Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Η Ρωσική πρεσβεία στο πλευρό του MrBitcoin που "ξέπλενε" μαφιόζικο χρήμα

Ελλάδα

Το αναγκαίο για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα του Mr. Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, υπογραμμίζει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Ria Novosti αναφέρει πως θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκτελεστεί.

«Η πρεσβεία όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, έπραξαν και θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη», δηλώνει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Ο Αρειος Πάγος το μεσημέρι της Τετάρτης αποφάσισε να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Βίνικ, με την τύχη του 38χρονου να βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει και και τον τελευταίο λόγο για το εάν και πού θα εκδοθεί ο Ρώσος υπήκοος.

Αλεξάντερ Βίνικ: Ο «μάγος των bitcoin» που στέλνει ο Άρειος Πάγος στις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Πλέον, την τελική κρίση θα κληθεί να λάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Μέχρι να φτάσει, όμως, ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης είχε προηγηθεί ένα πραγματικό κυβερνοθρίλερ που είχε ως κατάληξη τη σύλληψή του στη Χαλκιδική. Ακολουθεί μία ιστορική αναδρομή της υπόθεσης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο Ρώσος ειδικός στην τεχνολογία των bitcoin κατηγορείται για τη συμμετοχή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, BTC-e, μίας εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων «με έδρα τη Βουλγαρία και υποκείμενη στο κυπριακό δίκαιο».

Η BTC-e είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Ωστόσο, βάσει του αμερικανικού εντάλματος κατά του Βίνικ, φέρεται να χρησιμοποιείτο και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών.

Η σύλληψη στη Χαλκιδική

Ο 38χρονος συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους, στις 25 Ιουλίου 2017.  Στην κατοχή του 38χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τότε δύο φορητοί υπολογιστές, δύο τάμπλετ, πέντε κινητά τηλέφωνα και ένα router που είχε στην κατοχή του. Το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε να παραδοθούν τα κατασχεθέντα στις ΗΠΑ που είχαν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες των αμερικανικών διωκτικών δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης, ενώ ο Βίνικ θεωρεί δεδομένο ότι με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, εκείνες τις στιγμές, κατάφεραν και αντέγραψαν το περιεχόμενο των σκληρών του δίσκων.

Στο RT, η σύζυγος του Βίνικ, Αλεξάντρα, ανέφερε ότι υπήρχαν γύρω τους, «με βερμούδες, παντόφλες και γυαλιά ηλίου», υποδυόμενοι, τους λουόμενους, πάνω από 20 αστυνομικοί. Περίμεναν μέχρι τη στιγμή όπου εκείνη απομακρύνθηκε. «Μέσα σε ένα λεπτό είδα τον άνδρα μου με χειροπέδες, πάνω σε μία ξαπλώστρα. Δεν αντιστάθηκε, ήταν τεράστιο για εκείνον το σοκ».

 Το κατά Βίνικ κατηγορητήριο

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας εκείνες τις ημέρες, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:
α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Για την υπόθεση, είχε σχολιάσει εκείνες τις ημέρες ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης άλλης υπόθεσης της Αστυνομίας: «Ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής που υπέβαλλαν οι Αρχές των ΗΠΑ, για τη σύλληψη καταζητούμενου -υπηκόου Ρωσίας- για εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει στην Αμερική. Ύστερα από αναζητήσεις εντοπίστηκε και συνελήφθη ενώ έκανε τις διακοπές του».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η εντολή ήταν να συλληφθεί δίχως να προλάβει να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.

Το μεγάλο ριφιφί των bitcoins

Ο 37χρονος θεωρείται - από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές και όχι μόνο - ο άνθρωπος πίσω από τη μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων και η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ζητήματα αξιοπιστίας του νομίσματος: την κλοπή 650.000 bitcoins από την πλατφόρμα Mt. Gox, το 2011. Μάλιστα, ήταν μία ληστεία εισβολής σε υπολογιστή του ανταλλακτηρίου bitcoins και με ένα απλό copy – paste την κλοπή των κατάλληλων αρχείων.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (FinCen), ο Βίνικ κατά τη χρονική περίοδο 2011 έως το 2014, κατάφερε να ξεπλύνει περισσότερα από 300.000 bitcoins. Παράλληλα, η ιδιωτική ερευνητική εταιρεία WizSec που της ανατέθηκε να εξιχνιάσει τη ληστεία του Mt.Gox, δεν... μάσησε τα λόγια της και δεν περίμενε την εκδίκαση της υπόθεσης. Την ώρα που ο Ρώσος μεταφερόταν στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, η εταιρεία ανακοίνωνε ότι ο Vinnik ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τη ληστεία ή ο άνθρωπος που ανέλαβε το ξέπλυμα των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας: ο Vinnik ήταν ο κύριος ύποπτος στη ληστεία του MtGox. Αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα υπομονετικής εργασίας πολλών ετών και αυτά τα ευρήματα σίγουρα ανακαλύφθηκαν και από άλλους, ανεξάρτητους ερευνητές». Χαρακτηριστικό είναι ότι η ληστεία έγινε σε δύο φάσεις: «οι χάκερ τακτικά έπαιρναν  όποια νομίσματα μπορούσαν και τα έστελναν σε ψηφιακά πορτοφόλια του Βίνικ, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά κλειδιά που είχε αποσπάσει. Αυτό γινόταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και περιοδικά σταματούσε. Μία δεύτερη φάση της ληστείας έλαβε χώρα το 2012 και το 2013».

Σύμφωνα με το αμερικανικό ένταλμα αλλά και τους γνώστες των κρυπτονομισμάτων, η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων νομισμάτων btc-e αποτελεί, επί της ουσίας ένα «πλυντήριο μαύρου χρήματος» και δεν διαθέτει «βασικές λειτουργίες καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και εξαιτίας αυτού αποτέλεσε πόλο έλξης για εγκληματικές δραστηριότητες».

Επίσης, ο Βίνικ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι χρησιμοποίησε το ανταλλακτήριο για να ξεπλύνει τα bitcoins που έκλεψε από τη ληστεία του Mt. Gox. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μέρος της διαδικασίας του ξεπλύματος έγινε και από την Tradehill, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που έκλεισε το 2012 και το οποίο το συνδέουν ιδιοκτησιακά με τον Βίνικ.

Αυτή η φερόμενη διασύνδεση είναι, άλλωστε, κατά βάση που έδωσε τη δυνατότητα και την αφορμή στις διωκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πολυεθνική επιχείρηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα Οδός: Άσκηση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Αποχιονισμού «Άγιος Στέφανος 2024»

Με στόχο τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και ενόψει της χειμερινής περιόδου, η Νέα Οδός θα πραγματοποιήσει Άσκηση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και Αποχιονισμού Χειμε...

Φόρτωση άρθρων...