Καθησυχαστικός ως προς τη μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο επιδημιολόγος είπε ότι δεν φαίνεται να μεταδίδεται αερογενώς και μόνο αν υπάρξει στενή επαφή. 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι προς το παρόν εκτός Αφρικής και ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας βρίσκεται σε εγρήγορση.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που αυτός ο ιός, τον οποίο ξέρουμε τουλάχιστον από το 1958 και ενδημεί στην Αφρική, που προκαλεί μια τέτοια έξαρση στην Ευρώπη σε πολλαπλές χώρες και χωρίς να σχετίζεται άμεσα με κάποια ζώα, γιατί η συνήθης οδός μετάδοσης είναι από μολυσμένα ζώα που έχουν εισαχθεί από την Αφρική».

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως είναι η covid, θέλει πολύ στενή επαφή προκειμένου να μεταδοθεί, με οποιοσδήποτε τρόπο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στενή επαφή με κάποιον άλλον. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι τα έντονα εξανθήματα που ακολουθούν χρονικά τρεις μέρες μετά από εκδήλωση πυρετού, άρα γίνεται πολύ δύσκολο να μην το αναγνωρίσει κανείς.

Δεν φαίνεται να κάνει αερογενή μετάδοση, ότι κάποιος μπαίνει σε έναν χώρο και θα μολύνει 20 άτομα όπως συμβαίνει με την covid, πρέπει να είναι κοντινή επαφή. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο στάδιο μετάδοσης πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλη μετάδοση εκτός Αφρικής.

«Υπάρχουν κάποιοι φορείς που αυτή την στιγμή δεν έχουν πιαστεί από τον έλεγχο, γιατί τα κρούσματα μεταξύ τους δεν είχαν άμεσες σχέσεις, οπότε αυτό χτυπάει ένα καμπανάκι, αλλά δεν βλέπουμε μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα. 

Σίγουρα υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτών των κρουσμάτων απλά αυτή την στιγμή δεν την καταλαβαίνουμε στο 100%. Χρειάζεται επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς για να οδηγηθούμε σε ύφεση στο επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στο ερώτημα τι μέτρα προστασίας μπορούν να λάβουν οι πολίτες, η απάντηση ήταν ότι δεν φαίνεται ότι ο μέσος πολίτης να μπορεί να κάνει κάτι, καθώς δεν είναι ένα νόσημα που θα κολλήσει κάποιος πηγαίνοντας σουπερμάρκετ ή μπαίνοντας στα ΜΜΜ. Πρόκειται για πολύ στενές επαφές.

«Για να είμαστε εντός λογικών πλαισίων είναι τελείως εξαιρετικό και δύσκολο να μεταδοθεί στον μέσο πολίτη, αυτό που χρειάζεται είναι οι υγειονομικές αρχές να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Δεν πρόκειται για κάτι που θα απασχολήσει τον μέσο πολίτη» εξήγησε ο ίδιος.

Όσο αφορά το πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος, το πρώτο στοιχείο που ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης είναι ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι προς το παρόν εκτός Αφρικής.

«Εντός Αφρικής έχει αναφερθεί πιθανότητα γύρω στο 1% για το συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά θεωρούμε ότι υπερεκτιμά την θνητότητα, γιατί μάλλον δεν έχουν αναγνωριστεί τα κρούσματα, οπότε μιλάμε για 1% στα βαριά περιστατικά. Είναι πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο, δεν είναι κάτι τελείως ήπιο. 

Αυτό που θα μας απασχολούσε θα ήταν αν επρόκειτο για το στέλεχος της Κεντρικής Αφρικής που φαίνεται πως η θνητότητα είναι στο 10%» ανέφερε.

Μια τέτοια κατάσταση οι υγειονομικές αρχές θέλουν να την καταστείλουν το δυνατόν συντομότερο, τόνισε, καθώς είναι στην αρχή της φάσης της οπότε τα μέτρα είναι πολύ αποτελεσματικά στην αρχή.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην προσπαθήσουμε να καταστείλουμε αυτή την μικρή επιδημία εν τη γενέσει της, οπότε οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να σταματήσει η κυκλοφορία του ιού εκτός Αφρικής», είπε ο επιδημιολόγος.