Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού την προηγούμενη εβδομάδα να μειώθηκαν κατά 31%, ωστόσο στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 24% οι νεκροί.

Τα στοιχεία αυτά για τις μολύνσεις και τους θανάτους από τον κορωνοϊό παρέθεσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αρχικά τον λόγο πήρε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως ανέφερε, η πανδημία φαίνεται να είναι σε ένα υψηλά σταθερό επίπεδο, με τα νοσοκομεία να πιέζονται. «Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να σπεύσουν», τόνισε, επισημαίνοντας πως η ενισχυτική δόση είναι σημαντική στην προστασία κατά του κορωνοϊού.

Παπαευαγγέλου: Παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε πως στα 170.000, περίπου, είναι τα ενεργά κρούσματα ενώ κάτω από τα 20.000 είναι ο μέσος όρος στα ημερήσια κρούσματα.

Επίσης, ανέφερε πως ένας στους 3 στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών. «Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί, παρά την αύξηση των κλινών», συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει σταθεροποίηση στην πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, παρατηρώντας σταδιακή αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, σημείωσε πως η ενισχυτική δόση είναι σημαντική για την προστασία κατά του κορωνοϊού, ενώ επανέλαβε, όπως και στην περασμένη ενημέρωση, πως η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να απασχολεί. «Η πίεση λόγω της Δέλτα παραμένει υψηλή», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα παιδιά, τα σχολεία είναι ασφαλή και η αύξηση στις μολύνσεις στα παιδιά είναι αναμενόμενη λόγω των ελέγχων που γίνονται. «Το μήνυμα είναι ηχηρό: Ο εμβολιασμός προστατεύει», δήλωσε.

Μαγιορκίνης: Μείωση 31% των νέων μολύνσεων, αλλά αύξηση 24% των θανάτων

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι στον κόσμο έχουν καταγραφεί 339 εκατ. μολύνσεις και 5,58 εκατ. θάνατοι με τη νόσο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 7%, περίπου 7.260 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη καταγράφηκε 8% αύξηση στις διαγνώσεις, λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν μετά από αρκετές εβδομάδες, περίπου 2%.

Η επίδραση της διασποράς της πανδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς 38 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρουσιάσει επιδείνωση και μεγαλύτερη από 30% είδαμε σε 22 χώρες. Σημαντική βελτίωση πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 8 χώρες, μια από αυτές και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε βελτίωση της τάξης του 31%. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων έδειξε επιδείνωση, της τάξης του 24%. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, με κάποιες μικρές τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης ωστόσο στους σκληρούς δείκτες. Ο αρ4ιθμός των ατόμων παρακολούθησης στις ΜΕΘ έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 5%, ενώ οι νέες εισαγωγές με τη νόσο έδειξε μικρή μείωση 7%. Βλέπουμε μια επιτάχυνση των εξιτηρίων της τάξης του 6%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρά στο 1,2.

«Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης», σημείωσε ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο σύστημα υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση».

Κορωνοϊός: Πού οφείλονται οι θάνατοι

Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» είπε.

«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κορωνοϊός δεν είναι κρυολόγημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.