Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Η αύξηση των κρουσμάτων, των ημερήσιων θανάτων και των διασωληνωμένων προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στις πολιτικές και υγειονομικές Αρχές.

Το τελευταίο 24ωρο τα νοσοκομείο και οι ΜΕΘ κατακλύζονται από νέους ασθενείς, ανεμβολίαστοι στην πλειοψηφία τους, που είτε παραμένουν σε απλές κλίνες, είτε στις ΜΕΘ. 

Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε μεγάλη πίεση, ενώ ήδη στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 300 εισαγωγές, ενώ οι θάνατοι μόνο για τον μήνα Οκτώβριο, σπάνε το φράγμα των 1.000 νεκρών από κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα η υψηλή διασπορά του ιού μεταξύ ανεμβολίαστων, αλλά και εμβολιασμένων, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, με τις προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε κρούσματα, όσο και σε θανάτους να είναι τρομακτικές.

Όπως επισημαίνουν η πανδημία έχει επιστρέψει και μάλιστα με πιο επιθετικούς ρυθμούς, λόγω του στελέχους Δέλτα, που είναι πιο μεταδοτικό.

«Από 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους, επομένως η πρόβλεψη για 1.000 θανάτους ανά μήνα μέχρι τέλος του χρόνου το μήνα έως τα Χριστούγεννα επιβεβαιώθηκε», λέει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Δε θα γίνουν τοπικά lockdown τονίζει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας ότι αν χρειαστεί θα τεθούν σε ισχύ περιορισμοί σε μεικτούς χώρους για τους ανεμβολίαστους.

Μια ανάσα πριν το «ψυχολογικό όριο» του τετραψήφιου αριθμού στις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 βρισκόμαστε σήμερα, δύο ημέρες πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Οι 55 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο ήρθαν να προστεθούν στον ήδη μεγάλο αριθμό των προηγούμενων ημερών, δημιουργώντας ένα σύνολο 996 θανάτων, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών για 1.000 θανάτους μηνιαίως το επόμενο διάστημα πριν καν τελειώσει ο Οκτώβριος.

Ακόμα πιο σκούρες πινελιές στο ήδη μελανό τοπίο προσδίδουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία –ειδικά της βόρειας Ελλάδας. Ήδη σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας πραγματοποιήθηκαν 295 νέες εισαγωγές ασθενών, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται 392 άνθρωποι, οι 337 εκ των οποίων ανεμβολίαστοι.

Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, όμως, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η εικόνα είναι κρίσιμη. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 416 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid εκ των οποίων 331 (79,6%) ανεμβολίαστοι, 28 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου εκ των οποίων 25 (89,3%) ανεμβολίαστοι και 75 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων οι 72 (96%) ανεμβολίαστοι.

Αντίστοιχα, στα 14 νοσοκομεία αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 357 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid εκ των οποίων 265 (74,3%) ανεμβολίαστοι, 42 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου εκ των οποίων 35 (83,3%) ανεμβολίαστοι και 62 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 59 (95,2%) ανεμβολίαστοι.

Σε μεγάλη πίεση εντατικές

Γέμισαν και πάλι οι μονάδες εντατικής θεραπείας και ελάχιστα κρεβάτια μένουν πλέον κενά. Σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία το πρωί υπήρχε μόλις ένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής στον Πολύγυρο. Τα νοσοκομεία της Πέλλας και της Ημαθίας έχουν «γονατίσει» από ανεμβολίαστους ασθενείς.

«Τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί περαιτέρω η πίεση και θα ανοίξουμε κι άλλες κλίνες.  είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Υπάρχουν ασθενείς που είναι ανένδοτοι και ακόμη και 20 λεπτά πριν διασωληνωθούνε αρνούνται και λένε κάντε μου ότι θέλετε εκτός από το εμβόλιο και άλλοι που λένε αν το είχα κάνει θα είχα γλιτώσει», λέει ο Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, διοικητής νοσοκομείου Νάουσας.

Ούτε ένα κενό κρεβάτι δεν υπήρχε το πρωί στις ΜΕΘ της Θεσσαλίας, αντίστοιχη εικόνα και στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδος όπου είναι κατειλημμένες οι 17 από τις 18 κλίνες.