Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών δημιουργεί η Ελλάδα. Eίναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα διαθέτει εθνικό δορυφορικό σύστημα εντοπισμού φωτιάς.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος εντοπισμού και αντιμετώπισης της φωτιάς, πρωτοποριακού σε διεθνές επίπεδο.

Μαζί με μία κοινοπραξία από Έλληνες υπεργολάβους, η OroraTech θα παραδώσει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που θα περιέχει επίγεια συστήματα και υπηρεσίες επεξεργασίας, καθώς και ένα σμήνος δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση του συνόλου της επικράτειας για πιθανές εστίες πυρκαγιάς.

Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

Η επένδυση, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, προσφέρει μία άμεση λύση για την καταπολέμηση της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών.