Το Zeitgeist αναλύει τι μέλλει γενέσθαι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά τη χθεσινή εξαγγελία για τη σύσταση της European Super League που έχει προκαλέσει σεισμό!
Του Άλκη Φιτσόπουλου
Iστορικά, οι μεγάλες επαναστάσεις είναι κατά κύριο λόγο των αστών, όχι των λαών. Οι λαοί μπαίνουν εύκολα σε κανάλι, ας είναι καλά τα Media. Αυτή η European Super League, που ανατινάζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ουσιαστικά μία money talks league. Κι άπαξ μιλάει το χρήμα, οι αριστοκράτες είναι μονίμως κερδισμένοι, καθότι, ως γνωστόν, στην οικονομική παγκόσμια σταθερά, το χρήμα είναι αήττητο.
Οι ομάδες ανήκουν στον πρόεδρό τους κι όχι στο λαό τους. Οι θεσμοί, UEFA, FIFA, ομοσπονδίες απείλησαν ότι θα εκπαραθυρώσουν τους μπουρζουά – αντάρτες από τα εγχώριες διοργανώσεις, αυτοί θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μαντέψτε, ποιος θα κερδίσει. Η φιλελεύθερη οικονομία θα νικήσει και θα απομυζήσει τους χυμούς του ποδοσφαίρου μέχρι τελευταίας ρανίδας, με έναν απλό λογιστή επικεφαλής για να μετράει το χρήμα κι όχι θεσμικά όργανα κ.λπ.Το 2010 τον τελικό του Champions League ανάμεσα στην Μπάγερν και την Τσέλσι, όπου κέρδισαν οι Άγγλοι στα πέναλτι, παρακολούθησαν περισσότεροι από 110 εκατομμύρια τηλεθεατές. Αμέσως ο μίστερ Τζον Χένρι έσκασε 300 εκατ. ευρώ κι αγόρασε τη Λίβερπουλ.
Οι ζάπλουτοι, ως γνωστόν, έχουν αναπτυγμένη την όσφρηση στο ευρώ και στο δολάριο. Έπεισε πρόσφατα και τον θρύλο του ΝΒΑ Λεμπρόν Τζέιμς να αγοράσει μετοχές 6.5 εκατ. ευρώ με τους λογιστές τους να υπολογίζουν ότι θα έχει κέρδη της τάξης του 800%. Μέσα έπεσαν.
Η Λίβερπουλ αποτιμάται, πλέον, στα 2.7 δισ. ευρώ και δεν μπορεί τον πακτωλό του Champions League να τον διαχειρίζεται η UEFA. It’s a joke, man. Όταν το ΝΒΑ, που είναι επίσης κλειστή λίγκα, υπόγραψε νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για 75 δισ. δολάρια, ενώ το προηγούμενο ήταν μόλις 35 δισ. δολάρια, τότε money makes the world go round! Κι η European Super League, τον έχει φέρει ήδη ανάποδα τον κόσμο. «Το ποδόσφαιρο έχει τέσσερα δισεκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο», τα λόγια του άτυπου προέδρου της νεοσύστατης δομής, Φλορεντίνο Πέρεζ της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2011 είχε απειλήσει το ισπανικό κράτος ότι θα απέσυρε από το πρωτάθλημα τη Ρεάλ Μαδρίτης, αν δεν του χαριζόταν τα χρέη. Το κατάφερε.
Καλά όλα αυτά, αλλά με τον απλό κόσμο φιλάθλων των ομάδων, τι θα γίνει; Η ερώτηση εντάσσεται σε μια γενικότερη λογική των φραγκάτων της εποχής. Ότι ανάμεσά μας θα υπάρχει ένα τείχος, που δεν θα μπορούν να το περάσουν. Αυτοί είναι μόνο για να αγοράζουν ό,τι τους πωλούν. Κι αν εξεγερθούν και σκίζουν τα διαρκείας, όπως οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έξω από το Old Trafford, τότε το ξαναβλέπουμε. Στον κόσμο του χρήματος, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όλα είναι υπό έλεγχο. Πριν από μερικούς μήνες, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλα εκείνα τα εργαλεία για να αποτρέψει την ανατίναξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είχε δηλώσει, σχετικά: «Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού βασισμένο στην ποικιλομορφία και την ένταξη. Δεν υπάρχει περιθώριο να διατηρηθεί για τους λίγους πλούσιους και ισχυρούς συλλόγους που θέλουν να κόψουν τους σοβαρούς δεσμούς με ό,τι υποστηρίζουν οι ενώσεις: εθνικά πρωταθλήματα, προώθηση και υποβιβασμό, υποστήριξη ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε βάθος». Ακούστηκε σαν πολύ «αριστερό» αυτό που είπε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβάλει ανάχωμα; Είπαμε. Το χρήμα, είναι ανίκητο.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις