Πέμπτη
19 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων - Οι περιοχές με έξαρση

Ελλάδα

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για ένα μικρό επιδημικό κύμα, που είναι σε εξέλιξη και που «είναι μικρό από επιπτώσεις, αλλά δεν είναι μικρό στο σύνολο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύμα αυτό «το προκάλεσαν διάφοροι ή μάλλον συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες. Ένας είναι η άκρως μεταδοτική καινούργια παραλλαγή, η Flirt.

Το δεύτερο είναι ότι είμαστε απομακρυσμένοι χρονικά από την ανοσοποιητική προστασία που είχαμε λόγω του ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον εμβολιασμό και τη φυσική νόσηση. Έτσι κι αλλιώς αυτή η μετάλλαξη ξεφεύγει της ανοσίας».

Επίσης, «ο αυξημένος συγχρωτισμός λόγω των κοινωνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού και του τουρισμού και βεβαίως ο γενικότερος εφησυχασμός που αφορά την παράλειψη μέτρων προστασίας, ατομικής προστασίας που παίρναμε στο παρελθόν. Έχουμε διπλασιασμό των νοσηλειών. Ζούμε ημέρες του 2022 δυστυχώς στα νοσοκομεία».

«Παρ’ όλα αυτά ευτυχώς το σύστημα τα καταφέρνει και δεν πιέζεται σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, καθότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη τέτοιας υποστήριξης.

Όμως αρρωσταίνουν, νοσηλεύονται και δυστυχώς έχουν τριπλασιαστεί περίπου και οι θάνατοι είναι γύρω στους 20 τη βδομάδα», τόνισε ακόμη ο κ. Τζανάκης στην ΕΡΤ.

«Είναι άτομα υπερήλικα με πολλά συνοδά νοσήματα, κοινά νοσήματα, πίεση, ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια και αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα ή είναι άνθρωποι που παίρνουν ειδικά φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού τους και μπορεί να είναι ακόμη και νέοι άνθρωποι.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται και που κινδυνεύουν. Δεν είναι καλή, καθόλου καλή ιδέα για κανέναν από εμάς να αρρωστήσει καλοκαιριάτικα με τον κορωνοϊό, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε», συμπλήρωσε ακόμη.

Βασιλακόπουλος: Θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων

Για την επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού μίλησε και o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποιώντας ότι οι ειδικοί αναμένουν την αύξηση των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες.

 «Ο κορωνοϊός έπαψε να είναι πανδημία και έχει μπει στην ενδημική του φάση. Θα ζει μαζί μας και θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Τώρα είμαστε σε μια έξαρση» ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος αποκάλυψε ότι μελετώντας τα στοιχεία από τα ευρήματα στα λύματα φαίνεται ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων».

Συγκρίνοντας τις 575 εισαγωγές και τους 21 θανάτους που είχαμε σε μια εβδομάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι τόνισε ότι «είναι μεγαλύτερα» ωστόσο υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να αναφερθεί: «Φέτος ήμασταν αρκετά έξυπνος λαός και κάναμε 3 εκατ. εμβόλια γρίπης. Θρηνήσαμε 71 θανάτους από γρίπη ενώ από κορονοϊό, την ίδια χρονική περίοδο, έχουμε θρηνήσει πάνω από 1.300 νεκρούς. Όπως είπε το ίδιο χρονικό διάστημα τα εμβόλια για κορωνοϊό που έχουμε κάνει είναι μόνο 270.000 εμβόλια, ποσοστό κάτω από το 1%, κάτω από το 10%.

«Στην ιατρική το βασικότερο εργαλείο που έχουμε είναι η πρόληψη» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, ο κορωνοϊός αρχίζει να υποχωρεί στην Αττική και να ανεβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Από την Κρήτη (στο Ηράκλειο παρατηρήθηκε αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα 101%) μέχρι την Ήπειρο (στα Ιωάννινα η αύξηση του φορτίου ήταν 65%), και από την Πάτρα (όπου σημειώθηκε αύξηση 40%) μέχρι τη Θράκη (όπου σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη τα επίπεδα του φορτίου αυξήθηκαν 62% και 17% αντίστοιχα), τα δεδομένα μαρτυρούν την κινητικότητα του πληθυσμού και του κορωνοϊού.

Την ίδια κινητικότητα πιστοποιούν και οι «σκληροί δείκτες». Οι εισαγωγές και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της περιφέρειας και ιδίως στα μεγάλα νοσοκομεία τουριστικών περιοχών είναι σε αυξητική τάση, ενώ στην Αττική μειώνονται σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 55% των νέων εισαγωγών έγιναν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, με τα νοσοκομεία του Βόλου, της Άρτας, της Τρίπολης, της Θεσσαλονίκης να δέχονται ασθενείς με βαριά λοίμωξη covid. Από τους 136 ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, οι 72 εισήχθησαν σε νοσοκομεία πλην Αττικής.

Συνολικά 600 ασθενείς βρίσκονταν χθες σε νοσοκομεία. Οι περισσότεροι νοσηλεύονται στο λεκανοπέδιο, ωστόσο έντονα ανοδική τάση καταγράφεται στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Κρήτης, της Πάτρας, της Καλαμάτας, των Ιωαννίνων.

Το γεγονός ότι από την Αττική ξεκίνησε η έξαρση του κορωνοϊού πριν από τέσσερις – πέντε εβδομάδες ενδεχομένως εξηγεί γιατί πλέον τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται, ωστόσο παίζει ρόλο και η μετακίνηση πληθυσμού εκτός Αττικής. Είτε πρόκειται για επιστροφή σε πατρικά εδάφη και εξοχικά σπίτια είτε για διακοπές σε άλλα μέρη, πάντως οι πολίτες εγκαταλείπουν το λεκανοπέδιο με ή χωρίς κορωνοϊό. Με δεδομένο ότι τα συμπτώματα της τωρινής λοίμωξης είναι πολύ ήπια σε πολλές περιπτώσεις, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η μετάδοση αν κάποιος έχει μολυνθεί.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί υπενθυμίζουν τον έλεγχο (αρνητικό τεστ) πριν από την επίσκεψη σε ηλικιωμένους ή ευάλωτους όπως και τη χρήση μάσκας σε περίπτωση που η επαφή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η ήπια ή και ασυμπτωματική λοίμωξη ενός ατόμου δεν σημαίνει ότι θα την περάσει με τον ίδιο τρόπο και κάποιος άλλος που μολυνθεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Για κακούργημα η δίωξη του 41χρονου με τον εκρηκτικό μηχανισμό στα δικαστήρια

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας στον 41χρονο που, το πρωί της Τετάρτης, έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης κρατώντας έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και απειλού...

Φόρτωση άρθρων...