Σε μια αναπάντεχη διαπίστωση οδηγήθηκαν τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία κλήθηκαν στην οδό Καλλιρρόης στην Αθήνα για την καθίζηση που είχε υποστεί μέρος του οδοστρώματος.

Η γη είχε ανοίξει στη μεσαία λωρίδα στο ρεύμα ανόδου προς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας. Η καθίζηση προκάλεσε έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Στο σημείο έσπευσαν τα συνεργεία, τα οποία με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η τρύπα που είχε δημιουργηθεί οφείλεται στο περιβόητο ριφιφί του 1992, δηλαδή πριν από 32 χρόνια.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, από την ώρα που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, η κινητοποίηση ήταν άμεση. Τα συνεργεία της βρέθηκαν στο σημείο και εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να κλείσουν την τρύπα και να πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί η ασφαλτόστρωση.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί και το εύρημα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, που διαπίστωσαν ότι επί 31 χρόνια δεν είχε γίνει καμία απολύτως παρέμβαση για την ενίσχυση του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα η γη να σκιστεί στα δύο.

Το ριφιφί του 1992

Το ριφιφί είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 1992. Τις προπαραμονές των Χριστουγέννων οι υπάλληλοι της τότε Τράπεζας Εργασίας (σήμερα λειτουργεί εκεί η Eurobank) στο υποκατάστημα της οδού Καλλιρρόης 19 αντιλήφθηκαν ότι άγνωστοι είχαν παραβιάσει το θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο όπου βρίσκονταν οι θυρίδες πελατών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Από τις 1.151 θυρίδες, είχαν ανοιχτεί οι 301 με το πολύτιμο περιεχόμενό τους να έχει κλαπεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αξία των κλοπιμαίων έφθασε τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι δράστες για να φθάσουν στο υπόγειο με τις θυρίδες, είχαν ανοίξει ένα τούνελ 25 μέτρων που ξεκινούσε από την κοίτη του ποταμού Ιλισού, που περνά κάτω από την οδό Καλλιρόης. Το τούνελ ήταν κατασκευασμένο αριστοτεχνικά. Στην υπόγεια διαδρομή είχαν τοποθετηθεί μέχρι και ράγες, όπου πάνω τους ένα βαγονέτο έβγαζε τα μπάζα του σκαψίματος. Κι όλα αυτά χωρίς να κινηθεί η παραμικρή υποψία. Πολλοί εκτιμούσαν ότι το σκάψιμο κράτησε μέχρι και μήνες.

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη

Οι δράστες είχαν μπει στην τράπεζα, κάποια ώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο της 19ης – 20ης Δεκεμβρίου 1992. Ο συναγερμός χτύπησε. Όμως οι αρμόδιοι ασφαλείας δεν είδαν κάτι το μεμπτό ή οποιαδήποτε κινητικότητα στο ισόγειο της τράπεζας, οπότε δεν έδωσαν σημασία. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη έως και σήμερα.

Δημοσίευμα των "¨Νέων" για το ριφιφί του 1992