Παρασκευή
25 Οκτωβρίου 2024

Καθολική Εκκλησία: Δύο ιερείς από Κρήτη και Σύρο και επιχειρηματίας από Πάτρα στο σκάνδαλο με την υπεξαίρεση

Ελλάδα

Σκάνδαλο υπεξαίρεσης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος προέκυψε έπειτα από έρευνα της Αρχής για το μαύρο χρήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περιέχονται στο σχετικό πόρισμα, από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας φέρεται να διακινήθηκε παρανόμως το ποσό των 3 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο κατέληξε σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ελεγχθούν για υπεξαίρεση δύο ιερείς και για «ξέπλυμα» οι επιχειρηματίες.

Ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Ο ένας ιερέας είναι στη Σύρο και ο άλλος στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σχετικά με τους επιχειρηματίες που φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα, ένας είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στην Πάτρα, στον οποίο είχε επιβληθεί στο παρελθόν ποινή κάθειρξης επτά χρόνων για εκβίαση ορθόδοξου μητροπολίτη της κεντρικής Ελλάδας που έχει πεθάνει.

Παράλληλα, κατά τις πληροφορίες αυτές, εμπλέκεται και μια γυναίκα υπάλληλος νυχτερινού κέντρου διασκέδασης.

Ο ένας εκ των δύο ιερέων, που φέρονται να κατονομάζονται, είναι πρόσωπο υψηλά ιστάμενο στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Σύρου, ο οποίος θα διενεργήσει και την έρευνα, ενώ για την ύπαρξη του πορίσματος έχει ενημερωθεί και το Βατικανό.

Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει προχωρήσει ήδη σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων επιχειρηματιών-ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο, που φέρονται να ήταν αποδέκτες μεγάλων χρηματικών ποσών από τους δύο ιερείς.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Στο πλαίσιο ελέγχου, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντόπισε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά, που φτάνουν περίπου τα 3 εκατομμύρια ευρώ, «έφυγαν» από το ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας και επενδύθηκαν σε νυχτερινά κέντρα. Αυτή η τακτική είχε ξεκινήσει πριν από οκτώ χρόνια.

Η Αρχή ενημερώθηκε από τις τράπεζες για «ύποπτες» κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών και ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο προκειμένου να χαρτογραφήσει τη διαδρομή των χρημάτων και να εντοπίσει τον πραγματικό αριθμό των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την έρευνα, προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Η Αρχή διαπίστωσε ότι είχε υπεξαιρεθεί από το ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ και μετά αποκαλύφθηκαν οι ταυτότητες τόσο των δύο ιερέων όσο και των επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων.

Η τελευταία ύποπτη διακίνηση χρημάτων εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.
Καθολική Εκκλησία: Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος από ιερείς
Καμία ενημέρωση δεν έχει λάβει η Καθολική Εκκλησία σχετικά με υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος από ιερείς της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει, αναμένει τη σχετική ενημέρωση προκειμένου να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου, αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευλογιά προβάτων: Τι απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το γάλα και το κρέας

Η κύρια προσπάθεια για τον περιορισμό της ευλογιάς προβάτων εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δεδομένο ότι δεν έχουν παρουσιασθεί άλλα κρούσματα σε Μ...

Φόρτωση άρθρων...