Με τα «μηνύματα» από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες, αλλά περισσότερο από ποτέ σήμερα -καθώς καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού-, να είναι δυσοίωνα εν όψει χειμώνα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση, θα αφορούν στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά και σε όσους πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς και σε εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.
Ειδικότερα, κατά πληροφορίες, οι επιστήμονες προσανατολίζονται στην υιοθέτηση των εξής μέτρων:
- Ενδεχόμενη επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
- Διενέργεια δύο rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
- Υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
- Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού στις «κόκκινες» περιοχές.
Στη «φαρέτρα» και κλείσιμο νυχτερινών κέντρων στις «κόκκινες» περιοχές
Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές.
«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις "κόκκινες" περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.
Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.»
Και προσέθεσε: «Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.»
Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία.
Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση περί νέων μέτρων. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων.»
Τέλος, ανέφερε ότι όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και κάποια στιγμή θα μειωθεί ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων.
Νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν. Τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.
Παράλληλα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Ενίσχυση του ΕΣΥ
Την ίδια ώρα, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία αυξάνονται οι ειδικότητες γιατρών ΕΣΥ που δύνανται -με πρόσθετη αποζημίωση- να μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Η μετακίνηση και οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας, όχι μόνο αναισθησιολογίας, αλλά και παθολογίας και πνευμονολογίας-φυματιολογίας.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εκπαίδευση και εξέταση των υποψήφιων οδηγών, το οποίο εισάγεται, προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ειδικότητες ιατρών κλάδου ΕΣΥ που δύνανται να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών ιατρών που δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Προβλέπεται μάλιστα ότι αποζημιώνονται, για χρονικό διάστημα έως την 31η.3.2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και καθ' υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση, με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία, οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας καθώς και των υπηρετούντων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που πραγματοποιούνται καθ' υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η διάδοση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε ιατρούς:
α. που έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας και επιθυμούν να ασκηθούν για τη λήψη τίτλου δεύτερης ειδικότητας στην αναισθησιολογία, να τοποθετούνται σε θέσεις υπεράριθμων ειδικευομένων. Οι ανωτέρω, λαμβάνουν, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, τακτικές αποδοχές ως έμμισθοι ειδικευόμενοι. Το είδος και η αποζημίωση των εφημεριών τους καθορίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τον βαθμό του επιμελητή Β,
β. κλάδου Ε.Σ.Υ., να τοποθετούνται ως υπεράριθμοι ειδικευόμενοι, προκειμένου να ασκηθούν για τη λήψη τίτλου δεύτερης ειδικότητας στην αναισθησιολογία, διατηρώντας τη θέση και τις αποδοχές τους. Το είδος και η αποζημίωση των εφημεριών τους ως ειδικευομένων καθορίζονται σύμφωνα με την οργανική θέση και τον βαθμό που κατέχουν.
Στις ανωτέρω κατηγορίες ιατρών, καταβάλλεται και η οικονομική ενίσχυση της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν.4816 [μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, το οποίο τελεί υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς, δεν υπόκειται σε πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές και δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ.].
Τέλος, μετατίθεται για την 31η.12.2021 (λήγει την 31η.10.2021), η καταληκτική ημερομηνία επαναξιολόγησης της εφαρμογής του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19, για το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία καθώς και του προσωπικού των οριζόμενων ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας.