Περισσότερα από 270 ακίνητα ανήκουν στην Κιβωτό του Κόσμου και τα περισσότερα απ’ αυτά προέρχονται από δωρεές ή είναι κληροδοτήματα. Μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά.
Τα σχεδόν 25 χρόνια που λειτουργεί η Κιβωτός του Κόσμου, εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι εκείνοι που, συγκινημένοι από το έργο που γίνονταν στις δομές της για τα παιδιά, έκαναν δωρεές. Όχι μόνο χρήματα αλλά και πολλά ακίνητα. Ακίνητα που, όπως, καθώς αποκαλύπτεται τώρα, δεν παραχωρούνταν για να μένουν παιδιά, αλλά έμεναν κλειστά.
Τα χρόνια περνούσαν και οι δωρεές σε ακίνητα γίνονταν περισσότερες. Και κάπως έτσι έφτασε η Κιβωτός του Κόσμου να έχει στην «κατοχή» της περισσότερα από 270 ακίνητα.
Από τη στιγμή, όμως, που είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς, τιμωρίες και βασανιστήρια στην Κιβωτό του Κόσμου, τα πράγματα άλλαξαν. Άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να αφήσουν κάποιο ακίνητό τους στην Κιβωτό, «σπεύδουν» να αλλάξουν τη διαθήκη τους.
Η συμβολαιογράφος Χριστίνα Μάνδρου, μίλησε σήμερα το πρωί στο Καλημέρα Ελλάδα και υποστήριξε ότι ευρισκόμενοι εν ζωή υποψήφιοι δωρητές της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι είχαν περιλάβει στην διαθήκη τους ως κληρονόμο την «Κιβωτό του Κόσμου», σπεύδουν στο γραφείο της και αλλάζουν τους όρους της διαθήκης τους, ώστε να μην αφήσουν μετά θάνατον ακίνητα, μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους στην ΜΚΟ.
Όπως είπε η συμβολαιογράφος, «πολλοί απέσυραν την πρόθεση τους για δωρεά, αλλάζοντας τους όρους στις διαθήκες τους, μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος με την “Κιβωτό του Κόσμου”».
Ακόμη, η συμβολαιογράφος είπε ότι είναι δυνατόν να γίνει και ακύρωση της δωρεάς πχ. ενός ακινήτου.
Εξήγησε πως μέσω δικαστηρίου μπορεί να γίνει η ανάκληση της δωρεάς ενός ακινήτου, με επίκληση του δωρητή επιχειρημάτων πχ. ότι δεν υπήρξε καλή χρήση της δωρεάς, δεν τηρήθηκαν οι όροι της και υπήρξαν συμπεριφορές με κοινωνική απαξία.