Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σήμερα στη Βαλένθια καταγγέλλοντας την κακή διαχείριση από τους πολιτικούς των πλημμυρών που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στη νοτιοανατολική Ισπανία.
Η πορεία ξεκίνησε έξω από το δημαρχείο της Βαλένθια, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου. Τελικό σημείο ήταν η έδρα της περιφέρειας.
«Προς» τον πρόεδρο της περιφέρειας η οργή των πολιτών
«Στόχο» τον πρόεδρο της περιφέρειας της Βαλένθια Κάρλος Μαθόν είχε, κατά κύριο λόγο, η οργή των πολιτών. Παράλληλα, μεγάλη κριτική δέχθηκε και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Ο περιφερειάρχης και ο πρωθυπουργός κατηγορούνται ότι υποτίμησαν τους κινδύνους της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε κακό συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης μετά τις πλημμύρες της 29ης Οκτωβρίου.
Οι αγνοούμενοι στη Βαλένθια
Τουλάχιστον 93 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις πλημμύρες σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από τη δικαιοσύνη στη Βαλένθια.
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αριθμός μπορεί να μεταβληθεί προς τα πάνω, ή προς τα κάτω ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι έρευνες.
«Αναξιοπρεπής» η διαχείριση αναφέρουν οι διαδηλωτές
Η 30χρονη Άνα ντε λα Ρόσα εξέφρασε τη λύπη της «για τους πολιτικούς πολέμους ενώ δεν ήταν η στιγμή γι’ αυτούς επειδή οι πολίτες είχαν ανάγκη βοήθεια και δεν τους δινόταν». Παράλληλα, αναγκαίο κρίνει ότι είναι να αποδοθεί «δικαιοσύνη» γι’ αυτό που χαρακτηρίζει «ανθρωποκτονίες από αμέλεια».
Ο Χουλιάν Γκαρθία, 73 ετών, υποστήριξε ότι «η διαχείριση του Μαθόν ήταν αναξιοπρεπής και οφείλει να παραιτηθεί». «Η κυβέρνηση της Βαλένθια είναι υπεύθυνη και δεν θέλησε να ζητήσει αυτά που μπορούσε να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία είναι επίσης λίγο υπεύθυνη», ανέφερε.
«Μαθόν παραιτήσου»
Στην αρχή τις πορείες οι διαδηλωτές κράταγαν πανό που καλούσε τον πρόεδρο της περιφέρειας να αφήσει τη θέση του, λέγοντας χαρακτηριστικά «Μαθόν παραιτήσου».
Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση στη Μαδρίτη, όπου εκατοντάδες άτομα είχαν το ίδιο σύνθημα, «Μαθόν παραιτήσου», καθώς και «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου.