Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Καίγεται η Ελλάδα: Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε λίγες ώρες!

Ελλάδα

Τεράστια είναι η καταστροφή που έχει υποστεί το νησί της Χίου, στη Νότια πλευρά του, από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν πέσει πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές ενώ συνδράμει ακόμα και ο στρατός, καθώς η φωτιά που ξέσπασε στη περιοχή Βέσσα, πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις λόγω των ανέμων.
Εξαιτίας μάλιστα του αέρα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα, ενώ όπως έγινε γνωστό χρειάστηκε η συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων από την Αθήνα, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς είναι στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

Αξίζει να σημειώσουμε πως κινδύνεψαν δύο στρατόπεδα τα οποία βρίσκονται στο δρόμο που συνδέει τη περιοχή Βέσσα με τα Αρμόλια, όμως χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων απετράπησαν τα χειρότερα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χίος

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ.Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πράγμα που έγινε από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, τονίζοντας ότι «γίνεται μια μεγάλη υπερπροσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Χίου κ.Μανώλης Βουρνούς, επεσήμανε πως: «Κανείς πρέπει να είναι ψύχραιμος, μέχρι να βγάλει τα συμπεράσματα της η πυροσβεστική. Σημασία έχει να γίνει αποκατάσταση των ζημιών και να επανέλθει η ζωή στα κανονικά επίπεδα. Μια πάρα πολύ μεγάλη περιοχή της Χίου έχει καεί για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα χρόνια».

Καταστροφές στα Μαστιχόδεντρα

Πληροφορίες αναφέρουμε πως ό,τι απέμεινε από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το 2012 στη Χίο, τότε που παραδόθηκαν στις φλόγες 146.000 στρέμματα, καταστράφηκε τώρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος τόνισε πως η καταστροφή στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου, ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Όπως αναφέρει ο κ.Τούμπος: «Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις».

Επίσκεψη υπουργού αγροτικής ανάπτυξης

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Χίο και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου , συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, ο οποίος θα συντονίσει της δυνάμεις που θα κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τις καταστροφές.

Ο Υπουργός επεσήμανε πως «δεν είναι μόνο οι ζημιές που αφορούν για παράδειγμα τα μαστιχόδεντρα αλλά και το φυσικό περιβάλλον ευρύτερα».

Εγκατέλειψαν Hotspot

Όπως έγινε γνωστό το πολιτικό προσωπικό του Hot Spot της ΒΙ.ΑΛ., δηλαδή άτομα που εργάζονται στην υπηρεσία ασύλου, αποσύρθηκε για προληπτικούς λόγους, αν και είναι αρκετά μακριά από τα πύρινα μέτωπα.

Αντιθέτως στη θέση τους έμειναν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη του Hot Spot.

Πύρινα μέτωπα

Δεκάδες ήταν τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστικά, φωτιές είχαμε σε αγροτική έκταση στο Μαρμάρι Καρύστου, σε αγροτοδασική περιοχή στη Νεάσα Ανατολικής Μάνης, σε δασική έκταση στη περιοχή Κολάτα Μεγάρων, αλλά και σε δασική έκταση στην Ελάτεια Αμφίκλειας.

Σύλληψη για εμπρησμό

Πληροφορίες αναφέρουν πως συνελήφθη ένας 35χρονος Έλληνας για τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Ελευσίνα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων ο 35χρονος κινούταν ύποπτα στη περιοχή. Αμέσως μετά τη σύλληψη του οδηγήθηκε στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής όπου και ομολόγησε την πράξη του, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες περιπτώσεις εμπρησμών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διάρρηξη και στο υπουργείο Οικονομικών – Άρπαξαν τρεις οθόνες υπολογιστών και μια... καφετιέρα

Μετά τις διαρρήξεις στα γραφεία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του υπουργείου Εργασίας, όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή (20/9) διάρρηξη έγινε και στο υπου...

Φόρτωση άρθρων...