Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα περιλαμβάνουν εικόνες από τις εκκενώσεις περιοχών και εκτενείς αναφορές στην ταλαιπωρία τουριστών και καταγγελίες ότι τα ταξιδιωτικά τους γραφεία τους παράτησαν αβοήθητους και περπατούσαν επί ώρες με τις αποσκευές τους μέσα στη ζέστη για να σωθούν από τις φλόγες.

«Τρομοκρατημένοι Βρετανοί εκλιπαρούν για βοήθεια τρέχοντας να σωθούν από την εμπόλεμη ζώνη των πυρκαγιών στη Ρόδο», γράφει στο κύριο θέμα της η βρετανική Daily Mail κάνοντας λόγο για «κόλαση που καταστρέφει το ελληνικό νησί».

 

Η εφημερίδα αναφέρεται στην αγωνία των συγγενών των παραθεριστών, που προσπαθούν να μάθουν νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και τις ώρες αγωνίας που έζησαν οι τελευταίοι στην πύρινη κόλαση της Ρόδου. «Πολλοί τουρίστες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε σχολεία και γυμναστήρια, καθώς οι Aρχές επεξεργάζονται τρόπους μεταφοράς τους σε ασφαλή σημεία. Ο Μαρκ Χάντερ και η έγκυος σύντροφός του 28 εβδομάδων εκκενώθηκαν πρώτα σε μια αίθουσα χορού σε άλλο ξενοδοχείο και στη συνέχεια σε ένα σχολείο στην Αφάντου, μαζί με δεκάδες άλλους παραθεριστές. Όπως είπε: “Πρώτα ειδοποιηθήκαμε μέσω του συστήματος ειδοποιήσεων εκκένωσης έκτακτης ανάγκης στα τηλέφωνά μας. Το ξενοδοχείο μας είπε ότι δεν αφορούσε εμάς, ωστόσο ξεκίνησαν μια εκκένωση μισή ώρα αργότερα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, ενώ όλοι οδηγήθηκαν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων με αρκετούς δυσαρεστημένους και φοβισμένους ανθρώπους».

«Ήταν σαν το τέλος του κόσμου»

«Φωτιές στη Ρόδο: Βρετανός τουρίστας λέει ότι η προσπάθεια να ξεφύγει από τις φλόγες “ήταν κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου”», μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο SkyNews.

O Ίαν Μούρισον λέει ότι η σκηνή με το νέφος καπνού που περνούσε πάνω από το θέρετρό του θύμιζε “ταινία” κι ότι όταν ήρθε η ώρα της επιβίβασης πάνω σε σκάφος διαφυγής, χιλιάδες έμειναν πίσω”».

Ο ίδιος περιέγραψε ότι περπάτησε πέντε χιλιόμετρα με την οικογένειά του για να φθάσουν στην παραλία Γεννάδι της Ρόδου. «Όταν φτάσαμε, υπήρχαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι – σε μερικά καφέ και μπαρ σέρβιραν μπίρες και αναψυκτικά, και όλοι ήταν απλά χαρούμενοι, σκεφτόμενοι “υπέροχα, ξεφύγαμε από τη φωτιά”. Και στη συνέχεια, τις επόμενες ώρες, ο αριθμός των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή αυξήθηκε δραματικά και στη συνέχεια, καθώς έπεφτε το σκοτάδι, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ολοένα και περισσότερο για το πώς θα γλιτώσουν».

Σύμφωνα με το Βρετανό τουρίστα, όταν τους είπαν ότι έρχονταν βάρκες για να τους περισυλλέξουν, όρμηξαν άνθρωποι έναν κοντινό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. «Ήταν κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου», είπε. «Και οι φλόγες ήταν πλέον πολύ πιο ορατές γιατί φυσικά ήταν νύχτα και δεν μπορούσαμε να το δούμε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξαφνικά πήδηξαν φλόγες στον ουρανό, και ο ουρανός έγινε εντελώς πορτοκαλί πυροδοτώντας πανικό».

«Ελλάδα: Χιλιάδες εκκενώθηκαν καθώς μαίνονται πυρκαγιές στη Ρόδο», γράφει ο Guardian, σημειώνοντας ότι πάνω από 2.000 άτομα διασώθηκαν από παραλίες το Σάββατο καθώς οι φλόγες απείλησαν ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα.

«Οι πυρκαγιές μαίνονταν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας αλλά περιορίστηκαν στο ορεινό εσωτερικό του νησιού μέχρι που ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές συνθήκες παρέσυραν τις φλόγες προς την ακτή στην κεντροανατολική πλευρά της Ρόδου. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση παρεμποδίστηκε από τις πυρκαγιές που διέκοψαν την οδική πρόσβαση. “Στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”, είπε ένας εκπρόσωπος. Οι άνθρωποι μεταφέρονταν σε γυμναστήρια, σχολεία και συνεδριακά κέντρα του νησιού, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες. Τρία επιβατηγά πλοία έδεσαν στο λιμάνι της Ρόδου για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες».

Δραματικές μαρτυρίες Γερμανών τουριστών για το χάος στη Ρόδο

«Παραθεριστές έτρεχαν πανικόβλητοι στην ακτή, έψαχναν για βάρκες», μεταδίδει η Bild. «30.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν, οι φλόγες έφθασαν σε ξενοδοχεία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα παραθέτοντας τις δηλώσεις Γερμανών παραθεριστών, όπως του 23χρονου Πάουλ Φ: «Όταν ξύπνησα το πρωί, υπήρχαν στάχτες στα ρούχα που είχαμε απλώσει για να στεγνώσουν. Κατεβήκαμε στην ακτή και πάνω μας ένα μαύρο σύννεφο από καπνούς κάλυπτε τον ήλιο (…)

Κάποια στιγμή ξέσπασε πανικός. Όλα ήταν τελείως περίεργα, δεν υπήρχαν ανακοινώσεις στο ξενοδοχείο, εκτός από μία στην πισίνα, που δεν είχαμε ακούσει στην παραλία», συνεχίζει ο Πάουλ: «Η Λάρα κι εγώ μόλις τρέξαμε στο δωμάτιό μας, πετάξαμε τα πράγματά μας στη βαλίτσα και πήγαμε στη ρεσεψιόν. Εκεί, οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου μοίραζαν βρεγμένες πετσέτες για να καλύπτουμε το πρόσωπό μας.

Στο μεταξύ οι στάχτες στροβιλίζονταν γύρω από τα κεφάλια μας και δεν υπήρχε καμία ορατή βοήθεια. Υπήρχαν μόνο δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας, τα οποία πήραν μερικά άτομα και απομακρύνθηκαν», συνεχίζει. «Νιώσαμε αβοήθητοι, παρατημένοι στη μοίρα μας. Έκανε τόση ζέστη και ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που δεν μπορούσες να σταθείς δέκα λεπτά παραπάνω. Τότε άρχισε η διάσωση. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις αποσκευές τους. Και δεν ήρθαν όλοι με τα λεωφορεία που ήταν διαθέσιμα. Κάποιοι έτρεξαν στην παραλία πανικόβλητοι, προσπαθώντας να βρουν βάρκες να απομακρυνθούν (…) Σωθήκαμε το τελευταίο δευτερόλεπτο από τη φωτιά. Τώρα βρισκόμαστε κάτω, στο νότιο τμήμα του νησιού, μας παρέλαβε ένα φορτηγάκι», είπε.

«Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Χιλιάδες τουρίστες εκκενώνουν μέσα στον πανικό το νησί της Ρόδου», γράφει η γαλλική Le Figaro.

«Τουρίστες με καλυμμένα τα πρόσωπα, βαλίτσες ανά χείρας, περπατούν στους δρόμους κάτω από έναν ουρανό σκεπασμένο από καπνό: η σφοδρή πυρκαγιά που κατέστρεψε το ελληνικό νησί της Ρόδου ανάγκασε χιλιάδες παραθεριστές να εκκενώσουν ξενοδοχεία και βίλες το Σάββατο 22 Ιουλίου.

 

Οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το απόγευμα της Τρίτης, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά έντονο κύμα καύσωνα, φαίνονται πλέον εκτός ελέγχου και προχωρούν προς τις παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Κιοτάρι και η Λάρδος, στα ανατολικά του νησιού», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Πυρκαγιές στη Ρόδο: Σώθηκαν διά θαλάσσης 10.000 τουρίστες, μέσα σε λίγες ώρες θα φθάσουν τους 30.000», μεταδίδει η Corriere della Sera.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και πέντε μέρες στο νησί κατέστησαν υποχρεωτική την εκκένωση χωριών και 12 ξενοδοχείων «στα θέρετρα Λάρδος Λαέρμου, Κιοτάρι και Πυλώνα. Οι τουρίστες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες διά θαλάσσης, χάρη στην επέμβαση του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικών σκαφών. Ακόμη και οι εγκαταβιούντες σε ένα μοναστήρι στην Υψενή χρειάστηκε να εκκενωθούν καθώς κινδύνευσαν να παγιδευτούν στις φλόγες. Όλες οι επιχειρήσεις διάσωσης κύλησαν ομαλά, μόνο τρία άτομα ζήτησαν την παρέμβαση των γιατρών (…) Αύριο το πρωί αναμένεται η άφιξη πλοίου, που θα λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο. Οι τοπικές Αρχές έχουν επίσης διαθέσει γυμναστήρια και σχολεία (…) Η φωτιά φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή παρά τις μαζικές ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα από ψηλά. Την κατάσταση περιπλέκει ο άνεμος που πνέει με ριπές 70 χλμ/ώρα».