του δανεισμού, στις αρχές του έτους.

Ωστόσο, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε στον Guardian την Τετάρτη: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία».

Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έχουμε δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ενώ ο Τζορτζ Όσμπορν ήταν «ανοιχτός» εδώ και αρκετό καιρό σχετικά με την προθυμία του να συνάψει συμφωνία για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το μουσείο δεν έχει επιβεβαιώσει έως τώρα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις, επισημαίνει ο Guardian.

Η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα μάρμαρα πίσω, μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει μόνο την επιστροφή των αντικειμένων, μέσω δανεισμού. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος εμποδίζει το μουσείο να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

«Δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας», ανέφερε το μουσείο σε δήλωση εκείνη την περίοδο.

Το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα λεπτομέρειες για ένα από καιρό σχεδιασμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίων λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ένας «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.

Οι αίθουσες όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια «βολική στιγμή» προκειμένου ορισμένα από τα αντικείμενα να δανειστούν στην Ελλάδα, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, οι ελληνικές και διεθνείς εκκλήσεις για μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, που έχουν εκφραστεί τα τελευταία χρόνια, είναι απίθανο να ικανοποιηθούν με ένα δάνειο. Τον περασμένο μήνα, το Βατικανό έδωσε πίσω τρία Γλυπτά του Παρθενώνα από την συλλογή του στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η δωρεά ήταν «ένα συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας (σσ. του Πάπα Φραγκίσκου) να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα του Guardian.