Δευτέρα
01 Ιουλίου 2024

Κόλαση φωτιάς στην Ηλεία με δύο πύρινα μέτωπα – Δύσκολη νύχτα με τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Για εμπρησμό κάνει λόγο ο δήμαρχος Πύργου. Μπαράζ εκκενώσεων χωριών. Πέρασε στην περιοχή της Πηνείας η φωτιά από την Αχαΐα. Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο Κρανίδι. Πέρασαν μέσα από τον οικισμό οι φλόγες.

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα με τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσκολεύουν οι δυνατοί άνεμοι. 

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Αλποχώρι Ηλείας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις απειλώντας χωριά. Ακολούθησε μπαράζ εκκενώσεων προς Πύργο, ενώ περίπου στις επτά το απόγευμα ο εφιάλτης έγινε ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πέρασε στην Ηλεία, και ειδικότερα στην περιοχή της Πηνείας, το πύρινο μέτωπο που έκαιγε από το πρωί στην Αχαΐα. 

Το πύρινο μέτωπο απειλεί άμεσα το χωριό Απιδούλα, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης προς το Σιμόπουλο. Το ίδιο έγινε και για τα χωριά Βάλμη, Μασουρέικα. 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς για να καταφέρουν να τιθασσεύσουν τις φλόγες. 

Στις 8 το βράδυ εκδόθηκε νέα εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από επτά χωριά, μεταξύ των οποίων και το Σιμόπουλο, όπου νωρίτερα είχαν κατευθυνθεί οι κάτοικοι άλλων χωριών

Μισή ώρα αργότερα, εντολή να απομακρυνθούν έλαβαν οι κάτοικοι στα Αντωναίικα και τη Λάτα, προς την Αμαλιάδα μέσω του Σιμόπουλου.

Το πρώτο μέτωπο, από το Αλποχώρι κινήθηκε αρχικά προς τα χωριά Χανάκια και  Μυρτιά, παίροντας πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με τη μία εντολή εκκένωσης να διαδέχεται την άλλη. 

Πύρινη κόλαση στην Πελοπόννησο
Πύρινη κόλαση στην Πελοπόννησο
Πύρινη κόλαση στην Πελοπόννησο
Πύρινη κόλαση στην Πελοπόννησο
Πύρινη κόλαση στην Πελοπόννησο

Δεν συνδέεται με την πυρκαγιά ο θάνατος 55χρονου από ανακοπή στη Μυρτιά

Στο μεταξύ από ανακοπή σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 55χρονος άνδρας που βρέθηκε νεκρός στη Μυρτιά δεν συνδέεται με την πυρκαγιά: Τον είχε βρει νεκρό ο αδελφός του, στην αυλή του σπιτιού του, πριν φτάσει η φωτιά στο χωριό, όπως έχει καταθέσει ο ίδιος στις Αρχές.  

Στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε έγινε προσπάθεια ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα. Ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης στο Αλποχώρι.

Από αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Πατρών – Πύργου 

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου διακόπηκε και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στις 19.30 το απόγευμα. 

Πέρασε στην περιοχή της Πηνείας η φωτιά από την Αχαΐα.

Στις 18:15 δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Μυρτιά και Σκουροχώρι προς Πύργο και λίγο αργότερα για τα χωριά Βάλμη και Μασουρέικαι προς το Σιμόπουλο, καθώς τα πλησίαζαν οι φλόγες από τη φωτιά στην Αχαΐα που πέρασε στην περιοχή της Πηνείας. Στις 7 εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους προς τον Πύργο οι κάτοικοι της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία και λίγο αργότερα την ίδια εντολή έλαβαν οι κάτοικοι σε Πετραίικα, Απιδούλα, απειλούμενα από το δεύτερο μέτωπο. 

Ο Δήμος Πύργου ενημερώνει τους κατοίκους των περιοχών  που εκκενώθηκαν ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Δήμαρχος Πύργου: Προϊόν εμπρησμού οι φωτιές στην Ηλεία  - Ξέσπασαν τέσσερις εστίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου

Για εφιαλτικές στιγμές έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, αναφερόμενος στις φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία, μιλώντας ξεκάθαρα για εμπρησμό. «Πραγματικά περάσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί» είπε μιλώντας στο Open.

Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελείωσε το κακό. Περιμένουμε ένα νέο μέτωπο από την Αχαΐα και κατευθύνεται στις ορεινές περιοχές της Ηλείας, έχουν σταματήσει οι άνεμοι, είμαστε σε επιφυλακή, οι κάτοικοι περιμένουν και είναι σε επιφυλακή. Πιστεύουμε να κυλήσει η νύχτα ομάλα, όσο γίνεται δηλαδή», πρόσθεσε.
 

Κρανίδι: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς - Πέρασαν μέσα από τον οικισμό οι φλόγες

Καλύτερη είναι αργά το απόγευμα της Παρασκευής η εικόνα της φωτιάς που απείλησε για αρκετή ώρα το Κρανίδι. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ στην περιοχή είχαν απομείνει μερικές διάσπαρτες εστίες, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν για να τις σβήσουν.  

Η  φωτιά ξέσπασε στις 16:00 κοντά σε σπίτια και εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση της περιοχής προς το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι υπάρχει προσωρινή βλάβη στο 112  και ενημέρωνε όσους βρίσκονται στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας να απομακρυνθούν προς Ερμιόνη. 

Νωρίτερα,  έκκληση να εκκενώσουν την πόλη έκανε ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνθήκες στο σημείο είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς άνεμοι 8 μποφόρ πνέουν στην περιοχή, ήδη εστάλη 112 για εκκένωση προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 4 ελικόπτερα.

H ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης έκανε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση αναφορικά με τις πυρκαγιές. Είπε:

Είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες.

26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αχαΐα, Αργολίδα και Ηλεία

Μάχες με δύσκολες πυρκαγιές δίνουν σε όλη τη χώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι πιο δύσκολες φωτιές είναι αυτές σε Μαστραντώνη Αχαΐας, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Ειδικότερα η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας κινείται πλέον στα διοικητικά όρια με την περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 38 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη κι 1 ελικόπτερο.

Επιπλέον στην πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 15.25 στο Κρανίδι Αργολίδας επιχειρούν 48 πυροσβέστες 21 οχήματα κι από αέρος 6 ελικόπτερα.

Τέλος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αλποχώρι Ηλείας γύρω στις 17.00 επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη κι 3 ελικόπτερα.

Συνολικά σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας

Με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας. Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη» μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Φωτιά στη Μεσσηνία: Οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από τα σπίτια στο Νεοχώρι

Καλύτερη είναι η εικόνα στη φωτιά που ξέσπασε στις τρεις το μεσημέρι στο Νεοχώρι Οιχαλίας στη Μεσσηνία, κοντά στον Μελιγαλά. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και τρία αεροσκάφη και φαίνεται ότι η πυρκαγιά οριοθετήθηκε μετά τις συνεχείς ρίψεις.

Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις γίνεται προσπάθεια η φωτιά να μην κατευθυνθεί προς την αρχαία Μεσσήνη.

Μάχη με τις φλόγες σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες στη Λάρισα

Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα στη Λάρισα, στα οποία οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στην Αμφιθέα Λάρισας , όπου είχε εκδοθεί νωρίς το απόγευμα και μήνυμα από το 112, βρίσκονται 7 υδροφόρα οχήματα με 3 βοηθητικά και ένα πεζοπόρο τμήμα και έχουν θέσει τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

Το δεύτερο μέτωπο εντοπίζεται στον δρόμο Λάρισας – Τυρνάβου, στο ύψος της κλινικής Άγιος Νικήτας, όπου επιχειρούν τρία οχήματα.

Το τελευταίο πύρινο μέτωπο εντοπίζεται στον οικισμό του Κάστρου με το Λουτρό έξω από τη Λάρισα και καίει χαμηλή βλάστηση σε λόφο, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στον τόπο του συμβάντος επιχειρούν 9 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής με 4 βοηθητικά οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμει και ελικόπτερο από αέρος, το οποίο προηγουμένως επιχείρησε και στα μέτωπα της Αμφιθέας και του Τυρνάβου πραγματοποιώντας ρίψεις από αέρος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κρατούνται ο υποδιευθυντής και υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (01.07.24) μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στις φυλακές Ιωαννίνων για τον εντοπισμό ένστολων που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε ...

Φόρτωση άρθρων...