Παρακάτω το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι … έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το ίδιο άρθρο έρχεται να διευκρινίσει. ότι έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Και γεννάται το ερώτημα πόσο αντικειμενική είναι σήμερα η τηλεόραση και ειδικότερα η ΕΡΤ, και κατά πόσο μεταδίδει με ίσους όρους πληροφορίες και ειδήσεις;
Στο επιπλέον ερώτημα, αν είναι εξ ίσου αντικειμενική η ιδιωτική τηλεόραση, η απάντηση είναι απλή. Το ΕΣΡ έχει την αρμοδιότητα να κρίνει και να αποφασίσει μια και η τελευταία σύνθεσή του έτυχε ευρείας διακομματικής συναίνεσης.
Όμως για τους ίσους όρους στη μετάδοση ειδήσεων σε ότι αφορά την ΕΡΤ, άμεση και πέρα από το ΕΣΡ ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Και έχει για το σκοπό αυτό ορίσει και υπουργό, που έχει την εποπτεία της ΕΡΤ.
Με αυτή την έννοια έχει απόλυτη ευθύνη για τα όσα μεταδίδονται από τον κατά τα άλλα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Και επιπροσθέτως επειδή όλοι πληρώνουμε για την λειτουργία της ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ, έχουμε απαίτηση ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να τηρεί στο ακέραιο την υποχρέωσή του, στο σκέλος που αφορά του ίσους όρους μετάδοσης ειδήσεων.
Αυτό, για κάθε καλόπιστο τρίτο, δεν συμβαίνει, μια και ο δημόσιος αυτός φορέας έχει μεταβληθεί σε όργανο μιας άθλιας προπαγάνδας, σε βάρος των αντιπάλων της κυβέρνησης και λειτουργεί ως κομματικό όργανο του Σύριζα.
Το πόσο δημοκρατική είναι η λειτουργία της ΕΡΤ, είναι κι αυτό κάτι που μπορεί να το δει κανείς επιστρατεύοντας την απλή λογική.
Πόσο δημοκρατική ήταν την Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 21:00 η ΕΡΤ, που αντί να μεταδώσει το προγραμματισμένο δελτίο ειδήσεων, παρουσίαζε για μια ώρα την κομματική συγκέντρωση του Σύριζα;
Και να σκεφθεί κανείς ότι πριν τρεις ώρες, ο Α. Τσίπρας είχε πάει στο Προεδρικό Μέγαρο, για να εισηγηθεί την διάλυση της Βουλής και την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ούτε αυτή η είδηση δεν ιδιαίτερης αξίας για την ΕΡΤ;
Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ είναι ο Γιάννης Δρόσος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ερώτημα στον Καθηγητή που διακονεί το Δημόσιο Δίκαιο είναι, αν τον ικανοποιούν οι κομματικές παρεμβάσεις στην ΕΡΤ κι αν ένα συγγνώμη του είναι αρκετό να ξεπλύνει τα άπλυτα, του κατά άλλα δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Αλήθεια τι θα έλεγε σε έναν φοιτητή του, που θα έδινε μια λάθος απάντηση στις εξετάσεις, αν του έλεγε συγγνώμη λάθος. Θα τον περνούσε ή θα του έλεγε περάστε και πάλι στην επόμενη εξεταστική περίοδο.
Μια συγγνώμη κύριε Καθηγητά δεν αρκεί. Κι αυτό το επεισόδιο δεν ήταν το μοναδικό. Όταν στις ενημερωτικές εκπομπές, που τις παρουσιάζουν κατ’ αποκλειστικότητα πρόσωπα που ελέγχονται από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζουν από την μια μονολόγους υπουργών, ή όταν καλούν εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και μονίμως τους διακόπτουν για να χάσουν αφενός τον ειρμό της σκέψης τους και για να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση, τότε δεν μιλάμε για δημόσια τηλεόραση, αλλά για κομματικό όργανο κατά τα πρότυπα των αυταρχικών εξουσιών απανταχού της γης.
Και πάντως δεν συνιστούν μια δημοκρατική δημόσια τηλεόραση. Στην απάντηση, ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, που δίνουν οι Συριζαίοι, θα αντιτάξει κανείς υπήρχε διαφορά, μια και τότε ήταν κυβερνητική, κακώς και σήμερα είναι κομματική, κάκιστα η ΕΡΤ.
Όσο για την συμπεριφορά άλλων ιδιωτικών καναλιών, αρμόδιο να τα ελέγξει κατά το Σύνταγμα είναι το ΕΣΡ.
Ο τρόπος που διαχειρίζεται η ΕΡΤ την ειδησεογραφία είναι απαράδεκτος. Δεν μπορεί να σχολιάζει ο νεαρός παρουσιαστής την άποψη πολιτικού της αντιπολίτευσης λέγοντας του ότι η ΝΔ θα φέρει και πάλι λιτότητα, ούτε οι μεταμεσονύχτιες εκπομπές να μιλούν με δικηγόρο, που υσχυρίζεται, ότι οι Αμερικανοί εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα στην Novartis, όταν ο Αντιεισαγγελέας Ι. Αγγελής που παραιτήθηκε, ρητώς αναφέρει ότι δεν προσκόμισαν οι ανακριτικές αρχές των ΗΠΑ τέτοια στοιχεία.
Κι όλα αυτά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, όσων διάβασαν και έφριξαν για τις πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis, του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Όταν οι αναφορές του Ι. Αγγελή που έγιναν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019 για την ανακρίτρια Ελένη Τουλουπάκη, θάφτηκαν για πέντε μήνες, από την υπό αποχώρηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Όλα αυτά για την ΕΡΤ ήταν ψιλά γράμματα. Αντίθετα όσα διέρρεαν στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για την ανάκριση τα υιοθετούσαν και τα έκαναν σημαία στους τίτλους των Δελτίων Ειδήσεων.
Είναι κρίμα πανεπιστημιακοί καθηγητές, με αρμοδιότητα το Δημόσιο Δίκαιο, να εμπλέκονται σε πολιτικά παιχνίδια και να αποτελούν τον βραχίονα, μιας άθλιας προπαγάνδας, που δεν αρμόζει σε δημοκρατίες Δυτικού τύπου, παραβιάζοντας όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος…