"Χρειαζόμαστε μια σοβαρή συνταγματική αναθεώρηση, η πρόταση Τσίπρα από πλευράς ουσίας είναι απαράδεκτη", δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Τόνισε ότι η εκλογή προέδρου δημοκρατίας από το λαό είναι λάθος. Δεν είναι δυνατό να κατεβάσουμε τον πρόεδρο στους δρόμους και τα καφενεία είναι το πρόσωπο που πρέπει να τιμάται. Είναι τελείως διχαστικό για το λαό, είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι όλα γίνονται για να διατηρηθεί η κυβερνώσα ομάδα στην εξουσία…

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

 Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Βεβαίως χρειαζόμαστε μια συνταγματική αναθεώρηση αλλά μια συνταγματική αναθεώρηση σοβαρή. Δηλαδή δεν μπορεί να εμφανίζεται ως συνταγματική αναθεώρηση αυτή η πρόταση που ανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, είναι απαράδεκτη. Όλη αυτή η αρχιτεκτονική του πολιτεύματος που είναι ο πρώτος άξονας είναι απαράδεκτος.

Λέει πρώτα απ’ όλα ότι θα καθιερωθεί η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας που θα συνοδεύεται  από πρόταση για νέο πρωθυπουργό. Είναι δυνατόν σοβαρός άνθρωπος να υποστηρίζει αυτή την άποψη; Δηλαδή πως η αντιπολίτευση θα ενωθεί υπό κάποιον; Μπορεί η αντιπολίτευση να ενωθούν υπό έναν εξωκοινοβουλευτικό, το αποκλείει και αυτό.

 

Για  την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και αυτό είναι λάθος, θα κατεβάσουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πεζοδρόμια και στα καφενεία για να τύχει της ψήφου του λαού! Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το ανώτατο πολιτειακό μας πρόσωπο το οποίο πρέπει να τιμούμε με μεγάλη αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί να διχάζει το λαό. Είναι τελείως διχαστικό αυτό το οποίο προτείνει ο κ. πρωθυπουργός.

Για τα 8 χρόνια συνεχόμενης θητείας  των βουλευτών

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Μπορεί να μας πει σε ποιο άλλο κράτος ισχύει αυτή η διάταξη;

 

Για τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για εθνικά θέματα

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι σοβαρά πράγματα για τα εθνικά θέματα θα μιλήσουν οι 500 χιλιάδες υπογραφές; Οι οποίες πως θα είναι σωστές, δεν θα πλαστογραφηθούν; Είναι δυνατόν να σέρνουμε τα εθνικά θέματα που θα επηρεάζουν κατά τρόπο λαϊκίστικο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

Ερωτηθείς ποια άρθρα πιστεύει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν θα πρέπει να αναθεωρήσουν το 16 για τα πανεπιστήμια; Επίσης δεν πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης; Δεν πρέπει να σκεφτούμε ένα συνταγματικό δικαστήριο και όχι αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Τσίπρας;  Δεν πρέπει να σκεφτούμε οι βουλευτές να μην γίνονται υπουργοί αν θέλουμε να σπάσουμε …. να υπάρχει ασυμβίβαστο και ο υπουργός που θα γίνεται να μην μπορεί να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές. Έτσι θα σπάσουμε και τον ομφάλιο λώρο του ρουσφετιού.

Εδώ νομίζω ότι είναι ένα συνονθύλευμα γελοίων προτάσεων για να είμαι πολύ ειλικρινής και πολύ επιεικής. Δυστυχώς χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο σύνταγμα απαλλαγμένο από ορισμένες δυσλειτουργίες του παρόντος συντάγματος.

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Όλα αυτά είναι για να διατηρηθεί η κυβερνώσα ομάς στην θέση της. Τέτοια συντάγματα προσωποπαγή είναι απαράδεκτα.

 

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κατά το Σεπτέμβριο που θα αρχίσει η νέα διαπραγμάτευση οι εταίροι ήδη έχουν προαναγγείλει ότι θέλουν να επιβάλλουν, και ορθώς εν πολλοίς, τη μη υποχρεωτικότητα της διαιτησίας και επίσης και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γιατί το κάνει αυτό ο κ.Τσίπρας για να πει ότι δεν μπορώ να τα δεχτώ αυτά διότι έχω δεσμευτεί με τις προτάσεις που έκανα για το σύνταγμα; Ή τα κάνει για να εξαπατήσει για μια ακόμα φορά το λαό λέγοντας ότι εγώ έκανα ότι μπορούσα αλλά δυστυχώς επέμεναν οι εταίροι και για αυτό τα δέχτηκα;

 

Ερωτηθείς ποια στάση πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει η ΝΔ στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ορθώς δεν μπαίνει στη συζήτηση γιατί δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη συζήτηση η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια διατηρήσεως της κυβερνώσας ομάδας στην εξουσία. Ορθώς δεν μπαίνει.

 

Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τη βουλευτική ασυλία

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Και για τη βουλευτική ασυλία και για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών είναι σωστά. Δηλαδή αν διατυπωθούν σωστά αλλά ότι χρειάζονται μια αναμόρφωση ριζική και τα δύο αυτά θέματα δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτό πρέπει να γίνει. Είναι άλλωστε στις προτάσεις όλων των κομμάτων.

Δεν πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, η βουλευτική ασυλία πρέπει να περιοριστεί μόνο στα έχοντας σχέση με τη βουλευτική δραστηριότητα. Όπως πρέπει να αναμορφωθεί και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει μια συντομότερη παραγραφή. Εγώ λέω σε μια πενταετία να παραγράφονται τα αδικήματα. Δηλαδή για φανταστείτε σήμερα εγώ που έχω τόσα χρόνια έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης μπορεί να θυμάμαι τι έχω υπογράψει τότε και τι αποφάσεις έχω πάρει τότε; Άρα πρέπει σε μια πενταετία τα αδικήματα αυτά να παραγράφονται διότι αλλιώς θα φτάσουμε στο σημείο οι υπουργοί να μην υπογράφουν τίποτα.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές

 

Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω , δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη με τις παλινωδίες του κ. Τσίπρα!