Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

«Λιώνει» όλη η χώρα από τον παρατεταμένο καύσωνα – Ακραίες θερμοκρασίες, ποιες περιοχές «ψήθηκαν» σήμερα

Ελλάδα

Συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί ο καύσωνας διαρκείας. Σχεδόν όλη η χώρα «ψήνεται» για 12η συνεχόμενη ημέρα. H Αθήνα είναι πυρακτωμένη από τον παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος θα συνεχιστεί. 

Drone πάνω από τον Λυκαβηττό κατέγραψε σήμερα 220 βαθμούς κελσίου σε ηλιακό θερμοσίφωνα.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πρωτεύσας αποπνικτική. Η θερμική επιβάρυνση εξαιτίας του ελάχιστου πρασίνου στις πόλεις, ακόμη μεγαλύτερη. Δρόμοι, πεζοδρόμια και τσιμέντα «βράζουν».

Πάνω από 220 βαθμούς κατέγραψε θερμική κάμερα

Θερμοκρασίες – «φωτιά». Μέχρι και 224 βαθμούς Κελσίου καταγράφει η θερμική κάμερα της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων σε μεταλλικές επιφάνειες πολυκατοικιών στον Λυκαβηττό. Ταράτσες, δώματα και βεράντες καίγονται στον ήλιο.

Ενδεικτικό των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται πάνω στις επιφάνειες είναι αυτό που καταγράφουμε στον λόφο του Λυκαβηττού, όπου υπάρχει πράσινο οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς ενώ ακριβώς δίπλα σε μία μεταλλική επιφάνεια όπως ΙΧ φθάνει και ξεπερνά τους 60 βαθμούς.

Υπάλληλος καταστήματος εστίασης μετρά την θερμοκρασία του πεζοδρομίου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου , 47,1 βαθμοί Κελσίου.

«Είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους. Κάνει πολύ ζέστη. Κανείς δεν έρχεται. Επισκέπτονται το μουσείο, τα μνημεία. Μετά, τα επόμενα 15 λεπτά φεύγουν όλοι από εδώ», είπε ο υπάλληλος του καταστήματος.

«Φλέγεται» η Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία χθες καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα, 43,1 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα δρόσισε κάπως και ίσα που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Για δωδέκατη ημέρα κατάσταση είναι ανυπόφορη στην πόλη της Καλαμάτας. Οι πολίτες κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου για να προφυλαχθούν.

Τις τελευταίες ημέρες κατά τις μεσημβρινές ώρες η πόλη σχεδόν ερημώνει.

Οι εικόνες των ακαθάριστων οικοπέδων -ακόμη και μέσα στον αστικό χώρο- στα μέσα του πιο θερμού καλοκαιριού της τελευταίας εικοσαετίας συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις και τις προθεσμίες, υπάρχουν σημεία που τα χορτάρια ξεπερνούν και τα δύο μέτρα.

Ο καύσωνας αναμένεται να πάρει παράταση και να κρατήσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Παρατεταμένος καύσωνας

Σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα παραμένει η χώρα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, από σήμερα θα έχουμε την κορύφωση του καύσωνα, με τον υδράργυρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ στην Αττική το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 40°C. Εχθές, το θερμόμετρο στο κέντρο της Αθήνας άγγιξε τους 40 βαθμούς. Κοντά στους 43 κυμάνθηκε η θερμοκρασία σε Ηλεία, Κιλκίς, Φθιώτιδα, Γύθειο, Δράμα και Σέρρες. Η θερμοκρασία στην πόλη της Λάρισας, κάτω από τον ήλιο, έδειχνε 44 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η έντονη ζέστη θα παραμείνει έως την Τρίτη 23 Ιουλίου, ίσως και Τετάρτη 24, όπου αναμένεται να υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας.

Ικανοποιητική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από Πέμπτη 25 Ιουλίου και ο μήνας να κλείσει με χαμηλότερες θερμοκρασίες δίνοντας τέλος στον παρατεταμένο καύσωνα.

Στον Πύργο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς

Όσον αφορά την μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, έφτασε τους 42.1 °C, τιμή που καταγράφηκε στον Πύργο Ηλίας. Στους 42 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Κομπότι Άρτας και στην Αμφιλοχία. Στη Στυλίδα και στο Γύθειο η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8 βαθμούς, ενώ στην Ωλένη Ηλείας και στη Λάππα Αχαίας τους 41,7 βαθμούς Κελσίου.

Στον Πύργο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Όσον αφορά την μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα, έφτασε τους 42.1 °C, τιμή που καταγράφηκε στον Πύργο Ηλίας. Στους 42 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Κομπότι Άρτας και στην Αμφιλοχία. Στη Στυλίδα και στο Γύθειο η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8 βαθμούς, ενώ στην Ωλένη Ηλείας και στη Λάππα Αχαίας τους 41,7 βαθμούς Κελσίου.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θρίλερ με αγνοούμενο από την Κοζάνη - Πήγε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και εξαφανίστηκε

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες, στην Κωνσταντινούπολη, για τον εντοπισμό ενός Έλληνα, ηλικίας 78 ετών, από τα Σέρβια, ο οποίος φέρεται να έχει εξαφανιστεί από το απόγευμα της Πέμ...

Φόρτωση άρθρων...