Tον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο επιθυμεί να κατασκευάσει η Κίνα. Η ασιατική χώρα θέλει να πάρει την πρωτοκαθεδρία και στην έρευνα στον τομέα της Φυσικής κατασκευάζοντας επιταχυντή που θα είναι πιο μεγάλος και ισχυρός από επιταχυντή που θέλει να κατασκευάσει η Ευρώπη ως διάδοχο του επιταχυντή στο CERN.
Ο κυκλικός επιταχυντής ποζιτρονίων μήκους 100 χιλιομέτρων Circular Electron Positron Collider (CEPC) όπως ονομάζεται ο κινεζικός επιταχυντής θα έχει ως πρώτο στόχο να πραγματοποιήσει μετρήσεις στο μποζόνιο Higgs, στο αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού σωματίδιο που δίνει μάζα σε όλα τα σωματίδια.
Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν και γιατί τα σωματίδια αλληλεπιδρούν με τον τρόπο που αλληλεπιδρούν.
Το επόμενο έτος, η πρόταση για το CEPC θα υποβληθεί στην κινεζική κυβέρνηση για πιθανή συμπερίληψη στο επόμενο πενταετές σχέδιο της. Εάν μπορέσει να κερδίσει την κρατική υποστήριξη, η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2027 και θα διαρκέσει περίπου μια δεκαετία.
Η αρχική μελέτη για την κατασκευή του CEPC εκτιμά το κόστος για τη δημιουργία του στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια γεγονός που θα τον καθιστούσε σημαντικά φθηνότερο στην κατασκευή και τη λειτουργία του από τον κυκλικό επιταχυντή FCC που θέλει να κατασκευάσει η Ευρώπη και έχει κόστος 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κατασκευή της ευρωπαϊκής εγκατάστασης θα ξεκινήσει τη δεκαετία του 2030 εάν υπάρξει φυσικά η απαραίτητη έγκριση.
Ο CEPC θα συντρίβει τα ηλεκτρόνια και τα αντισωματίδια τους, τα ποζιτρόνια, σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες για να δημιουργήσει εκατομμύρια μποζόνια Higgs. «Ο τεράστιος αριθμός τους θα επιτρέψει στους ερευνητές να μελετήσουν το σωματίδιο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ», ανέφερε ο Άντριου Κοέν θεωρητικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.
Μετρώντας το Higgs με μεγαλύτερη ακρίβεια, οι ερευνητές θα μπορούν να διερευνήσουν ερωτήματα που φτάνουν πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο, την κορυφαία αλλά ημιτελή θεωρία από τι αποτελείται το Σύμπαν.
Κάποια από αυτά τα ερωτήματα είναι η φύση της σκοτεινής ύλης και γιατί υπάρχει περισσότερη συνηθισμένη ύλη από αντιύλη στο Σύμπαν.
Μαύρη τρύπα «ξύπνησε» μπροστά στα μάτια των επιστημόνων
Ένα πέναλτι που έγραψε ιστορία πριν από 48 χρόνια – Πώς ο Τσέχος Πανένκα ξεγέλασε τον Ζεπ Μάγιερ (Video)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις