Βαριές κατηγορίες, που αφορούν τα οικονομικά πεπραγμένα της «Κιβωτού του Κόσμου», απήγγειλε την Πέμπτη ο εισαγγελέας σε βάρος του ιδρυτή της ΜΚΟ, πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του, Σταματίας Γεωργαντή.
Με το πέρας της έρευνας που διενέργησε επί σειρά μηνών, για την οικονομική διαχείριση της «Κιβωτού του Κόσμου», ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης παράνομου χρήματος. Σύμφωνα με την δίωξη η πρεσβυτέρα φέρεται να έχει τελέσει τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης ως φυσικός αυτουργός ενώ στον κληρικό σύζυγό της αποδίδεται ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. Και οι δύο βαρύνονται με πράξεις που αφορούν ξέπλυμα χρημάτων.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, κατηγορούμενοι για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος είναι επίσης ένα πρόσωπο του οικογενειακού κύκλου των βασικών κατηγορουμένων καθώς και ένας πρώην εργαζόμενος στον ΜΚΟ.
Το αδίκημα αφορά συνέργεια σε πλημμεληματική υπεξαίρεση και όσον αφορά τον υπάλληλο σχετίζεται με τη φερόμενη επιστροφή μέρους του μισθού του (30.000 ευρώ) στο ταμείο της «Κιβωτού». Για τον συγγενή των βασικών κατηγορουμένων η κατηγορία αγορά το ποσό των 57.000 ευρώ που εντοπίστηκαν σε θυρίδα του.
Τόσο ο κληρικός όσο και η σύζυγός του στις εξηγήσεις, που κλήθηκαν να δώσουν στον εισαγγελέα, φέρονται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το ζευγάρι εμφανίζει τεράστιες δαπάνες χωρίς αιτιολογία, όπως η αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή και τα έξοδα για τις επισκευές που έγιναν σε αυτό. Η κατηγορία της απιστίας πλην αυτών των δεδομένων φαίνεται να σχετίζεται και με εκταμιεύσεις 2.000.000 ευρώ από τα ταμεία της Κιβωτού για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά. Κατά τις εισαγγελικές αρχές τα χρήματα αυτά εκταμιεύτηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που υπηρετεί η οργάνωση.
Η υπεξαίρεση που βαρύνει τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα αφορά τα χρήματα και τιμαλφή ύψους περίπου 470.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οργάνωσης που χρησιμοποιούσε ο πατέρας Αντώνιος, αλλά και τα χρήματα, τα κοσμήματα και τις χρυσές λίρες που εντοπίστηκαν σε θυρίδες. Τέλος αφορά και ποσό 300.000 ευρώ που φέρεται να λείπει από τα διαθέσιμα της οργάνωσης.
Η υπόθεση πλέον ανατέθηκε σε ανακριτή.
Τι απαντά στις κατηγορίες ο πατήρ Αντώνιος
Ο πατέρας Αντώνιος μίλησε στο TheNewspaper.gr και απάντησε για τις παραπάνω κατηγορίες που του αποδίδονται.
1) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Έρευνα ΔΟΑ στην Σαρπηδόνος – υπεξαίρεση χρημάτων και περιουσιακών αντικειμένων συνολικής αξίας 469.500 Ευρώ και κατάσχεση 2 κλειδιών που αντιστοιχούν στην ως άνω θυρίδα.
Απάντηση: Ο χώρος φύλαξης των αντικειμένων υποδείχθηκε από την ίδια την Σταματία Γεωργαντή στους αστυνομικούς και δεν ανευρέθηκαν κατόπιν έρευνας. Επρόκειτο για διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων σε ασφαλές μέρος ακινήτου ιδιοκτησίας της ΚΙΒΩΤΟΥ, χωρίς σκοπό παράνομης ιδιοποίησης, ενόψει των απρόβλεπτων γεγονότων και των μέτρων λιτότητας από το 2009 και έπειτα, που ανέτρεψαν πλήρως την εμπιστοσύνη προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Περαιτέρω για κάθε μήνα των ετών 2015-2016, τα έξοδα της ΚΙΒΩΤΟΥ ξεπερνούσαν κατά πολύ τους ορισθέντες περιορισμούς των τραπεζικών συναλλαγών και της ανάληψης μετρητών- οπότε υπήρχε η ανάγκη διαθεσιμότητας οικονομικής ρευστότητας για την κάλυψη των βασικότερων αναγκών της Κιβωτού που έπρεπε να καλυφθούν ανεξαρτήτως των περιορισμών των capital controls.
2) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Έρευνα ΔΟΑ στην Σαρπηδόνος – κατάσχεση αποδεικτικού κατάθεσης ποσού 221.000 Ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της ΚΙΒΩΤΟΥ στη Eurobank.
Απάντηση: Το ποσό κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της ΚΙΒΩΤΟΥ και όχι σε προσωπικό της Σταματίας Γεωργαντή- ως εκ τούτου δεν προκύπτει κανένας σκοπός υπεξαίρεσης – ιδιοποίησης. Η προσωρινή διοίκηση δεν ενημερώθηκε γιατί δεν έλαβε χώρα ποτέ η επίδοση του διορισμού του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου στην μέχρι τότε Πρόεδρο ΔΣ και άρα δεν είχε επίσημη ενημέρωση. Δεν ακολουθήθηκε μια ορθή διαδικασία παράδοσης παραλαβής.
3) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ακίνητο Ραβένια- Τίμημα αγοράς – πληρωμή τιμήματος 100.000 Ευρώ σε μετρητά με χρήματα σε σακούλες που ανήκαν στην περιουσία της ΚΙΒΩΤΟΥ και προέρχονταν από δωρεές ιδιωτών.
Απάντηση: Το τίμημα προήλθε από πρόσφατη πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας των Αντωνίου Παπανικολάου και Σταματίας Γεωργαντή στην Αρτέμιδα Αττικής, στην Χρυσούλα Μούσια (υπ’ αριθμ. 27.897/29.3.2010 συμβόλαιο αγοραπωλησίας), από αποταμιεύσεις από το έτος 1998, που ο Αντώνιος Παπανικολάου ξεκίνησε να εργάζεται ως ιερέας και να λαμβάνει μισθό, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας.
4) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ακίνητο Ραβένια – Κατασκευαστικές εργασίες – αποπληρωμή κατασκευαστικών εργασιών, ποσού ύψους περίπου 100.000 Ευρώ, από ταμειακά διαθέσιμα της ΚΙΒΩΤΟΥ.
Απάντηση: Σύμβαση χρησιδανείου, αρχικά άτυπα, αμέσως μετά την αγορά του ακινήτου, μεταξύ ΚΙΒΩΤΟΥ- Αντωνίου Παπανικολάου, και μετέπειτα εγγράφως, την 6.2.2017. Η σύμβαση παρατάθηκε για τρία χρόνια την 1.3.2020, ήτοι μέχρι την 28.2.2023 και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, ενόψει του ότι η ΚΙΒΩΤΟΣ χρησιμοποιεί ακώλυτα το ακίνητο, χωρίς αντίρρηση ή καταγγελία της σύμβασης. Οι εργασίες αποπεράτωσης αφορούσαν τις συνήθεις υποχρεώσεις συντήρησης, επισκευής ζημιών και βλαβών του ακινήτου καθώς και συνήθεις δαπάνες για τη λειτουργία αυτού και διαρρυθμίσεις και μετατροπές που εξυπηρετούν τη συμφωνημένη χρήση του ακινήτου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητά του και να αποτελέσει ένα κατάλληλο περιβάλλον διαμονής για τα άτομα που περιθάλπει η Κιβωτός στο πλαίσιο λειτουργίας της. Το συνολικό ποσό εξόφλησης κατασκευαστικών εργασιών ήταν 87.963,97 ευρώ, το οποίο έγινε διατραπεζικά μετά την έκδοση σχετικών παραστατικών και συνεπώς δεν προκλήθηκε καμία ζημία στην περιουσία της ΚΙΒΩΤΟΥ, η οποία εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο ακίνητο μέχρι και σήμερα που μιλάμε και καρπώνεται τα οφέλη των εργασιών συντήρησης και επισκευής στις εγκαταστάσεις αυτού.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ακίνητο Ραβένια- Πληρωμή φόρου μεταβίβασης- εξόφληση Φ.Μ.Α. στις 17.2.2016 από ταμειακά διαθέσιμα της ΚΙΒΩΤΟΥ.
Απάντηση: πληρώθηκε στις 23.12.2015 με το υπ’ αριθμ. ΡΧ 153575815081 παραστατικό (φόρος μεταβίβασης ύψους 3.090 ευρώ), στις 18.5.2016 έγινε η επιστροφή του φόρου μεταβίβασης, ποσού ύψους 3.090 ευρώ στην τράπεζα Eurobank, και ειδικότερα επεστράφη το ποσό των 2.703,72 ευρώ στη δικαιούχο του λογαριασμού «ΚΙΒΩΤΟ» και τα υπόλοιπα 386,28 ευρώ παρακρατήθηκαν από την Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς για συμψηφισμό οφειλής με αρ. γραμματίου 485/18.5.2016.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ακίνητο Ραβένια- Καταβολή μισθού σε άγνωστο πρόσωπο – συνολικού ύψους 44.644,89 Ευρώ, ενώ το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται από την ΚΙΒΩΤΟ.
Απάντηση: Ο υπάλληλος δεν είναι άγνωστος, ονομάζεται Χρήστος Χαρζάκας- εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εργάζεται για την ΚΙΒΩΤΟ και συγκεκριμένα παρέχει τις υπηρεσίες του ως γεωπόνος στη δομή της Πωγωνιανής- και όχι στο ακίνητο που βρίσκεται στα Άνω Ραβένια- χωρίς να έχει διακοπεί σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο από την ημερομηνία που προσλήφθηκε μέχρι σήμερα, η σύμβαση εργασίας του. Επιπλέον το ακίνητο στα Άνω Ραβένια χρησιμοποιείτο και αξιοποιείτο αποκλειστικά και μόνο από την Κιβωτό, δυνάμει σχετικής σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ του Α. Παπανικολάου και της εταιρείας και συνεπώς νομίμως και αυτονοήτως η εταιρεία αναλάμβανε το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων συντήρησης, λειτουργίας και αξιοποίησης του επίμαχου ακινήτου στα Άνω Ραβένια.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δαπάνες διαβίωσης – οικογενειακά εισοδήματα 12.000-13.000 Ευρώ ετησίως (μισθός από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών), υπόλοιπο λογαριασμού μισθοδοσίας ποσό ύψους 100.000 Ευρώ το 2022- η διαβίωση εξασφαλιζόταν από τα έσοδα της ΚΙΒΩΤΟΥ.
Απάντηση: Η αυξητική τάση του προοδευτικού υπολοίπου του λογαριασμού μισθοδοσίας του Αντωνίου Παπανικολάου προέρχεται από αποταμιεύσεις, δηλαδή: μισθός Αντωνίου Παπανικολάου από το έτος 1998 και έπειτα, διεξαγωγή λιτής ζωής με εξαιρετικά χαμηλές δαπάνες διαβίωσης (το διαμέρισμα είχε παραχωρηθεί στην οικογένεια ως φιλοξενία από την ΚΙΒΩΤΟ προς αναγνώριση της πολύτιμης βοήθειας που προσέφεραν στην ΚΙΒΩΤΟ από τη στιγμή της ίδρυσής της μέχρι και την ημέρα της παράνομης εκδίωξης τους).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αναλήψεις μετρητών- ανάληψη συνολικού ποσού 17.000 Ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό της ΚΙΒΩΤΟΥ στις 26.7.2019 και 9.9.2019.
Απάντηση: Δεν προκύπτει η ενσωμάτωση του ως άνω ποσού σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό ή η χρήση του για προσωπικές ανάγκες τους με οποιοδήποτε τρόπο.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Επιστροφή μισθοδοσίας από Μούσια- μεταφορές ποσού συνολικού ύψους 35.811 Ευρώ (64,4 % του ποσού που είχε εισπράξει ως μισθό από την ΚΙΒΩΤΟ) κατά τα έτη 2017-2021.
Απάντηση: Οι μεταφορές συνιστούν πληρωμή δόσεων στα πλαίσια σύμβασης αγοραπωλησίας ακινήτου στην Αρτέμιδα Αττικής. Σχετικά: υπ’ αριθμόν 27.897/29.03.2010 συμβόλαιο αγοραπωλησίας οριζοντίου κατ’ έκταση κάθετης ιδιοκτησίας του Συμβολαιογράφου Αθηνών, Αναστασίου Ελευθερίου Μουσογιάννη, με συμβαλλομένους τους Α. Παπανικολάου και Σ. Γεωργαντή (πωλητές) και την Χρυσούλα Μούσια (αγοράστρια) και υπ’ αριθμ. 30.879/28.12.2017 συμβόλαιο γονικής παροχής με παρακράτηση της επικαρπίας του ως άνω Συμβολαιογράφου, μεταξύ της Χ. Μούσια και του υιού της, Πέτερ Μούσια, ο οποίος ανέλαβε κατόπιν τούτου την εξόφληση του ανωτέρω συμπεφωνημένου τιμήματος σε δόσεις (προσκόμιση χειρόγραφων και ηλεκτρονικών αποδείξεων καταβολής δόσεων).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πώληση ακινήτου στην Αρτέμιδα Αττικής στην Χρυσούλα Μούσια- αμφιβολία αν το τίμημα εισπράχθηκε πράγματι ή δηλώθηκε προσχηματικά, ενόψει αγοράς του ακινήτου στα Άνω Ραβένια.
Απάντηση: Εξόφληση τιμήματος αγοράς του ακινήτου στην Αρτέμιδα Αττικής δυνάμει του υπ’ αριθμόν 27.897/29.3.2010 συμβολαίου αγοραπωλησίας σε δέκα (10) άτοκες ετήσιες δόσεις – έκαστην δόση ανερχόμενη στο ποσό των 12.800 ευρώ- από την αγοράστρια Χρυσούλα Μούσια αρχικά και στη συνέχεια, δυνάμει του του υπ’ αριθμ. 30.879/28.12.2017 συμβολαίου γονικής παροχής, από τον υιό της, Πέτερ Μούσια. Απόκτηση ποσού 64.000 Ευρώ από την ως άνω αγοραπωλησία. Το υπολειπόμενο ποσό του συνολικού τιμήματος της αγοραπωλησίας του ακινήτου στα Άνω Ραβένια, ύψους 36.000 ευρώ (100.000-64.000), αποτελεί τμήμα των προσωπικών αποταμιεύσεων του Α. Παπανικολάου, προερχόμενο από φορολογηθέντα εισοδήματα- συγκεκριμένα, από εισοδήματα του προαναφερθέντος, από το έτος 1998 που εργάζεται ως ιερέας μέχρι και το έτος 2016 καθώς και από την πώληση περιουσιακών του στοιχείων τα προηγούμενα έτη.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – κατοχή / εισαγωγή στο τραπεζικό σύστημα/ κατάθεση σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των ποσών που έχουν υπεξαιρεθεί, για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, αγαθών και υπηρεσιών.
Απάντηση: Αόριστος και αναληθής ισχυρισμός – δεν υποδεικνύονται ειδικότερα τυχόν τραπεζικοί λογαριασμοί, το ποσό που κατατέθηκε ή περιουσιακά στοιχεία που αγοράσθηκαν ή γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο δήθεν έλαβε χώρα ιδιοποίηση των παρανόμως αποκτηθέντων προϊόντων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ταμειακό έλλειμα ύψους 305.507, 11 Ευρώ στις 31.12.2022.
Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν υφίστατο ταμειακό έλλειμμα, αλλά αντιθέτως προκύπτει πλεόνασμα ύψους 136.890,31 Ευρώ, καθώς για λόγο ακατανόητο σε εμάς δεν ελήφθησαν υπόψη τα τα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 469.050 ευρώ, που βρέθηκαν στην Σαρπηδόνος, κατόπιν έρευνας της ΔΟΑ κατόπιν υποδείξεως της Σ. Γεωργαντή. . Όλα τα ως άνω προέρχονταν από δωρεές ιδιωτών προς την «ΚΙΒΩΤΟ», τις οποίες η Σ. Γεωργαντή ως νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της περιουσίας της εταιρείας παραλάμβανε και περαιτέρω αναλάμβανε την υποχρέωση να φροντίσει για την ασφαλή φύλαξή τους. Αυτό επισημαίνεται και στον Ταμειακό Απολογισμό Φορολογικού Έτους 2022 από τον λογιστή της ΚΙΒΩΤΟΥ, Ιωάννη Κ. Σταύρου, ο οποίος βεβαιώνει ότι στον εν λόγω απολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα ευρήματα του επιτόπιου ελέγχου της Οικονομικής Αστυνομίας στην δομή της Σαρπηδόνος.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αποπληρωμή 99 τιμολογίων χωρίς συνοδευτικό αποδεικτικό ολοκλήρωσης – Αποπληρωμή μελετών που δεν υπάρχουν στα αρχεία της εταιρείας – συνολικού ποσού 2.231.145 Ευρώ και συνολικού ποσού 144.105 Ευρώ, αντίστοιχα.
