Καύσωνας διαρκείας θα πλήξει τη χώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων - Ξεκινά από αύριο το «κύμα» πολύ υψηλών θερμοκρασιών με 40άρια, η αιχμή της έντονης ζέστης είναι η προσεχής Πέμπτη - Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
Το πρώιμο «κύμα» καύσωνα που ξεκίνησε από την Ισπανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία πλήττει την Ευρώπη με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια στιγμή, καύσωνας πλήττει και πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Στο «χορό» των πολύ υψηλών θερμοκρασιών μπαίνει από σήμερα και η χώρα μας.
Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες).
Από σήμερα Τρίτη, σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα δείχνει 36 και 37 βαθμούς Κελσίου, καθώς μπαίνουμε σε ένα ζεστό δεκαήμερο σε όλη την Ελλάδα. Η πιο ζεστή ημέρα φαίνεται να είναι η Πέμπτη (23/06/2022), όπου θα έχουμε θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 39, 40 και ενδεχομένως και τους 41 βαθμούς. Την Πέμπτη, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα έχει και η Αττική.
Την Παρασκευή (24/06/2022) αυτό το απότομο κύμα ζέστης θα αρχίσει να πέφτει, αρχικά από τα βόρεια, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν εκείνη την ημέρα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη.
Μπαίνουμε σε μια θερμή περίοδο
Μπαίνουμε λοιπόν, σε μια θερμή περίοδο, συνεχόμενων ημερών, η οποία μάλιστα έρχεται αμέσως μετά από μια περίοδο όπου οι θερμοκρασίες ήταν στη χώρα μας κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».
Καύσωνας σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Πού οφείλεται
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα συστήματα, δηλαδή, κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων αντικυκλώνων στις ηπειρωτικές περιοχές και στη συνέχεια δημιουργεί αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ταυτόχρονα συμβάντα επεισοδίων καύσωνα».
Πού θα καταγραφούν 40άρια – Οι εκτιμήσεις για την Αττική
Όσον αφορά στην Αττική, οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα καταγραφούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα κυμαίνονται από 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας ενδεχομένως και τους 40 βαθμούς, στις περιοχές όμως μακριά από την ακτογραμμή. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι κατά 6, ακόμα και κατά 7 βαθμούς μειωμένη.
Aκραίες θερμοκρασίες (κατηγορία 3) παρατηρήθηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 κατά τη διάρκεια του επεισοδίου καύσωνα μεταξύ 22 και 29 Ιουνίου, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κατηγορία 1) καταγράφηκαν στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως και τις 29 Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της τρέχουσας εβδομάδας.
ΤΡΙΤΗ (21/6):
Μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 36 βαθμούς.
ΤΕΤΑΡΤΗ (22/6):
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία ως τους 38 βαθμούς.
ΠΕΜΠΤΗ (23/6):
Τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη νύχτα στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά οι 38 με 40 βαθμοί και οροφή, κατά πάσα πιθανότητα, οι 41 βαθμοί.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24/6):
Τοπικές καταιγίδες το πρωί στη ΒΑ Ελλάδα και ίσως το απόγευμα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Πτώση θερμοκρασίας κυρίως στην Α. Ελλάδα.
ΣΑΒΒΑΤΟ (25/6):
Γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Άνεμοι Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 37 βαθμούς.