Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Εκκενώθηκε οικισμός (Photos)

Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό Αττικής. Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ φαίνεται από τα Μέγαρα αλλά και τη Θήβα. 

Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι του οικισμού Μύτικα με εντολή να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει πάνω από την παραλία στο Πόρτο Γερμένο Αττικής κοντά στο κάστρο και πλησίον της οδού Αιγοσθενών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μέτωπο έχει «ανοίξει» και καίει δασική έκταση. 

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σπίτια και ένα ξενοδοχείο, ωστόσο δεν απειλούνται, τουλάχιστον αυτή την ώρα.

«Δίνεται η μάχη για να μην ξεφύγει η φωτιά»

«Δυστυχώς η φωτιά προχωράει όμως τα εναέρια μέσα ρίχνουν συνεχώς νερό και προσπαθούν να την περιορίσουν. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σ ένα κομβικό σημείο της περιοχής. Βρίσκεται σε μια διασταύρωση που πάει είτε για Ψάθα είτε για Πόρτο Γερμενό εκεί δίνεται η μάχη ώστε να μην ξεφύγει.

Ένα οικισμός που είναι εκεί κοντά, ο Μύτικας, έχει εκκενωθεί προληπτικά. Ευελπιστούμε πως θα την περιορίσουμε αν και έχει λίγο αέρα. Είναι δύσβατο το σημείο με χαράδρες γι’ αυτό δυσκολεύεται η κατάσβεση. Η φωτιά δεν έχει κατεύθυνση προς Πόρτο Γερμενό αλλά ανατολικά», λέει ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

Meteo: Oι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δυτική Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo στην Πεντέλη.

Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%). Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%.

Ακόμα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ, λόγω της φωτιάς που μαίνεται σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. 

Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

Επί της επαρχιακής οδού Οινόης-Πόρτο Γερμενό, από το ύψος της ταβέρνας Κρύο Πηγάδι, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό

Επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων, από το ύψος της οδού Πευκών, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα.
 

Πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό
Πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιωάννινα: Φωτιά σε παλιό λατομείο

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο παλιό λατομείο των Μαρμάρων Ιωαννίνων. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι σημειώνονται συνεχείς εκρήξεις εξαιτίας της φωτιάς, σύμφωνα με το ep...

Φόρτωση άρθρων...