Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς για το Γολγοθά που βιώνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Περισσότεροι από 11.000 νεφροπαθείς απευθύνονται για τη σωτήρια αιμοκάθαρση τους στις δημόσιες δομές υγείας κάθε χρόνο, ενώ δραματικός είναι ο ρυθμός αύξησής τους (τουλάχιστον 2%). Οι ελλείψεις υλικών είναι τεράστιες και καλούνται να προμηθεύονται οι ίδιοι τα φίλτρα αιμοκάθαρσης για τα μηχανήματα του ΕΣΥ.
Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το οδοιπορικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δεν είναι μόνον θλιβερά, αλλά και επικίνδυνα: παλαιά και εκτός λειτουργίας μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα, ακατάλληλες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης.
«Η εγκληματική αδιαφορία των υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες νοσηλείας στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού οδηγεί συχνά σε επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων, από πνευμονικά οιδήματα και υπερκαλιαιμία μέχρι εμφράγματα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, με αφορμή τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Αναφέρει ενδεικτικά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Παρότι διαθέτουν μηχανισμό που ενεργοποιείται για τις αιμοδυναμικές διαταραχές των αιμοκαθαιρόμενων, στις περισσότερες οι μηχανισμοί είναι χαλασμένοι.
Τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαιρόμενων και είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Η επισφαλής λειτουργία των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού συνδέεται άμεσα με τη χαμηλή κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα σιεθνή στάνταρ αναλογεί 1 Νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους. Στο ΕΣΥ η αναλογία είναι 1 Νοσηλευτής ανά 6 έως 9 αιμοκαθαιρόμενους.