Πέμπτη
09 Ιανουαρίου 2025

Κορωνοϊός: Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη Μακεδονία - Γέμισαν οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης

Το επιδημικό κύμα δείχνει ήδη να «κατεβαίνει» προς την κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας προβληματισμό στις πολιτικές και υγειονομικές Αρχές.

Μεγάλη είναι η ανησυχία των πολιτικών και υγειονομικών Αρχών για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη Μακεδονία. Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ασφυκτική. Μάλιστα, οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν γεμίσει.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί ότι το επιδημικό κύμα δείχνει ήδη να «κατεβαίνει» προς την κεντρική Ελλάδα.

Στις επτά Περιφερειακές Ενότητεςτης Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν μπει στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Δράμα, Ξάνθη) προστέθηκαν χθες άλλες τρεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς) αλλά και η Λάρισα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την εξάπλωση ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα να έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς.

«Κατεβαίνει» στην Θεσσαλία η πανδημία

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο, στη Λάρισα σήμερα σημειώθηκαν 192 νέα κρούσματα, από τα συνολικά 2.636 της επικράτειας. Οι 215.443 διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν πως σχεδόν το 40% των σημερινών κρουσμάτων (38,2%) εντοπίζονται αποκλειστικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλία ανέρχεται στο 13%.

Ενδεικτικά, εκτός της Λάρισας, 64 νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Καρδίτσα, 56 στη Μαγνησία και 39 στα Τρίκαλα, ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν και στα νησιά των Σποράδων. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όλες τις ΠΕ της Θεσσαλίας -εκτός των Σποράδων- η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 52% (51,8% στην Καρδίτσα), ενώ στη Λάρισα συγκεκριμένα περιορίζεται μόλις στο 46,5% και στα Τρίκαλα στο 50,3%.

«Ανάχωμα» Βοιωτία και Αττική

«Ανάχωμα» στο κύμα που «σαρώνει» τη βόρεια Ελλάδα με αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών και κατευθύνεται απειλητικά και νοτιότερα θεωρείται ότι θα αποτελέσει η καλύτερα θωρακισμένη από άποψη εμβολιαστικής κάλυψης Βοιωτία (57,3%) -παρά τα 40 νέα σημερινά κρούσματα- αλλά και η Αττική του 61,2%.

Στον πυρήνα της διασποράς, πάντως, η κατάσταση είναι κρίσιμη, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι σήμερα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μόλις κατά 54 κρούσματα πίσω από την πρωτοπόρο Αττική (448), ενώ 77 διαγνώσεις σημειώθηκαν σε Ξάνθη και Πέλλα, 72 στη Δράμα, 68 στην Πιερία,52 στις Σέρρες και στην Ημαθία, 50 στην Κοζάνη, 49 στον Έβρο, 45 στην Καβάλα και από 36 σε Χαλκιδική και Κιλκίς. Τέλος, από την υπόλοιπη Ελλάδα ξεχωρίζει ο τελευταίο 24ωρο η Αχαΐα με 80 νέα κρούσματα.

Γέμισαν οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Λίγες κλίνες άδειες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, λόγω των αναστολών εργασίας που επιβλήθηκαν στους υγειονομικούς για τον μη εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, υπήρχαν πάνω από τις διπλάσιες (193).

Η πληρότητα, μάλιστα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 100%, αφού οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καλυμμένες, όπως και οι 15 του Ιπποκρατείου, οι 11 του Παπαγεωργίου, οι 22 του Παπανικολάου και οι 8 του Αγίου Δημητρίου. Σημειώνεται ότι, ακριβώς λόγω των αναστολών εργασίας, τώρα καθίσταται αδύνατη η ανάπτυξη νέων κλινών, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είναι κλειστές 9 κλίνες ΜΕΘπου έχουν προέλθει από δωρεά, όπως και 2 ακόμα στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Όσο για τις ΜΕΘ-COVID στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, Κατερίνη (4/4), Γιαννιτσά (6/6), Πτολεμαΐδα (6/6) και Κοζάνη (5/5) βρίσκονται, επίσης, στο 100% της πληρότητας, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου διαθέσιμη είναι μία κλίνη ΜΕΘ-COVID (από τις 5), στο Νοσοκομείο Σερρών δύο (από τις 10) και στην Έδεσσα μία (από τις τρεις).

Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από ορατός, αφού κενές είναι μόνο τέσσερις ΜΕΘ-COVID σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τη στιγμή που τα περιστατικά κορωνοϊού αυξάνουν.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ημέρας από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, πάντως, είναι ελαφρώς πιο ευοίωνα, καθώς οι νέες εισαγωγές ασθενών στην επικράτεια περιορίστηκαν σε 168, διασωληνωμένοι βρίσκονται 329 συμπολίτες μας (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 89,67%), ενώ τη ζωή τους από κορωνοϊό έχασαν σήμερα 32 ακόμα άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Αδαμόπουλος: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στην Σκληρού Μεσσηνίας. Ο Γιάννης Αδαμόπουλος, γεν...

Ανοίγουν νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για επιπλέον 20.000 οικογένειες

Τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας πρώιμης παιδικής ηλικίας ή και την προσθήκη νέων θέσεων σε υπάρχοντα, χρηματοδοτεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το ποσό τ...

Φόρτωση άρθρων...