Απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά. Ομάδα 20-30 ατόμων φέρεται να κράτησε για τέσσερις ολόκληρες ώρες τον κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. 

Ο κοσμήτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης δέχθηκε απειλές και ύβρεις, δεν του επέτρεπαν να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του, ενώ πιέστηκε για να υπογράψει δήλωση παρά τη θέλησή του.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, με την Νίκη Κεραμέως να παρεμβαίνει και να ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα Χανίων. 

Ακόμα, η υπουργός Παιδείας έστειλε επιστολή στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον οποίο ζητεί ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν από τι διοίκηση του ιδρύματος σχετικά με την υπόθεση.

«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά περιορισμού ελευθερίας, καταναγκασμού, απειλών, ύβρεων ή παρεμπόδισης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, η υπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κίνησε τις νόμιμες διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του σοβαρού αυτού περιστατικού.  

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρει: 

«Την παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προκάλεσε δημόσια καταγγελία που αναφέρεται σε περιστατικό πολύωρου «αναγκαστικού εγκλεισμού» του Κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, από ομάδα 20-30 ατόμων, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων δεν έχει σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Συγκεκριμένα: 

- Με αναφορά στον Εισαγγελέα Χανίων, ζητά την παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια του φερόμενου περιστατικού. Ο Κοσμήτορας φέρεται να υπέστη αναγκαστικό εγκλεισμό για περίπου 4 ώρες, να δέχτηκε ύβρεις και απειλές, να παρεμποδίστηκε η εκτέλεση των διοικητικών και διδακτικών του καθηκόντων κατά το διάστημα αυτό, να του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου και να πιέστηκε για υπογραφή δήλωσης παρά τη θέλησή του.

- Με επιστολή στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά ενημέρωση σχετικά με το ως άνω περιστατικό καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση του συμβάντος κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, τόσο με την αναφορά της στις αρμόδιες αρχές της χώρας όσο και με την κίνηση των σχετικών διαδικασιών εντός του Ιδρύματος για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από τους υπαιτίους. 

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά: 

«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά περιορισμού ελευθερίας, καταναγκασμού, απειλών, ύβρεων ή παρεμπόδισης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η θωράκιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμιά μας, ώστε οι φοιτητές μας, οι καθηγητές μας, τα μέλη του προσωπικού μας να έχουν το περιβάλλον που τους αρμόζει. Ακριβώς γι’ αυτό κίνησα τις νόμιμες διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του καταγγελθέντος, σοβαρού αυτού περιστατικού».