Στιγμές αγωνίας στην Κρήτη για ένα βρέφος μόλις 5 μηνών και ένα 10χρονο παιδί, που μεταφέρθηκαν στην εντατική του ΠΑΓΝΗ, από σαλμονέλα. Για την περίπτωση του βρέφους, θεωρείται πιθανό να νόσησε, από απροσεξία των γονέων του. Όπως είπε στο «Ράδιο Κρήτη» ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης, είναι πιθανό να έπιασαν κάποια στιγμή ωμό κρέας και στη συνέχεια αντικείμενα του παιδιού τους.
Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση από σαλμονέλα είναι η γαστρεντερίτιδα, οι εμετοί, οι διάρροιες και η αδυναμία σίτισης. Ο επόπτης δημόσιας υγείας επέστησε την προσοχή στους γονείς σχετικά με το μικρόβιο επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις μέσα στο σπίτι ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.
Εφόσον τα βακτήρια της σαλμονέλας υπάρχουν στα περιττώματα των ανθρώπων, είναι εξαιρετικά εύκολο να προσβληθεί κανείς από αυτήν. Για το λόγο αυτό, απαιτείται αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου κλπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια κατακάθονται και ύστερα εγκαθίστανται ολοκληρωτικά στον οργανισμό, ο οποίος αποδυναμώνεται και εν τέλει, εξ αιτίας αυτού, ο προσβεβλημένος από την ασθένεια καταλήγει στο κρεβάτι.
Κάποια από τα τρόφιμα, που μπορεί να είναι φορείς της σαλμονέλας είναι τα βατραχοπόδαρα, οι καρύδες, οι σάλτσες, το φιστικοβούτυρο, το κακάο, η σοκολάτα, η ζύμη, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα και τα αυγά
Την ίδια ώρα, αναφορικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εντοπίστηκαν στην Γαύδο, ανέφερε ότι συνολικά εντοπίστηκαν 35 περιπτώσεις οι οποίες οφείλονται σε νοροϊό, σε ιογενή δηλαδή γαστρεντερίτιδα η οποία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για έναν πιο ανθεκτικό περιβαλλοντικά ιό, ο οποίος μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τους υπόλοιπους.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα κρούσματα δεν έχουν να κάνουν με την κατανάλωση του νερού στο νησί εφόσον πρόκειται για μία ιογενή γαστρεντερίτιδα.