Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Λέκκας: Γιατί είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί μια πυρκαγιά όταν μπαίνει σε αστικό χώρο

Ελλάδα

Για την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο εκρηκτικό κοκτέιλ που συνετέλεσε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

«Είναι ένα κοκτέιλ το οποίο είναι πολύ εκρηκτικό. Είναι η ξηρασία την οποία είχαμε επισημάνει, η μηδενική υγρασία και στο έδαφος και στο υπέδαφος. Έχουμε να κάνουμε με ισχυρούς ανέμους, με πολλή καύσιμη ύλη και κυρίως έχουμε να κάνουμε με ένα ανάγλυφο το οποίο είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει κανένας, ενώ παράλληλα ενισχύει την ένταση της πυρκαγιάς», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Open.

Η δυσκολία κατάσβεσης της φωτιάς στον αστικό χώρο

«Όταν η πυρκαγιά μπήκε στον αστικό χώρο, είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις οι οποίες διαμορφώνονται. Γιατί ο αστικός χώρος είναι ποικιλόμορφος, δεν μπορεί να επιχειρηθεί γρήγορα μια προσπάθεια», πρόσθεσε πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Υπάρχουν στοιχεία τα οποία αυξάνουν την επικινδυνότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στον αστικό χώρο και γενικώς είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση κατάσβεσης όταν έχουμε να κάνουμε μέσα στον αστικό χώρο», επισήμανε ο καθηγητής.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με την Αττική τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα γιατί μέσα στην Αττική υπάρχουν τεράστιες πιέσεις για χώρο. Οι πιέσεις αυτές οδηγούν πολλές φορές και σε εσκεμμένες ενέργειες και μάλιστα γίνονται σε περιόδους που είναι πολύ αρνητικές στο να μπορούμε να επέμβουμε. Δεύτερον, έχουμε να κάνουμε με έναν ιστό ο οποίος είναι πολύπλοκος και το περιβάλλον της Αττικής είναι πολύ δύσκολο», συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ακόμα, επισήμανε ότι από εδώ και πέρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο ακόμα, ακριβώς γιατί η Αττική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί και πρέπει να δούμε πώς θα προστατεύσουμε τα δάση, ειδικά στην περιοχή αυτή.

Έχει χαθεί το 50% του πρασίνου στην Αττική

Υπογράμμισε ότι «περίπου έχουμε άλλο τόσο δάσος στην Αττική και αυτό είναι το θέμα ότι θα πρέπει πάση θυσία να το προφυλάξουμε, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να έχουμε άλλη πυρκαγιά στην Αττική και αυτό έχουμε χρόνο να το κάνουμε».

«Ας ελπίσουμε ότι φέτος δεν θα εκδηλωθεί άλλη δασική πυρκαγιά στην Αττική, έχουμε τον χρόνο να οργανωθούμε με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ακόμα δέντρο. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα, να δούμε τα αρνητικά στοιχεία αυτής της κανονικότητας και να δώσουμε ιδιαίτερη ανάπτυξη και ιδιαίτερα στο να μη χάσουμε ούτε ένα δέντρο. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα, να δούμε τι δράσεις θα κάνουμε για να μην χάσουμε δάσος από την επόμενη χρονιά και αφετέρου πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα δάση γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο ειδικά όταν το δάσος καεί δυο και τρεις φορές, να αναπτυχθεί ξανά», είπε επίσης ο Ευθύμιος Λέκκας.

Για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αναγεννηθούν τα δάση

Ερωτηθείς τέλος για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αναγεννηθούν τα δάση και την πιθανότητα να μπορέσει αυτό να γίνει στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση, για να προβάλει ένα καινούριο δάσος στην περιοχή πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια. Είναι ευκαιρία να δούμε και τι δάσος θέλουμε να αναπτύξουμε. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε το είδος των δασών και είναι και επικίνδυνο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 5 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα 1499 – Εκδίδεται στο Τρεγκιέ της Γαλλίας το Καθολικόν. Αυτό το βρετονικό-γαλλικό-λατινικό λεξικό γράφτηκε το 1464. Είναι το πρώτο βρετονικό και το πρώτο γαλλικό λεξικ...

Μαζική δηλητηρίαση στη Φλώρινα: Εξιτήριο για τον 55χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ

Έπειτα από οκτώ μέρες νοσηλείας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης ο 55χρονος άνδρας που είχε υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο στο Λιμνοχώρι της Φλ...

Φόρτωση άρθρων...