Στο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με τα στέγαστρα στο ΟΑΚΑ αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά στα προβλήματα που είχαν παρουσιάσει και στο παρελθόν κατασκευές του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

Βασιζόμενος σε καλά ενημερωμένη πηγή, ο Guardian αποκαλύπτει ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι πιθανό να ξηλωθεί.

«Ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τον εαυτό του για την κριτική που δέχθηκε για έργα που ενώ ήταν περίπλοκα και εντυπωσιακά, στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά – σε μια περίπτωση, μια στέγη που είχε διαρροή σε ένα οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία» επισημαίνεται ειδικότερα στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

«Κάποιοι μηχανικοί στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι έτοιμο να πέσει»

«Η έλλειψη συντήρησης πίσω από τις εγκαταστάσεις που τώρα στέκονται άδειες, βεβηλωμένες και εγκαταλελειμμένες, έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές στον προϋπολογισμό που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών, αφού η πληγείσα από το χρέος χώρα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία – και την εκδίωξη από την ευρωζώνη – στα τέλη του 2009», τονίζεται από την βρετανική εφημερίδα.

«Δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ. Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Πάντως, η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι κάποιοι μηχανικοί στην Ελλάδα δεν θεωρούν ότι το στέγαστρο Καλατράβα είναι έτοιμο να πέσει.

«Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση. Ορισμένοι που εργάστηκαν για το σχεδιασμό το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση», τονίζει ο Guardian.

«Για την ανυπαρξία συντήρησης φταίνε οι περικοπές στους προϋπολογισμούς»

Ο Guardian κάνει αναφορά στη συνέχεια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο μετά τα προβλήματα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα στο εμβληματικό στάδιο.

«Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το μεσογειακό έθνος ήρθε αντιμέτωπο με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει επ’ αόριστον λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου στεγάστρου του Καλατράβα. Το δίτοξο στέγαστρο – προάγγελος των μεταγενέστερων έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα – δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, σύμφωνα με τον φορέα δημόσιας περιουσίας που είχε αναλάβει την επιθεώρηση του χώρου», τονίζει η εφημερίδα.

Ο Guardian αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που έχει το στέγαστρο Καλατράβα και στο Ποδηλατοδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο και μνημόνευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση.

«Το κοντινό ποδηλατοδρόμιο, που καλύπτεται από παρόμοια κατασκευή, έπρεπε επίσης να κλείσει, επειδή και αυτό είχε παρουσιάσει σημάδια αστάθειας. ''Θα ήταν επιφανειακό και ακόμη και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, ή να πούμε πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο είτε το στάδιο'', δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. Η τύχη των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από μια δεύτερη επιθεώρηση από μια επαγγελματική ένωση μηχανικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα δημόσια έργα», τονίζει η εφημερίδα.

Ο Guardian επικαλείται και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα: «''Είναι γνωστό ότι το ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες'', είχε γράψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του. ''Ποιος δεν νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους για τόσα χρόνια;''».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι για την ανυπαρξία συντήρησης φταίνε οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονίων.

Πάντως, σχολιάζει τα εξής: «αυτό που κάποτε ήταν μια στιγμή ολυμπιακής δόξας, θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια εξωφρενική τρέλα, με πολλούς Έλληνες να θεωρούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπεύθυνους για την επιτάχυνση του βουνού του χρέους που προκάλεσε την παραλίγο οικονομική κατάρρευση της χώρας».

«Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες ημέρες και μήνες, η περίφημη στέγη του Καλατράβα θα μείνει στη μνήμη όχι ως έμβλημα θριάμβου -το κατόρθωμα μιας μικρής χώρας που πήδηξε στο μέλλον διοργανώνοντας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ- αλλά για όλα όσα δεν ήταν», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.