Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Η λειψυδρία απειλεί την Ελλάδα - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Ελλάδα

Η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς που ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία. Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας, υπάρχει πρόβλημα με διακοπές νερού αλλά και χαμηλή πίεση.

Από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη έως την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, το «φάντασμα» της λειψυδρίας, έπειτα από δύο ήπιους χειμώνες και εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, επανέρχεται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων πως η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο Χρίστος Καραβίτης, κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, εξηγεί ότι βρισκόμαστε σε μία δυσμενή υδρολογική συγκυρία, η οποία δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

«Κάποια πράγματα ήταν γνωστά από χρόνια. Ξέρουμε ότι από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, βρέχει ελάχιστα ή καθόλου στη χώρα μας. Αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος του κλίματος του μεσογειακού χώρου και σύμφωνα με όλες τις μελέτες, αυτό επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για λειψυδρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», υπογραμμίζει, μιλώντας στη Real News της Κυριακής (21/07).

«Ούτε σταγόνα βροχής»

Ο Δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, περιγράφει στην εφημερίδα τη δραματική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην Κρήτη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει ένα όριο βάθους στις γεωτρήσεις. Δεν μπορεί μία που είναι στα 350 μέτρα, να πάει στα 400, γιατί θα βρεθούμε στη θάλασσα από κάτω». Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από 6.000 μόνιμους κατοίκους σε 20.000, δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση.

Η λειψυδρία έχει «χτυπήσει» και τη Σίφνο. «Ζητήσαμε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αποστέλλοντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους, γιατί διαπιστώνουμε αλόγιστη χρήση. Τον Ιούνιο, είδαμε ότι οι ενδείξεις κατανάλωσης ήταν ανησυχητικές και η εκτίμηση για την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή μας», αναφέρει η Δήμαρχος, Μαρία Ναδάλη.

Η Θεσσαλία στερεύει

Μία από τις περιοχές που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα λειψυδρίας, αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι η Θεσσαλία. Μάλιστα, η κατάσταση θα ήταν δραματική σήμερα, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πλημμύρες, σύμφωνα με τον Θεοφάνη Γέμτο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγφροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Οι πλημμύρες γέμισαν με νερό τη λίμνη Πλαστήρα κι αυτό είναι που εξασφαλίζει ότι νερό για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού και Πηνειού», επεσήμανε.

Το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Φώτης Μάρης, υποστήριξε πως «αν συνεχισθεί η ανομβρία των δύο – τριών τελευταίων ετών, θα οδηγήσει πιθανότατα σε προβλήματα λειψυδρίας».

Τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται νέο σχέδιο, που θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα μας.

Όπως αποκαλύπτει ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στην εφημερίδα, πρόκειται για μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα εστιάζουν από τη μία στην κάλυψη των αναγκών του Λεκανοπεδίου και από την άλλη, στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, περιοχές της Κρήτης και η ανατολική Πελοπόννησος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...