Από τις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να σημειώσει αποτελέσματα απτά σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης της, αποτελέσματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιδείξει στο παρελθόν, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Με αιχμή του δόρατός  την πολιτική που έχει ως στόχο αφενός μεν να σπάσει τα δεσμά που καθιστούν την οικονομία «όμηρο» νοοτροπιών και συμφερόντων που την οδηγούν τελικά  στη στασιμότητα, αφετέρου δε, να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει να στείλει μήνυμα, εντός και εκτός συνόρων, πως η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της τις πολιτικές παθογένειες δεκαετιών και μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Της Στέλλα Μπίζιου*

Στο εσωτερικό, οι δράσεις σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου είναι συγκεκριμένες και αισθητές από το συντριπτικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού,. Δεν είναι τυχαία η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας  σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Την ώρα όμως που όλοι οι προβολείς της επικαιρότητας είναι στραμμένοι επάνω στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης αλλά και σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, θα άξιζε κανείς να εστιάσει, λίγο πιο προσεκτικά, στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για το περιβάλλον.

Αφήνω στην άκρη το τεράστιο θέμα της ΔΕΗ, μιας εταιρίας σε πορεία χρεοκοπίας , που αν συντελείτο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην ελληνική οικονομία και που τελικά κατάφερε να ανακόψει ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης και θέλω να εστιάσω στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης  στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας.

Είναι μια πολιτική  που στοχεύει στην αποδέσμευση της χώρας από τον λιγνίτη και την στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  σε βάθος χρόνου.

Πρόκειται για μια μετάβαση με έντονο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα και αντίκτυπο στις γενιές που έρχονται.

Ως κυβέρνηση θέσαμε  εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για την ταχεία  απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, ενώ ταυτόχρονα, δίνουμε -και θα κερδίσουμε- την μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε πόροι από το ταμείο δίκαιης μετάβασης να κατευθυνθούν σε εκείνες τις ελληνικές Περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο ώστε να  αμβλυνθούν οι  κοινωνικοοικονομικές  επιπτώσεις της μετάβασης.

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, υιοθετώντας τις συστάσεις της ΕΕ και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 43,8 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόνο από την υλοποίηση των πολιτικών για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτάσσει το μέλλον της χώρας στο παρόν. Μέσω ενός κοστολογημένου στρατηγικού σχεδίου για την προστασία του περιβάλλοντος και την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή στον τομέα της ενέργειας, δίνει το δικαίωμα στις νέες γενιές να σχεδιάζουν το μέλλον τους σε μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί στις  εξελίξεις.

Αυτό είναι το στοίχημα μας και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε.

*Η κα Στέλλα Μπίζιου είναι δικηγόρος, βουλευτής ΝΔ N. Λαρίσης