Για περισσότερους από 6,2 εκατομμύρια πολίτες γίνεται πραγματικότητα αυτό που επισήμαιναν οι ειδικοί αφ' ης στιγμής εγκρίθηκαν τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ότι η κανονικότητα, δηλαδή, θα επιστρέψει μέσα από τον εμβολιασμό.
Με «διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού από αύριο, 9 Οκτωβρίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι γυρίζουν τις συνήθειές τους στην προ πανδημίας εποχή και ζουν ξανά την εστίαση και ψυχαγωγία όπως παλιά, χωρίς μάσκες, χωρίς περιορισμούς στους θαμώνες, με χορό, ορθίους, μουσική και ελεύθερο ωράριο στους αμιγείς χώρους (αποκλειστικά για εμβολιασμένους). «Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης [και] εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης», εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου
Παράλληλα, όπως κατέδειξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το έντονο επιδημιολογικό φορτίο στις «κόκκινες» περιοχές δεν απαιτεί τη λήψη περιοριστικών μέτρων όπως απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας. Ο χαρακτηρισμός τους θα λειτουργεί απλώς ως μια προειδοποίηση προς όποιον κινείται σε αυτές για ισχυρότερη τήρηση των μέτρων όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, θα κρίνουν την ορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.
Ποιοι «αντιστέκονται» στην κανονικότητα
Ενώ οι εμβολιασμένοι μετρούν αντίστροφα για την πλήρη ελευθερία, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να πορεύονται με μάσκες και τεστ όχι για να τιμωρηθούν, όπως έχουν διευκρινίσει οι Εμπειρογνώμονες και ο υπουργός υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αλλά για να προστατευτούν από τον επικίνδυνο ιό. Έτσι, απαραίτητο για την είσοδο σε μεικτό χώρο (εμβολιασμένοι και μη) είναι το rapid-test 24ώρου και η χρήση μάσκας υποχρεωτική για όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού.
Το περασμένο 24ωρο μόλις 6.218 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και 16.956 ήταν οι συνολικοί εμβολιασμοί για την ημέρα. Ο κόσμος διστάζει παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος από μια πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών. Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της κυρίας Παπαευαγγέλου, οι πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου λόγω κορωνοϊού στους 60 ετών και άνω, είναι υψηλότερες κατά 20 και 12 φορές αντίστοιχα συγκριτικά με τους συνομήλικους εμβολιασμένους.
Οι συνέπειες από την άρνηση του εμβολιασμού αποτυπώνονται στους θανάτους, όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, αλλά και τις διασωληνώσεις, πεδία που διαπρέπουν οι ανεμβολίαστοι. Ενδεικτικό είναι ότι στους 334 διασωληνωμένους ασθενείς σήμερα, οι 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Μια ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη και την εμβολιαστική κάλυψη ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), αποκαλύπτει ότι σε 16 ΠΕ τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από το 50% με το χαμηλότερο στην Ευρυτανία (36,23%) και έπειτα Κιλκίς (41,69%), Πιερία (42,31%), Δράμα (43,25%), Ηλεία (45,60%), Σέρρες (46,40%), Πέλλα (46,68%), Ξάνθη (46,85%), Φλώρινα (47,71%), Χαλκιδική (47,77%), Αχαΐα (47,93%), Έβρος (48,08%), Αρκαδία (48,25%), Λακωνία (48,41%), Φθιώτιδα (48,92%) και Ημαθία (49,61%).
Φεύγει «μπροστά» η Αττική
Την ανησυχία που εξέφρασαν οι ειδικοί κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από το σύνολο 2.324 νέων κρουσμάτων, τα 540 εντοπίζονται στην Αττική που απομακρύνεται από τη Θεσσαλονίκη των 357, ανοίγοντας ξανά την ψαλίδα.
Ειδικότερα, 61 εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και 33 στη Δυτική, 155 στο Κέντρο, 79 στα Βόρεια Προάστια, 83 στα Δυτικά και 56 στα Νότια, 64 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.
Πέραν της Αττικής, η έκθεση κινείται στο γνώριμο τέμπο με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας να καταγράφουν επιδημιολογική επιβάρυνση. Αναλυτικά, 156 κρούσματα εντοπίζονται στη Λάρισα, 79 στη Μαγνησία, 77 στη Δράμα, 71 στην Καβάλα, 58 στην Ημαθία και 47 στην Ξάνθη.