Απάντηση: Δεν υπάρχουν αποδεικτικά, επειδή: τα εν λόγω τιμολόγια έχουν εκδοθεί σε παλαιό χρονικό διάστημα, δεν υπήρχε ανάλογη πολιτική ή διαδικασία ενδοεταιρικής φύσης που να προβλέπει την έγγραφη πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της υπηρεσίας ή του έργου, δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση από το νόμο που να προβλέπει την έκδοση οποιασδήποτε μορφής αποδεικτικού ολοκλήρωσης μιας υπηρεσίας ή ενός έργου από ΑΜΚΕ, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε υπηρεσίες του Δημοσίου, δεν αμφισβητείται η εγκυρότητα κάποιου από τα εν λόγω 99 τιμολόγια καθώς όλες οι πληρωμές έγιναν μέσω τραπέζης. Άρα τα έργα έχουν γίνει οι πληρωμές έγιναν διατραπεζικά οπότε είναι απολύτως έωλος και εξωφρενικός ο ισχυρισμός ότι έχει τελεστεί οποιοδήποτε αδίκημα σχετικό με υπεξαίρεση ποσού λόγω μη ανεύρεσης πρακτικών παραλαβής κάποιων έργων ή μελετών.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Θυρίδα ΕΤΕ Δέσποινας Παπανικολάου στη Χίο – προέλευση ποσού ύψους 57.350 Ευρώ.
Απάντηση: Το ποσό δεν ανήκει στην περιουσία της «ΚΙΒΩΤΟΥ», ώστε να βρίσκεται στην κατοχή της Σ. Γεωργαντή όταν διατελούσε διαχειρίστρια της ως άνω Εταιρείας, αλλά αντιθέτως ανήκει αποκλειστικά στην ιδιοκτησία της μισθώτριας της εν λόγω θυρίδας, ήτοι της Δέσποινας Παπανικολάου. Το συνολικό ποσό αποτελεί προϊόν αποταμίευσης των κόπων μιας ζωής της ίδιας και του συζύγου της, Κωνσταντίνου Παπανικολάου του Ελευθερίου, ο οποίος απεβίωσε στις 7/3/2017. Ταυτόχρονα δεν προκύπτει από τεκμηριωμένα στοιχεία η έλλειψη χρηματικού ποσού αντίστοιχου ύψους από οποιοδήποτε κονδύλιο ή ταμείο της ως άνω Εταιρείας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Φάκελος περιέχων το ποσό των 10.000 Ευρώ και κουτί με κοσμήματα που βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ΚΙΒΩΤΟΥ- προέλευση ποσών.
Απάντηση: Η ύπαρξη του φακέλου ήταν άγνωστη- δεν προκύπτει χρηματικό έλλειμμα της περιουσίας της ΚΙΒΩΤΟΥ, ενώ πρόσβαση στο βεστιάριο είχε πλήθος κόσμου, δεδομένης και της αλλαγής της διοίκησης της ΚΙΒΩΤΟΥ από την 22.11.2022 και όχι μόνο η Σ. Γεωργαντή.
Κουτί με κοσμήματα: ανήκει στην ιδιοκτησία της οικογένειας (οικογενειακά κειμήλια, δωρεές- κληροδοτήματα) γι’ αυτό δεν παραδόθηκαν στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της έρευνας στη Σαρπηδόνος, ενώ είχαν τοποθετηθεί σε ασφαλές μέρος/ μη εμφανές σημείο για διαφύλαξή τους και αφέθηκαν εκεί από την οικογένεια μετά την εκδίωξη τους από τις εγκαταστάσεις της ΚΙΒΩΤΟΥ αφού δεν είχαν δυνατότητα πλέον πρόσβασης. Παράλληλα δεν προκύπτει ταμειακό έλλειμμα από κονδύλιο της Εταιρείας.