Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Κακοκαιρία «Daniel»: Υγειονομική «βόμβα» με τα χιλιάδες νεκρά ζώα - Αγώνας δρόμου για την αποτέφρωσή τους

Ελλάδα

Πάνω από 100.000 ζώα έχουν χαθεί, από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» που σάρωσαν την Θεσσαλία και μέρος της Στερεάς Ελλάδας, με τις προσπάθειες απομάκρυνσής τους να γίνονται εντονότερες.

Ο αριθμός των νεκρών ζώων αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και να διπλασιαστεί, στις επόμενες καταγραφές, ενώ στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αποχετεύσεις, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.

Η αφόρητη δυσοσμία στις πλημμυρισμένες περιοχές υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που έχουν επισημάνει εδώ και μέρες οι ειδικοί, και αναμένεται να είναι το επόμενο στοίχημα για την Πολιτεία που καλείται να προφυλάξει τους κατοίκους από τη νέα απειλή.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς», Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουνε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού. Η περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Θεσσαλία: Επικίνδυνη η περισυλλογή νεκρών ζώων αν δεν φοράς στολή

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από τη περιφέρεια και στους δήμους με αποτέλεσμα η συλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.

«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς της στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στη καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση».

Τα ζώα θα μεταφερθούν για καύση - Σκέψεις για υγειονομική ταφή

Από το Σάββατο (9/9), τα νεκρά ζώα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης- κλίβανους, στις περιοχές της Ημαθίας, Κοζάνης, Αρκαδίας και Καβάλας. Παράλληλα από χθες (13/9) φορτηγά με νεκρά ζώα προς καύση μεταφέρονται στη ΒΙΠΕ Λάρισας, καθώς αποκαταστάθηκε η πρόσβαση εκεί. Κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.

Αυγενάκης: Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ η συγκέντρωση και διαχείριση νεκρών ζώων

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων.

«Από την πρώτη στιγμή που η θεομηνία έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας, καταστήσαμε πρώτη προτεραιότητά μας τη συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με στόχο να αποφύγουμε υγειονομική κρίση. Το σχέδιο δράσης μας εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν την ευθύνη», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε, μέχρι την Τετάρτη (13/9) στις 09:00 το πρωί στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί τα εξής νεκρά ζώα:

  • 49.050 Αιγοπρόβατα
  • 19.295 Χοίροι
  • 4.186 Βοοειδή
  • 40.330 Πτηνά
  • 43.980 μελισσοσμήνη

Από αυτά:

  • Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.
  • Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.
  • Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.
  • Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 22 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης μετά τον χαμένο άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να καταβάλ...

Φόρτωση άρθρων...