Μέσα σε περιοδικά και εφημερίδες, σε τάπερ και σε χαρτοπετσέτες έκρυβαν τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπρατταν από τη δράση τους. Η 43χρονη «Νάνσυ», η φερόμενη ως αρχηγός της σπείρας και ο αδερφός της που μετέφερε το μαύρο χρήμα στο σπίτι της μητέρας τους φέρονται να ανήκουν στην κορυφή της ηγεσίας του κυκλώματος που είχε στρατολογήσει δημόσιους υπαλλήλους και δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι προχωρούσαν σε εκβιασμούς επαγγελματιών και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά πόσα.

Ο βίος της φερόμενης ως αρχηγού, η οποία απολογήθηκε χθες Πέμπτη 11/7, ήταν πολυτελής. Στην κατοχή της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκάδες πανάκριβα ρολόγια.

Ειδικότερα, χθες κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι πέντε από τους συνολικά έξι κατηγορούμενους, που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή διαφθοράς ως μέλη του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, πουλώντας προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία με το αζημίωτο.

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε η 43χρονη Νάνσυ, η οποία εμφανίζεται ως διευθυντικό μέλος της οργάνωσης αλλά και ακόμη ένας κατηγορούμενος, συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προφυλακιστέος κρίθηκε ο αδελφός της Νάνσυς, αλλά και άλλοι δυο υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών. Ελεύθερος με όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ένας κατηγορούμενος που εμφανίζεται να είχε βοηθητικό ρόλο.

Η μαραθώνια διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το πρωί και έκλεισε με την απολογία της Νάνσυς. Η γυναίκα παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή λιγότερο από μισή ώρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ηγείται της οργάνωσης, όπως κατηγορείται.

Η γυναίκα φέρεται να ισχυρίστηκε πως είχε διεκπεραιωτικό ρόλο, ο οποίος περιοριζόταν σε απλές «διευθετήσεις» με τις οποίες βοηθούσε καταστηματάρχες να γλιτώσουν πρόστιμα και κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις τους. Μάλιστα, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της φέρεται να σημείωσε πως κανείς από τους επιχειρηματίες που η δικογραφία της προσάπτει ότι εκβίαζε δεν έχει στραφεί εναντίον της.

«Συνολικά 7 από τους 14 συλληφθέντες πήραν το δρόμο για τα καταστήματα κράτησης μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Η έρευνα των Αρχών δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έχουν εντοπιστεί δύο σημειώσεις με συναλλαγές που φτάνουν ακόμα και πίσω στο 2015, ενώ εκτιμούν οι αρχές ότι τώρα που η υπόθεση έφτασε, πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, ενδεχομένως και να ανοίξουν τα στόματά τους και να καταθέσουν παρόμοια περιστατικά», είπε ο αστυνομικός συντάκτης της ΕΡΤ, Κώστας Παπαδόπουλος.

«Βρέθηκαν 400.000 ευρώ»

Για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών, μίλησε στο Mega, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δουλειά της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, «εξαιρετική».

«Μπορεί οι συλλήψεις να ήταν 14, γιατί ήταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όμως η δικογραφία περιλαμβάνει 23 άτομα και η έρευνα δεν σταματάει εδώ γιατί η καταγγελία έφτασε στο Εσωτερικών Υποθέσεων τον Απρίλιο. Έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 47 περιπτώσεις όπου υπήρχε όντως χρηματισμός. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι οποίοι χρημάτιζαν αυτό το κύκλωμα: είτε αυτοί που εκβιάζονταν είτε αυτοί που προσέγγιζαν από μόνοι τους το κύκλωμα για να αποφύγουν τη βεβαίωση παραβάσεων. Δεν γνωρίζουμε αν ο εισαγγελέας θα διατάξει κάτι για αυτούς, υπάρχουν αποδείξεις ότι προσέγγιζαν μόνοι τους το κύκλωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Δημογλίδου.

Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε: «Υπήρχαν κάποιες υγειονομικές παραβάσεις για τα καταστήματά τους, ακόμα και για οικοδομικές εργασίες σε κάποιο οίκημα, για τις οποίες δεν ήθελαν να τους επιβληθεί πρόστιμο. Βρέθηκαν αρκετά μεγάλα ποσά σε αυτήν την επιχείρηση, πάνω από 400.000 ευρώ, υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσό, περισσότερο από 130.000 ευρώ σε συγκεκριμένο πρόσωπο, όμως αυτό που πιστεύουν οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είναι ότι το κέρδος από τον Απρίλιο μέχρι και την ημέρα της επιχείρησης είναι τουλάχιστον 700.000 ευρώ».