Δευτέρα
30 Σεπτεμβρίου 2024

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Έγιναν στάχτη πάνω από 42.000 στρέμματα

Ελλάδα

Ανησυχητικά εξαπλώνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί σε δασική έκταση στην Κορινθία την ώρα που εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτο, οι φλόγες κατευθύνονται προς τα Τρίκαλα Κορινθίας ενώ το ενεργό μέτωπο συνολικά φτάνει σε μήκος τα 32 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα που έχει η Πυροσβεστική από τη φωτιά, υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες, με ανυπολόγιστη περίμετρο.

Οι φλόγες σε πολλές περιπτώσεις καίνε σε δύσβατο σημείο, ενώ ορισμένα ενεργά μέτωπα απειλούν κατοικημένες περιοχές όπως το Ξανθοχώρι.

Πλέον η φωτιά έχει περάσει στον νομό Αχαΐας και κινείται προς την περιοχή Μοναστήρι Αιγιάλειας, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, στο σημείο σπεύδουν άνδρες και οχήματα από το Αίγιο, την Ακράτα και την Πάτρα.

Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Μάχη με τις φλόγες

Στο Ξυλόκαστρο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στάχτη πάνω από 42.000 στρέμματα

Οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι στιγμής στα 42.190 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά ήταν κύρια καθοδηγούμενη από τους ενισχυμένους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η σχετική υγρασία ήταν σε επίπεδα της τάξης 40-50%.

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η Ελλάδα μετρούσε 4.500 ενάρξεις πυρκαγιών, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της 20ετίας, με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είναι οι χειρότερες των τελευταίων 40 ετών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...