Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Κάτω Κηφισιά: Πώς ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο – Τοξικό νέφος «έπνιξε» την Αττική

Ελλάδα

Ανησυχία και ερωτήματα προκαλεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουνίου στο εργοστάσιο πλαστικών Pal, ιδιοκτησίας Παλαμίδη, στη βιομηχανική ζώνη της Κάτω Κηφισιάς.

Όπως φαίνεται από την έκταση των ζημιών και τον τρόπο αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πρώτων υλών, από καθαρή τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός από την έκρηξη και την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε τη μεγαλύτερη αποθήκη του εργοστασίου.

Την ώρα της έκρηξης, πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονταν στην εγκατάσταση και αμέσως συμμετείχαν με αυταπάρνηση στην κατάσβεση, μαζί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα αίτια της έκρηξης και της φωτιάς στο εργοστάσιο είναι ότι ξεκίνησε από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, η οποία θα ερευνηθεί από πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.

Το εργοστάσιο Pal κατασκευάζει μαγειρικά σκεύη, πλαστικά δοχεία φαγητού, δίσκους, υποστρώματα, περιέκτες και πλαστικά ιατρικά σκεύη. Ανήκει στον Βασίλη Παλαμίδη, σύζυγο της Μίνας Γκάγκα, η οποία από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωσε ότι κανένας εργαζόμενος δεν διέτρεξε κίνδυνο και δεν υπήρχε αγνοούμενος.

Η άμεση επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή οχημάτων εθελοντικών ομάδων από τους Δήμους Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού, απέτρεψε τα χειρότερα, σώζοντας όχι μόνο την κυρίως εγκατάσταση του εργοστασίου Pal, αλλά και τις διπλανές επιχειρήσεις που κινδύνευσαν από τις φλόγες.

Καταστράφηκε μια τεράστια αποθήκη με πρώτες ύλες του εργοστασίου. Οι πρώτες ύλες σε μια υπαίθρια έκταση περίπου δύο στρεμμάτων καταστράφηκαν, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν την τήξη των σιδερικών της αποθήκης, οδηγώντας στην κατάρρευσή της. Ένα κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής έριχνε συνεχώς νερό για να αποτρέψει την αναζωπύρωση.

O καπνός «έπνιξε» την Αττική

Το γεγονός ότι η φωτιά επεκτάθηκε σε υλικά που βρίσκονταν σε υπαίθριο χώρο διευκόλυνε την επιχείρηση ρίψης νερού από ελικόπτερα τύπου Erickson (Αφροδίτη). Πυκνοί μαύροι καπνοί «έπνιξαν» όλη τη βορειοανατολική Αττική και ήταν ορατοί μέχρι την Εύβοια και την Άνδρο. Εκδόθηκε άμεσα μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους των βορείων προαστίων, ενώ υπήρξε διακοπή ρεύματος σε όλη την περιοχή.

Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στους γύρω δρόμους και στο ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Αθήνα, ενώ αποκλείστηκαν όλα τα στενά που οδηγούσαν στο εργοστάσιο Pal, καθώς υπήρχε φόβος για νέες εκρήξεις.

Στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Pal, το οποίο θεωρείται δυναμική και ανερχόμενη επιχείρηση. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ο χώρος φύλαξης των πρώτων υλών είχε πολλά κενά ασφαλείας. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επιχειρήσουν πατώντας πάνω σε μεγάλες πλαστικές συσκευασίες και στοιβαγμένες ξύλινες παλέτες.

Από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην πάρουν φωτιά ή ανέβει η θερμοκρασία σε τέσσερα σιλό με πρώτες ύλες που βρίσκονταν πλάι στο σημείο της πυρκαγιάς και δίπλα από το εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο ευτυχώς σώθηκε. Ευτυχώς, επίσης, τα άλλα έξι μεγαλύτερα σιλό που υπήρχαν ακριβώς δίπλα ήταν άδεια από πρώτες ύλες.

Μέχρι τη δύση του ηλίου, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν να σβήσουν όλες τις εστίες φωτιάς και να προστατέψουν τέσσερις δεξαμενές που περιείχαν πρώτες ύλες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαρδαλιάς και Τζιτζικώστας μαζί στη ΔΕΘ

Συζήτησαν σε θερμό κλίμα για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις επικείμενες θεσμικές αλλαγές που προωθεί η νέα «Χάρτα» Αυτοδιοίκησης της κυβέρνησης

Φόρτωση άρθρων...