Καμία ουσιαστική απάντηση, πέρα από τις γνωστές εξαγγελίες του, δεν έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.
Ο κ. Κατρίνης καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία βούλησης για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ακρίβειας που κυριαρχεί στα τρόφιμα, των υψηλών τιμών στα καύσιμα, τα ενοίκια και τις τηλεπικοινωνίες, των αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά και των καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί και αναποτελεσματικοί, ειδικά στον τομέα της αισχροκέρδειας των τροφίμων.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τoν πληθωρισμό της απληστίας που κυριαρχεί στην αγορά, ενώ κρύβεται πίσω από μύθους και ψεύδη.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί το μύθο πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, τη στιγμή που οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί, κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για αισχροκέρδεια.
Χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό ότι «γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα», αφού κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο σε σούπερ-μάρκετ για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα. Επισήμανε μάλιστα, ότι μόλις πρόσφατα - 1,5 χρόνο μετά την έξαρση της ακρίβειας στα τρόφιμα - το Υπουργείο προνόησε να ενισχύσει την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, τη ΔΙΜΕΑ, αφού υπηρετούν μόλις 83 άτομα που πρέπει να κάνουν ελέγχους σε όλη τη χώρα.
Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα έως τώρα, ανέφερε ότι παρά το «καλάθι του νοικοκυριού», ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέβηκε το επόμενο διάστημα, ενώ τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη, σε μηνιαία βάση, αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη, με τις αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά να αγγίζουν το 25% σε ένα μήνα και με νέες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα έχει αποτύχει και ανακλήθηκε στις χώρες όπου εφαρμόστηκε, παραθέτοντας στοιχεία και παραδείγματα από την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία όπου το μέτρο είχε επιτυχία και οι τιμές έμειναν σταθερές ή μειώθηκαν σε μια σειρά από προϊόντα, ενώ οι καταναλωτές είχαν σημαντικό όφελος.
Σε σχέση με την απόπειρα της κυβέρνησης να συγκρίνει τα επίπεδα τιμών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών, υπενθύμισε ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι 32 μονάδες πιο κάτω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τέλος, αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι διατηρεί υψηλό το ΦΠΑ για να κάνει αναδιανομή υπέρ των οικονομικά αδυνάτων, λέγοντας ότι ενώ τα επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους ήταν 865 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο του 2023, η κυβέρνηση καταργεί το market pass που έδινε στα ευάλωτα νοικοκυριά.